Jak zrobić tortillę?

Tortilla to okrągły, płaski placek, który stanowi bazę wielu potraw meksykańskich. Dobrze przygotowana, będzie chrupiąca i smaczniejsza, niż ta ze sklepów. Jak zrobić tortillę i w jaki sposób ją wykorzystać? Wykorzystaj nasz przepis i zainspiruj się, żeby przygotować pyszne meksykańskie dania dla całej rodziny.

Jak zrobić tortillę pszenną?

Będziesz potrzebować:

  • szklankę mąki pszennej,
  • łyżkę smalcu lub oleju kokosowego,
  • 80 ml gorącej (nie wrzącej) wody,
  • szczyptę soli.

Podane proporcje wystarczą na przyrządzenie 4 większych tortilli.

Jak zrobić tortillę krok po kroku? Sposób przygotowania

  1. Przesiej mąkę do miski. Wymieszaj ją z solą i zalej gorącą wodą, a następnie dodaj olej.
  2. Wymieszaj składniki. Użyj w tym celu drewnianej łyżki. Po chwili rozpocznij wyrabianie ciasta dłońmi. Proces powinien trwać kilka minut, aż ciasto będzie miało spójną konsystencję i nie będzie lepiło się do brzegów miski.
  3. Odstaw ciasto. Umieść je w misce przykrytej czystą bawełnianą lub lnianą ściereczką (zapobiegnie to wysychaniu) i odstaw na ok. 20 minut.
  4. Podziel masę na 4 części. Z każdej z nich należy w dłoniach wyrobić kulkę i bardzo cienko ją rozwałkować – tak, aby przykryła całe dno patelni. W razie potrzeby, podsypuj blat mąką.
  5. Usmaż placki na suchej patelni. Najlepsza będzie teflonowa, z nieprzywierającą powłoką. Przed smażeniem dobrze ją rozgrzej. Tortille powinny być jedynie delikatnie zarumienione z obu stron. Jeśli zbyt mocno je przysmażysz, trudno będzie je zwijać. Odpowiedni czas smażenia tortilli to około pół minuty z jednej strony.

Co zrobić z tortilli?

Z domową tortillą przygotujesz wiele wybornych dań. Jak zrobić tortille na różne sposoby? Zobacz kilka inspiracji:

Enchiladas z kurczakiem: w tej potrawie w placki tortilli (kukurydzianej – przygotujesz ją, zastępując mąkę pszenną kukurydzianą) owija się kawałki mięsa drobiowego, połączonego z różnokolorowymi paprykami. Zapiekanie z crème fraiche, czyli francuską śmietaną, i serem żółtym nadaje daniu dodatkowego smaku. Będzie znakomite, jeśli podasz je z ryżem, kruchą sałatą i guacamole, czyli pastą na bazie awokado.

Quesadillas z grillowanymi warzywami z dipem z niebieskiego sera: jak zrobić tortille w takiej odsłonie? Przygotuj farsz z bakłażana, cukinii i papryki, dodaj do niego mieszankę aromatycznych ziół i żółty ser, a następnie umieść go między dwoma tortillami. Quesadillas podawane z sosem serowym będzie świetne na obiad.

Pikantne burrito z kurczakiem: czyli klasyk wśród meksykańskich dań: wyrazisty w smaku, poręczny, a dzięki odpowiedniemu podaniu – również efektowny. Sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu lub drugie śniadanie. Jak zrobić tortillę meksykańską w domu? Burrito po zawinięciu podawaj z dipem jogurtowym, który złagodzi pikantność nadzienia. Sprawdź, jakie to pyszne!

Jak zrobić tortille? To nic trudnego!

Zobacz, jak zrobić tortillę w domu, a potem użyj jej do przygotowania rewelacyjnego dania – koniecznie w meksykańskim stylu! Zadbaj o to, aby było kolorowe i bogate w różnorodne składniki, niech łączy różne smaki i konsystencje. Nie zapomnij o aromatycznej salsie lub dipie. Powodzenia!