Wracam dziś do pytania zadanego na końcu poprzedniego odcinka. A oto krótki przewodnik po meksykańskich daniach z tortillą. Będą też przepisy, nie zamierzam zanudzać Was encyklopedyczną wiedzą kulinarną. :)
Burritos to dowolny farsz zawinięty w ciepłą tortillę. A takie burrito usmażone następnie na głębokim tłuszczu da nam chrupiącą chimichunga (czimiczanga). To główne dania kuchni Tex Mex. Wypełnienie może być zupełnie przypadkowe, czyli to, co akurat mamy pod ręką – mięso, fasola, warzywa, ale także ryż.
Meksykańskie Burrito:
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 8 placków tortilla
- 1 puszka fasoli czerwonej
- Knorr Fix Chili con carne
- 6 łyżek tartego sera cheddar
- 300 g wołowiny
- 1 marynowana papryczka jalapeno
- 1 cebula
- pęczek świeżej kolendry
- 1 papryka czerwona
- 30 ml oliwy
- 1 puszka kukurydzy
Na rozgrzanej oliwie przesmaż wołowinę. Następnie dodaj pokrojoną w paski cebulę i paprykę, odsączoną kukurydze oraz fasolę. Fix wymieszaj z 200 ml wody i wlej do smażących się składników. Gotuj ok. 10 minut, pod koniec dodaj pokrojona kolendrę i papryczkę jalapeno. Całość wystudź. Na rozłożone placki nałóż farsz, a następnie zwiń tortille w koperty i ułóż w naczyniu do zapiekania. Wierzch burrito posyp startym cheddarem i zapiecz w piekarniku w temp. 180 st. C przez 15 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i guacamole.
Zachęcam do wypróbowania burrito i innych meksykańskich specjałów w towarzystwie gucamole, czyli musu z awokado z sokiem z limonki, czosnkiem i świeżą kolendrą.
Wracając do kategorii dań z tortillą. Quesadilla (kesadija) to z kolei placek, może być zarówno z pszennej jak i kukurydzianej mąki, na który nałożony jest farsz z serem. Na ogół serem Oaxaca, czyli meksykański przysmak, ale łatwo można go zastąpić np. cheddarem. Całość składamy na pół i bez tłuszczu opiekamy na patelni. Farsz do quesadilli bywa różny zaczynając od kurczaka, wołowiny czy kiełbasek, chorizo a skończywszy na krewetkach. Quesadilla może być tylko warzywna, z ostrą papryczką jalapeno, cebulą. Czasami dodawane są do niej również grzyby.
Miłego gotowania!
Komentarze (0)