
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
0.5 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rostbef pokrój na steki (każdy ważący około 220 gramów). Szalotki pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
W moździerzu rozetrzyj kostkę Knorr z czosnkiem, pieprzem i posiekanymi ziołami.

Krok 3
Mieszankę przypraw przełóż do miski, dodaj oliwę, sos sojowy, miód oraz szalotki.

Krok 4
Za pomącą pędzla lub łyżki nasmaruj gotową mieszanką mięso.

Krok 5
Steki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podczas smażenia cały czas smaruj mięso przygotowaną marynatą. Po usmażeniu odstaw steki na 5 minut. Podawane mięso powinno być miękkie, soczyste i różowe w środku. Jeśli lubisz bardziej wysmażone mięso, wystarczy dłuższe grillowanie. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z grilla
Stek jest jednym z klasycznych sposobów na przyrządzenie wołowiny, który pozwala wydobyć całą głębię jej smaku. Ten przepis to połączenie smacznego mięsa ze słodko-słoną glazurą. Aby ją przyrządzić, zacznij od pokrojenia w drobną kostkę cebulki szalotki. W moździerzu rozetrzyj ząbki czosnku, świeżo zmielony czarny pieprz oraz drobno posiekany świeży tymianek. Tę mieszankę połącz z oliwą z oliwek, sosem sojowym, płynnym miodem oraz pokrojoną cebulką. Rostbef podziel na tej samej wielkości steki i za pomocą pędzla lub łyżki rozprowadź na nich równomiernie marynatę. Mięso grilluj z obu stron, smarując je miodową glazurą. Czas smażenia dostosuj do swoich preferencji – mniej wysmażony stek powinien być różowy i soczysty w środku. Gotowe mięso podawaj z pokrojonymi w łódeczki pieczonymi ziemniakami oraz prostą sałatką przyrządzoną z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i winegretu. Mamy nadzieję, że przygotowywanie grillowych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Do dzieła!