Enchiladas z kurczakiem

- Krok 1Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.Przygotuj przyprawę do dań meksykańskich łącząc w naczyniu wszystkie suche przyprawy.
- Krok 2Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka na złoty kolor.
- Krok 3Dodaj paprykę, cebulę oraz czosnek. Całość oprósz meksykańską przyprawą, smaż wszystko razem 2-3 minuty, do momentu gdy warzywa będą miękkie, lecz nie brązowe.
- Krok 4Następnie dodaj połowę passaty i gotuj jeszcze 10-12 minut. Farsz wystudź.
- Krok 5Wystudzony farsz zawiń w placki tortilli, te natomiast ułóż w naczyniu żaroodpornym – łączeniem placka do dołu.
- Krok 6Wierzch tortilla polej pozostałą passatą. Wymieszaj majonez z crème fraiche i posmaruj jego połową wierzch enchiladas, posyp startym serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 minut lub do momentu, gdy ser się zarumieni a sos zacznie “bulgotać”.
- Krok 7Naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na 2-3 minuty a następnie posmaruj po wierzchu pozostałym majonezem Hellmann's. Podawaj z ryżem, kruchą sałatą I guacamole.

By papryka miała wyrazisty smak i aromat, potrzebuje słońca i odpowiedniego klimatu, dlatego uprawia się ją m.in. w gorącej Hiszpanii. To tam rosną doskonałe gatunki ostrej papryki, która wzbogaca smak dań i nadaje im wyrazistości.

Enchiladas z kurczakiem
Enchiladas z kurczakiem to klasyczne danie kuchni meksykańskiej. Jego głównym składnikiem jest kurczak smażony z warzywami, zawinięty w cieście tortilli, zapiekany w sosie z serem. Jak przystało na danie meksykańskie, enchiladas musi być też solidnie przyprawiona pikantnymi przyprawami, takimi jak kumin, chili czy ostra papryka. Składniki farszu doskonale ze sobą współgrają, tworząc idealnie połączenie smaków. Czerwona i żółta papryka, smażone razem z mięsem, zachowują swoje wyraziste kolory, całości zaś dopełnia intensywnie czerwona passata. Zapieczony ser na wierzchu enchiladas tworzy delikatną, ciągnącą się warstwę. Ważnym składnikiem dania jest też creme fraiche, czyli lekko kwaśna francuska śmietana. Nadaje ona wyrazistości i przełamuje pikantny smak potrawy. Enchiladas to danie, które idealnie sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Gotowe podawaj z sałatą lodową, świeżymi warzywami i brązowym ryżem. Sprawdź listę składników i zobacz, jak przygotować to pyszne i proste danie. Smacznego!