Składniki
700 gramów
3 łyżki
5 łyżek
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon, opłucz i podziel na 4 porcje - steki.
Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, oliwę, musztardę oraz posiekany czosnek i rozmaryn.
Krok 3
Zanurz w marynacie steki. Miseczkę przykryj folią i wstaw na 1 godzinę do lodówki, aby mięso zamarynowało się.
Krok 4
Po tym czasie wyjmij mięso, obetrzyj z nadmiaru marynaty i obtocz dolną i górną stronę każdego ze steków w pokruszonym pieprzu. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
Krok 5
Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż wszystkie steki z obu stron. Następnie przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Dopiekaj kilka minut, w zależności od stopnia wysmażenia, jaki lubisz – krwisty, półkrwisty lub wysmażony. Podawaj z risotto lub puree i sosem, na przykład z sosem do pieczeni z cebulką Knorr.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek pieprzowy
Przygotuj stek pieprzowy, jeśli planujesz uroczysty obiad albo po prostu masz ochotę na mięsne danie. Jak go przyrządzić? Polędwicę wołową oczyść, umyj i pokrój w poprzek włókien. W miseczce wymieszaj przyprawę do wieprzowiny z oliwą i musztardą, dodaj posiekany czosnek i dopraw mieszankę rozmarynem. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso i odstaw na godzinę w chłodne miejsce – mięso nabierze wówczas pełni smaku. Następnie wyjmij steki i obtocz w pokruszonym czarnym pieprzu (jeśli wolisz łagodniejsze smaki, sięgnij po mniej wyrazisty pieprz zielony). Na koniec podsmaż kawałki mięsa na patelni, po czym włóż do piekarnika. Czas pieczenia zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć: krwiste czy wypieczone. Tak przyrządzone steki są nie tylko soczyste, ale i świetnie się prezentują, ponieważ swój wyjątkowy wygląd zawdzięczają panierce z pieprzu. Serwuj je z purée ziemniaczanym, sosem do pieczeni oraz świeżymi warzywami. Przyrządź stek pieprzowy według naszego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu.