Stek z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
1038 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

402 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rostbef pokrój na steki (każdy ważący około 220 gramów). Szalotki pokrój w drobną kostkę.

Stek z grilla  - Krok 1

Krok 2

W moździerzu rozetrzyj kostkę Knorr z czosnkiem, pieprzem i posiekanymi ziołami.

Stek z grilla  - Krok 2

Krok 3

Mieszankę przypraw przełóż do miski, dodaj oliwę, sos sojowy, miód oraz szalotki.

Stek z grilla  - Krok 3

Krok 4

Za pomącą pędzla lub łyżki nasmaruj gotową mieszanką mięso.

Stek z grilla  - Krok 4

Krok 5

Steki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podczas smażenia cały czas smaruj mięso przygotowaną marynatą. Po usmażeniu odstaw steki na 5 minut. Podawane mięso powinno być miękkie, soczyste i różowe w środku. Jeśli lubisz bardziej wysmażone mięso, wystarczy dłuższe grillowanie. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Stek z grilla  - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Jolanta Bartuzi

    Jolanta Bartuzi , 02.05.2016

    Nie ma to jak dzik na poprawinach....ach cudny smak.Kto nigdy nie próbował (dobrze zamarynowanego)to tak jakby nie całkiem żył

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Dulęba

    Dorota Dulęba , 19.05.2015

    mega pyszne ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 27.04.2015

    Nie ma to jak stejk

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z grilla Stek z grilla

Stek jest jednym z klasycznych sposobów na przyrządzenie wołowiny, który pozwala wydobyć całą głębię jej smaku. Ten przepis to połączenie smacznego mięsa ze słodko-słoną glazurą. Aby ją przyrządzić, zacznij od pokrojenia w drobną kostkę cebulki szalotki. W moździerzu rozetrzyj ząbki czosnku, świeżo zmielony czarny pieprz oraz drobno posiekany świeży tymianek. Tę mieszankę połącz z oliwą z oliwek, sosem sojowym, płynnym miodem oraz pokrojoną cebulką. Rostbef podziel na tej samej wielkości steki i za pomocą pędzla lub łyżki rozprowadź na nich równomiernie marynatę. Mięso grilluj z obu stron, smarując je miodową glazurą. Czas smażenia dostosuj do swoich preferencji – mniej wysmażony stek powinien być różowy i soczysty w środku. Gotowe mięso podawaj z pokrojonymi w łódeczki pieczonymi ziemniakami oraz prostą sałatką przyrządzoną z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i winegretu. Mamy nadzieję, że przygotowywanie grillowych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Do dzieła!