Jak naciąć kiełbasę na grilla? Nacinanie kiełbasy krok po kroku

Nacinanie kiełbasy to jedna z obowiązkowych czynności podczas polskiego grilla. Jak naciąć kiełbasę na grilla i czy nacinanie jest w ogóle konieczne? Sprawdźcie, jak przygotować idealną kiełbasę z rusztu.

Nacinanie kiełbasy na grilla – czy jest konieczne?

Mistrzowie grillowania twierdzą, że kiełbasy przeznaczonej do pieczenia nad rozżarzonymi węglami nie powinno się nacinać, by nie traciła soków i tłuszczu, a w konsekwencji nie była po ugrillowaniu zbyt sucha. Wytłumaczeniem takiej zasady ma być fakt, że tłuszcz jest nośnikiem smaku – im więcej pozostanie go w kiełbasie, tym wędlina smaczniejsza. Nacinanie sprawia, że nadmiar tłuszczu łatwo się wytapia i grillowana kiełbasa jest raczej spalona, a nie podpieczona.

Jak naciąć kiełbasę przed grillowaniem?

Wyjątkiem od zasady nienacinania będzie grillowanie naprawdę tłustej kiełbasy, której utrata niewielkiej części tłuszczu nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie – wpłynie pozytywnie na odczucia smakowe. Za nacinaniem kiełbasy przemawia także zapobieganie jej nieestetycznemu pękaniu. Jeśli nie podobają się wam nierównomierne pęknięcia na grillowanej kiełbasie, możecie ją nacinać w skośne paski lub w kratkę, byleby nie za gęsto, bo pęczniejąca na grillu kiełbasa zacznie się mocno deformować. Kiełbasy nie powinno się też nacinać zbyt głęboko, bo po zwiększeniu temperatury może pęknąć na dwie części. Wystarczającą głębokością nacinania jest 0,5 cm. Przykład estetycznego nacięcia znajdziecie w przepisie na kiełbasę z grilla z sosem chrzanowo-musztardowym.