Enchiladas z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Enchiladas z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

1283 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

738 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1395 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

450 mililitrów

8 sztuk

100 mililitrów

50 gramów

do przygotowania przyprawy meksykańskiej:

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.Przygotuj przyprawę do dań meksykańskich łącząc w naczyniu wszystkie suche przyprawy.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka na złoty kolor.

Krok 3

Dodaj paprykę, cebulę oraz czosnek. Całość oprósz meksykańską przyprawą, smaż wszystko razem 2-3 minuty, do momentu gdy warzywa będą miękkie, lecz nie brązowe.

Krok 4

Następnie dodaj połowę passaty i gotuj jeszcze 10-12 minut. Farsz wystudź.

Krok 5

Wystudzony farsz zawiń w placki tortilli, te natomiast ułóż w naczyniu żaroodpornym – łączeniem placka do dołu.

Krok 6

Wierzch tortilla polej pozostałą passatą. Wymieszaj majonez z crème fraiche i posmaruj jego połową wierzch enchiladas, posyp startym serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 minut lub do momentu, gdy ser się zarumieni a sos zacznie “bulgotać”.

Krok 7

Naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na 2-3 minuty a następnie posmaruj po wierzchu pozostałym majonezem Hellmann's. Podawaj z ryżem, kruchą sałatą I guacamole.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina  Erwinska

    Ewelina Erwinska , 25.01.2018

    mój mąż zachwycony

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Enchiladas z kurczakiemEnchiladas z kurczakiem

Enchiladas z kurczakiem to klasyczne danie kuchni meksykańskiej. Jego głównym składnikiem jest kurczak smażony z warzywami, zawinięty w cieście tortilli, zapiekany w sosie z serem. Jak przystało na danie meksykańskie, enchilada musi być też solidnie przyprawiona pikantnymi przyprawami, takimi jak kumin, chili czy ostra papryka. Dziś w kuchni nikt nie będzie się nudzić. Sprawdź listę składników w przepisie na enchiladas z kurczakiem i zobacz, jak przygotować to pyszne i proste danie. Smacznego!

Dla kogo? Składniki farszu do enchiladas doskonale ze sobą współgrają, tworząc idealne połączenie smaków. Lubisz, gdy na talerzu dzieje się dużo? Enchiladas – przepis oryginalny jest dla ciebie stworzony! Czerwona i żółta papryka, smażone razem z mięsem, zachowują swoje wyraziste kolory, całości zaś dopełnia intensywnie czerwona passata. Zapieczony ser na wierzchu enchiladas z kurczakiem tworzy delikatną, ciągnącą się warstwę. Palce lizać!

Na jaką okazję? Enchiladas to danie, które fantastycznie sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Mimo że z kuchnią meksykańską mocno kojarzona jest wołowina, enchilada – przepis z kurczakiem też smakuje wyśmienicie, stając się pysznym urozmaiceniem codziennych obiadów.

Czy wiesz, że? Ważnym składnikiem przepisu na enchiladas jest też creme fraiche, czyli lekko kwaśna francuska śmietana. Nadaje ona wyrazistości i przełamuje pikantny smak potrawy.

Dla urozmaicenia: Gotowe danie enchiladas podawaj z sałatą lodową, świeżymi warzywami i brązowym ryżem. Przepis na enchiladę z kurczakiem może zostać wzbogacony pieczarkami lub pikantnymi papryczkami jalapeno.