Kaszotto z grzybami i kurczakiem - z borowikami | Przepisy.pl pixel

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

78

heart
167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

659 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1079 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

8 sztuk

2 sztuki

100 gramów

300 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w małą kostkę, oprósz przyprawą Knorr i wymieszaj. Grzyby suszone zalej w miseczce gorącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut – po tym czasie odsącz i pokrój w cienkie paseczki (wywar pozostaw). Borowiki pokrój w plastry a szalotkę w kostkę.

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - Krok 1

Krok 2

W garnku rozpuść masło, zeszklij szalotkę, dodaj pokrojone grzyby i smaż chwilę razem. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka i smaż kolejną chwilę.

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - Krok 2

Krok 3

Do garnka wsyp kaszę, wymieszaj z grzybami i kurczakiem. Następnie wlej bulion oraz grzybowy wywar. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień, dodaj groszek i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę – w tym momencie zestaw garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie garnek odkryj, dodaj śmietanę, starty ser, listki majeranku oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj.

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie kaszotto możesz podawać jako danie indywidualne danie główne lub jako dodatek.

1

Opinie o przepisie

  • Piotr

    Piotr , 14.06.2023

    Zamiast borowików użyłem grzybów shitake. Wyśmienity temat. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiemKaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem

Kaszotto z kurczakiem, grzybami i zielonym groszkiem to idealna propozycja nie tylko dla miłośników kaszy gryczanej. Danie to łączy w sobie intensywność borowików i podgrzybków z delikatnym smakiem warzyw. Zanim jednak zaczniesz przygotowywać potrawę, suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut. Następnie do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone w paski grzyby oraz kawałki kurczaka, i smaż je przez chwilę. Całość zalej warzywnym lub drobiowym bulionem, a po ugotowaniu dodaj śmietanę oraz starty ser. Dokładnie wszystko wymieszaj – gotowe! Dla podkreślenia smaku, użyj aromatycznych ziół i przypraw, na przykład świeżo mielonego pieprzu, listków majeranku, kurkumy, ostrej i słodkiej papryki czy odrobiny kminu rzymskiego. Danie możesz także przygotować z innymi produktami, m.in. z botwinką, jarmużem, szparagami, pomidorami oraz mięsem indyczym. Pamiętaj, że proponowane kaszotto warto podać zarówno solo, jak i z sezonowymi sałatkami ze świeżych warzyw. Pobierz listę składników i do dzieła.