Jak usmażyć stek? Na czym? Temperatura i czas smażenia steków

Macie ochotę na soczyste, aromatyczne mięso, ale nie wiecie, jak usmażyć stek, żeby zachował wszystkie swoje walory? Nic bardziej prostego! Wystarczy dobrej jakości wołowina, porządna patelnia, szczypce, przyprawy i zegarek, a już po chwili można się cieszyć wyśmienicie przyrządzonym daniem. Poznajcie najlepsze rodzaje mięsa na steki oraz sposoby na ich właściwe przygotowanie.

Smażenie steka wcale nie jest takie trudne!

Pierwszą zasadą przyrządzenie dobrego steka jest wybór odpowiedniego rodzaju mięsa, które po krótkim smażeniu w wysokiej temperaturze z zewnątrz stanie się subtelnie chrupiące, a w środku pozostanie soczyste i bardzo delikatne. Zanim jednak równo odkrojona sztuka trafi na patelnię, warto się zastanowić, czym właściwie jest tak lubiany przez koneserów wołowiny stek.

Pod tym pojęciem kryje się zarówno gotowa potrawa, jak i konkretny kawałek mięsa. Najczęściej steki przygotowywane są ze szlachetnej wołowiny pochodzącej z różnych części tuszy.

  • Antrykot – pochodzi ze środkowej części grzbietu i charakteryzuje się marmurkowym wzorem wynikającym z przerostu tłuszczowego, który po usmażeniu nadaje sztuce soczystości oraz delikatnie słodkiego smaku.
  • Polędwica – jest z wąskiego mięśnia znajdującego się wzdłuż grzbietu. Choć praktycznie nie posiada tłuszczu, słynie z delikatności i miękkości, a dobrze usmażona jest bardzo soczysta oraz wyjątkowo smaczna.
  • Rostbef – znajduje się w górnej lędźwiowo-brzusznej tylnej części tuszy, a dzięki lekko marmurkowej budowie oraz okalającej mięso warstwie tłuszczu bardzo dobrze znosi długie pieczenie, nie tracąc przy tym swojej soczystości i delikatnej struktury.

Jak usmażyć steka na patelni? Stopnie wypieczenia

W przygotowaniu smacznego dania liczy się nie tylko jakość mięsa, ale także czas smażenia, od którego zależy stopień wypieczenia. Wyróżnia się kilka podstawowych poziomów, które należy dostosować do indywidualnego smaku i gustu:

  • Blue – jak smażyć steki by osiągnęły stopień blue? Tylko na patelni! Tę najbardziej krwistą wersję można rozpoznać po tym, że pod cieniutką ściętą warstwą znajduje się ciepłe, ale wciąż surowe wnętrze. Taki efekt można uzyskać smażąc stek po kilkadziesiąt sekund z każdej strony.
  • Rare – to mocno krwista i tylko lekko wysmażona porcja mięsa. W tej wersji surowe wnętrze zajmuje około 75% całego steka. Czas smażenia wersji rare wynosi do 2 minut z każdej strony.
  • Medium rare – średniokrwisty (w 50%) i miękki w dotyku. Pod wpływem naciśnięcia powinien z niego wypływać różowy sok. Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 3 minuty na każdym boku.
  • Medium – jest średnio wysmażoną wersją, nie zawierającą już surowego mięsa. Ścięte wnętrze pozostaje miękkie i soczyste, a pod wpływem nacisku wypływa z niego bladoróżowy sok. (4-5 minut smażenia z każdej strony).
  • Medium well – dobrze wysmażone mięso ma wewnątrz odcień brunatny. Ściśnięte jest dość twarde, ale wciąż zachowuje elastyczność. (6-7 minut na bok).
  • Well done – mocno wysmażona wołowina ze 100% ściętym mięsem. W szarym środku niemal nie ma śladu soków, a powierzchnia w niektórych miejscach może nosić ślady przypalenia. Temperatura smażenia steka well done powinna wynosić około 150°C, a czas to około 8 minut z każdej strony.

Jak i na czym smażyć stek?

Jak usmażyć stek, żeby był miękki i soczysty? Przede wszystkim należy przygotować odpowiednią patelnię z powłoką nieprzywierającą. Zanim mięso trafi na rozgrzany tłuszcz (masło klarowane, olej rzepakowy lub rafinowana oliwa) powinno zostać wyjęte z lodówki i odczekać około 30 minut, by uzyskało temperaturę pokojową.

  • Najpierw dobrze rozgrzejcie patelnię, a następnie rozprowadźcie na niej odrobinę tłuszczu.
  • Wyłóżcie mięso, odczekajcie odpowiednią ilość czasu, a następnie za pomocą szczypiec lub łopatki obróćcie na drugą stronę. Pamiętajcie, by nie nakłuwać steka, bo wypłyną z niego soki.
  • Gdy mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia, ściągnijcie je z patelni i zostawcie na 5-10 minut, żeby „odpoczęło”.

Teraz, gdy już wiecie, jak usmażyć stek, z łatwością możecie postawić na przepisy z wołowiną i przygotować znakomite dania z tym szlachetnym mięsem w roli głównej. My polecamy znakomite steki w marynacie z suszonych pomidorów, soczyste grillowane rostbefy z Tequilą i mieszanką sałat oraz średnio wysmażony stek pieprzowy podawany z puszystym piure oraz aromatycznym sosem pieczeniowym. Smacznego!