
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
0.5 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rostbef pokrój na steki (każdy ważący około 220 gramów). Szalotki pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
W moździerzu rozetrzyj kostkę Knorr z czosnkiem, pieprzem i posiekanymi ziołami.

Krok 3
Mieszankę przypraw przełóż do miski, dodaj oliwę, sos sojowy, miód oraz szalotki.

Krok 4
Za pomącą pędzla lub łyżki nasmaruj gotową mieszanką mięso.

Krok 5
Steki grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podczas smażenia cały czas smaruj mięso przygotowaną marynatą. Po usmażeniu odstaw steki na 5 minut. Podawane mięso powinno być miękkie, soczyste i różowe w środku. Jeśli lubisz bardziej wysmażone mięso, wystarczy dłuższe grillowanie. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z grilla
Stek jest jednym z klasycznych sposobów na przyrządzenie wołowiny, który pozwala wydobyć całą głębię jej smaku. Ten przepis to połączenie smacznego mięsa ze słodko-słoną glazurą. Aby ją przyrządzić, zacznij od pokrojenia w drobną kostkę cebulki szalotki. W moździerzu rozetrzyj ząbki czosnku, świeżo zmielony czarny pieprz oraz drobno posiekany świeży tymianek. Tę mieszankę połącz z oliwą z oliwek, sosem sojowym, płynnym miodem oraz pokrojoną cebulką. Rostbef podziel na tej samej wielkości steki i za pomocą pędzla lub łyżki rozprowadź na nich równomiernie marynatę. Mięso grilluj z obu stron, smarując je miodową glazurą. Czas smażenia dostosuj do swoich preferencji – mniej wysmażony stek powinien być różowy i soczysty w środku. Gotowe mięso podawaj z pokrojonymi w łódeczki pieczonymi ziemniakami oraz prostą sałatką przyrządzoną z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i winegretu. Mamy nadzieję, że przygotowywanie grillowych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Do dzieła!