Stek z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

1020 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rostbef pokrój na steki (każdy ważący około 220 gramów). Szalotki pokrój w drobną kostkę.

Stek z grilla  - Krok 1

Krok 2

W moździerzu rozetrzyj kostkę Knorr z czosnkiem, pieprzem i posiekanymi ziołami.

Stek z grilla  - Krok 2

Krok 3

Mieszankę przypraw przełóż do miski, dodaj oliwę, sos sojowy, miód oraz szalotki.

Stek z grilla  - Krok 3

Krok 4

Za pomącą pędzla lub łyżki nasmaruj gotową mieszanką mięso.

Stek z grilla  - Krok 4

Krok 5

Steki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podczas smażenia cały czas smaruj mięso przygotowaną marynatą. Po usmażeniu odstaw steki na 5 minut. Podawane mięso powinno być miękkie, soczyste i różowe w środku. Jeśli lubisz bardziej wysmażone mięso, wystarczy dłuższe grillowanie. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Stek z grilla  - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Jolanta Bartuzi

    Jolanta Bartuzi , 02.05.2016

    Nie ma to jak dzik na poprawinach....ach cudny smak.Kto nigdy nie próbował (dobrze zamarynowanego)to tak jakby nie całkiem żył

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Dulęba

    Dorota Dulęba , 19.05.2015

    mega pyszne ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 27.04.2015

    Nie ma to jak stejk

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z grilla  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z grilla Stek z grilla

Stek jest jednym z klasycznych sposobów na przyrządzenie wołowiny, który pozwala wydobyć całą głębię jej smaku. Ten przepis to połączenie smacznego mięsa ze słodko-słoną glazurą. Aby ją przyrządzić, zacznij od pokrojenia w drobną kostkę cebulki szalotki. W moździerzu rozetrzyj ząbki czosnku, świeżo zmielony czarny pieprz oraz drobno posiekany świeży tymianek. Tę mieszankę połącz z oliwą z oliwek, sosem sojowym, płynnym miodem oraz pokrojoną cebulką. Rostbef podziel na tej samej wielkości steki i za pomocą pędzla lub łyżki rozprowadź na nich równomiernie marynatę. Mięso grilluj z obu stron, smarując je miodową glazurą. Czas smażenia dostosuj do swoich preferencji – mniej wysmażony stek powinien być różowy i soczysty w środku. Gotowe mięso podawaj z pokrojonymi w łódeczki pieczonymi ziemniakami oraz prostą sałatką przyrządzoną z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i winegretu. Mamy nadzieję, że przygotowywanie grillowych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Do dzieła!