Koszyczki z tortilli z kurczakiem. Jak zrobić?
Jedną z najpopularniejszych imprezowych przekąsek są klasyczne koszyczki z tortilli. Tych smakowitych jednoporcjowych przystawek nie może zabraknąć zarówno na karnawałowym stole, jak i podczas imprez rodzinnych. Jak zrobić koszyczki i co wykorzystać?
Koszyczki z tortilli z kurczakiem na imprezę
Przygotowanie koszyczków z tortilli jest bardzo proste, a rezultat na tyle efektowny, że te wyborne zakąski świetnie sprawdzają się podczas różnych uroczystości. W przepisie na koszyczki z tortilli na zimno zwykle wykorzystywane jest mięso z kurczaka, papryka, kukurydza i żółty ser, ale niektóre wariacje przewidują przygotowanie ich z pikantnymi przyprawami w hiszpańskim stylu lub nawet wege.
Nadziewane koszyczki z tortilli – jak je zrobić?
Jak zrobić koszyczki z tortilli? Będziecie potrzebowali 5 gotowych placków tortilli i około 0,5 kg piersi z kurczaka lub mielonej wieprzowiny. Warto wykorzystać też 3 różnokolorowe papryki, po jednej puszce czerwonej fasoli, konserwowanej kukurydzy i krojonych pomidorów, 100-200 g dobrze topiącego się sera, kilka ząbków czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i oliwę z oliwek. Z przypraw warto przygotować kminek, słodką i ostrą paprykę oraz pieprz. Placki tortilli przekrojone na cztery równe części uformujcie w kształt wytrawnych babeczek. Następnie przesmażcie warzywa razem z mięsem i przyprawami, a później wymieszajcie z koncentratem i tak powstałym farszem wypełnijcie koszyczki. Gotowe kokilki wystarczy już tylko posypać startym serem, a później zapiekać przez 20-30 minut w 180°C.
Komentarze (0)