Stek z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
1038 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

400 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rostbef pokrój na steki (każdy ważący około 220 gramów). Szalotki pokrój w drobną kostkę.

Stek z grilla  - Krok 1

Krok 2

W moździerzu rozetrzyj kostkę Knorr z czosnkiem, pieprzem i posiekanymi ziołami.

Stek z grilla  - Krok 2

Krok 3

Mieszankę przypraw przełóż do miski, dodaj oliwę, sos sojowy, miód oraz szalotki.

Stek z grilla  - Krok 3

Krok 4

Za pomącą pędzla lub łyżki nasmaruj gotową mieszanką mięso.

Stek z grilla  - Krok 4

Krok 5

Steki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podczas smażenia cały czas smaruj mięso przygotowaną marynatą. Po usmażeniu odstaw steki na 5 minut. Podawane mięso powinno być miękkie, soczyste i różowe w środku. Jeśli lubisz bardziej wysmażone mięso, wystarczy dłuższe grillowanie. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Stek z grilla  - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Jolanta Bartuzi

    Jolanta Bartuzi , 02.05.2016

    Nie ma to jak dzik na poprawinach....ach cudny smak.Kto nigdy nie próbował (dobrze zamarynowanego)to tak jakby nie całkiem żył

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Dulęba

    Dorota Dulęba , 19.05.2015

    mega pyszne ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 27.04.2015

    Nie ma to jak stejk

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Steki z karkówki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z grilla Stek z grilla

Stek jest jednym z klasycznych sposobów na przyrządzenie wołowiny, który pozwala wydobyć całą głębię jej smaku. Ten przepis to połączenie smacznego mięsa ze słodko-słoną glazurą. Aby ją przyrządzić, zacznij od pokrojenia w drobną kostkę cebulki szalotki. W moździerzu rozetrzyj ząbki czosnku, świeżo zmielony czarny pieprz oraz drobno posiekany świeży tymianek. Tę mieszankę połącz z oliwą z oliwek, sosem sojowym, płynnym miodem oraz pokrojoną cebulką. Rostbef podziel na tej samej wielkości steki i za pomocą pędzla lub łyżki rozprowadź na nich równomiernie marynatę. Mięso grilluj z obu stron, smarując je miodową glazurą. Czas smażenia dostosuj do swoich preferencji – mniej wysmażony stek powinien być różowy i soczysty w środku. Gotowe mięso podawaj z pokrojonymi w łódeczki pieczonymi ziemniakami oraz prostą sałatką przyrządzoną z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i winegretu. Mamy nadzieję, że przygotowywanie grillowych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Do dzieła!