Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
łatwe
1079 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
8 sztuk
2 sztuki
100 gramów
300 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w małą kostkę, oprósz przyprawą Knorr i wymieszaj. Grzyby suszone zalej w miseczce gorącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut – po tym czasie odsącz i pokrój w cienkie paseczki (wywar pozostaw). Borowiki pokrój w plastry a szalotkę w kostkę.

Krok 2
W garnku rozpuść masło, zeszklij szalotkę, dodaj pokrojone grzyby i smaż chwilę razem. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka i smaż kolejną chwilę.

Krok 3
Do garnka wsyp kaszę, wymieszaj z grzybami i kurczakiem. Następnie wlej bulion oraz grzybowy wywar. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień, dodaj groszek i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę – w tym momencie zestaw garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Krok 4
Po tym czasie garnek odkryj, dodaj śmietanę, starty ser, listki majeranku oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj.


Dobra rada:
Takie kaszotto możesz podawać jako danie indywidualne danie główne lub jako dodatek.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
Kaszotto z kurczakiem, grzybami i zielonym groszkiem to idealna propozycja nie tylko dla miłośników kaszy gryczanej. Danie to łączy w sobie intensywność borowików i podgrzybków z delikatnym smakiem warzyw. Zanim jednak zaczniesz przygotowywać potrawę, suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut. Następnie do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone w paski grzyby oraz kawałki kurczaka, i smaż je przez chwilę. Całość zalej warzywnym lub drobiowym bulionem, a po ugotowaniu dodaj śmietanę oraz starty ser. Dokładnie wszystko wymieszaj – gotowe! Dla podkreślenia smaku, użyj aromatycznych ziół i przypraw, na przykład świeżo mielonego pieprzu, listków majeranku, kurkumy, ostrej i słodkiej papryki czy odrobiny kminu rzymskiego. Danie możesz także przygotować z innymi produktami, m.in. z botwinką, jarmużem, szparagami, pomidorami oraz mięsem indyczym. Pamiętaj, że proponowane kaszotto warto podać zarówno solo, jak i z sezonowymi sałatkami ze świeżych warzyw. Pobierz listę składników i do dzieła.


































