Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

129 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

524 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

864 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

200 gramów

8 sztuk

100 gramów

1 łyżka

300 mililitrów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w małą kostkę, oprósz przyprawą Knorr i wymieszaj. Grzyby suszone zalej w miseczce gorącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut – po tym czasie odsącz i pokrój w cienkie paseczki (wywar pozostaw). Borowiki pokrój w plastry a szalotkę w kostkę.

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - Krok 1

Krok 2

W garnku rozpuść masło, zeszklij szalotkę, dodaj pokrojone grzyby i smaż chwilę razem. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka i smaż kolejną chwilę.

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - Krok 2

Krok 3

Do garnka wsyp kaszę, wymieszaj z grzybami i kurczakiem. Następnie wlej bulion oraz grzybowy wywar. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień, dodaj groszek i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę – w tym momencie zestaw garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie garnek odkryj, dodaj śmietanę, starty ser, listki majeranku oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj.

Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie kaszotto możesz podawać jako danie indywidualne danie główne lub jako dodatek.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiemKaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem

Kaszotto z kurczakiem, grzybami i zielonym groszkiem to idealna propozycja nie tylko dla miłośników kaszy gryczanej. Danie to łączy w sobie intensywność borowików i podgrzybków z delikatnym smakiem warzyw. Zanim jednak zaczniesz przygotowywać potrawę, suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut. Następnie do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone w paski grzyby oraz kawałki kurczaka, i smaż je przez chwilę. Całość zalej warzywnym lub drobiowym bulionem, a po ugotowaniu dodaj śmietanę oraz starty ser. Dokładnie wszystko wymieszaj – gotowe! Dla podkreślenia smaku, użyj aromatycznych ziół i przypraw, na przykład świeżo mielonego pieprzu, listków majeranku, kurkumy, ostrej i słodkiej papryki czy odrobiny kminu rzymskiego. Danie możesz także przygotować z innymi produktami, m.in. z botwinką, jarmużem, szparagami, pomidorami oraz mięsem indyczym. Pamiętaj, że proponowane kaszotto warto podać zarówno solo, jak i z sezonowymi sałatkami ze świeżych warzyw. Pobierz listę składników i do dzieła.