Niezłym pomysłem na karnawałowe przekąski są wszelkiego rodzaju wrapy. Czyli placki z tortilli, o delikatnym smaku, wypełnione rozmaitymi rodzajami farszu. Można je podawać na ciepło lub zimno. Tortilla z nadzieniem, pokrojona na małe kawałki, świetnie sprawdza się jako danie na jeden kęs. Farsze mogą być rozmaite. Począwszy od chili con carne, przez smaki włoskie (sos bolognese, mozarella), greckie (szpinak, ser feta i oregano) do orientalnych. Na dobry początek proponuję wrapy z krewetkami i kolendrą.
Małe tortille z orientalnym nadzieniem:
Czas: 45 minut
4 porcje
Składniki:
- 4 placki tortilla placki
- 2 pomidory lub 100 g pomidorków cherry
- 200 g krewetek koktajlowych
- sok z 1 cytryny
- Knorr Sos sałatkowy czosnkowy
- 1 pęczek kolendry
- 2 dojrzałe awokado (twarde awokado włóżcie na noc do torebki papierowej razem z jabłkiem)
- ½ główki sałaty
Sposób przygotowania
Do miski wyciśnij sok z cytryny, dodaj łyżkę ciepłej wody oraz sos sałatkowy Knorr. Dokładnie wymieszaj aby przyprawy się rozpuściły. Obierz dojrzałe awokado, pozbądź się pestki i dodaj do wcześniej przygotowanego sosu. Dokładnie wymieszaj łyżką lub widelcem aby awokado się rozpadło i powstała pasta. Dodaj posiekane pomidory wraz z sokiem, posiekaną kolendrę oraz krewetki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Placki tortilli posmaruj cieką warstwą pasty. Następnie nałóż liście sałaty i ponownie posmaruj warstwą awokado. Taki placek zroluj ściśle i umieść w lodówce na co najmniej 20 minut. Po tym czasie roladki pokrój na mniejsze kawałki i podawaj.
www.przepisy.pl/przepis/wrappy-klasyczne
Tortille można nadziewać na tysiąc sposobów. Pyszne są z dodatkiem sera podane na ciepło. I z majonezem, jeżeli na zimno. Przejrzyjcie sekcję Tortille na: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/street-food/tortille-i-wrapy
Przygotowaliśmy tam wiele ciekawych przepisów na przekąski z placków tortilla. Z pewnością znajdziecie coś dla siebie.
Komentarze (0)