
Składniki
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
450 mililitrów
8 sztuk
100 mililitrów
50 gramów
do przygotowania przyprawy meksykańskiej:
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.Przygotuj przyprawę do dań meksykańskich łącząc w naczyniu wszystkie suche przyprawy.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka na złoty kolor.
Krok 3
Dodaj paprykę, cebulę oraz czosnek. Całość oprósz meksykańską przyprawą, smaż wszystko razem 2-3 minuty, do momentu gdy warzywa będą miękkie, lecz nie brązowe.
Krok 4
Następnie dodaj połowę passaty i gotuj jeszcze 10-12 minut. Farsz wystudź.
Krok 5
Wystudzony farsz zawiń w placki tortilli, te natomiast ułóż w naczyniu żaroodpornym – łączeniem placka do dołu.
Krok 6
Wierzch tortilla polej pozostałą passatą. Wymieszaj majonez z crème fraiche i posmaruj jego połową wierzch enchiladas, posyp startym serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 minut lub do momentu, gdy ser się zarumieni a sos zacznie “bulgotać”.
Krok 7
Naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na 2-3 minuty a następnie posmaruj po wierzchu pozostałym majonezem Hellmann's. Podawaj z ryżem, kruchą sałatą I guacamole.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Enchiladas z kurczakiem
Enchiladas z kurczakiem to klasyczne danie kuchni meksykańskiej. Jego głównym składnikiem jest kurczak smażony z warzywami, zawinięty w cieście tortilli, zapiekany w sosie z serem. Jak przystało na danie meksykańskie, enchilada musi być też solidnie przyprawiona pikantnymi przyprawami, takimi jak kumin, chili czy ostra papryka. Dziś w kuchni nikt nie będzie się nudzić. Sprawdź listę składników w przepisie na enchiladas z kurczakiem i zobacz, jak przygotować to pyszne i proste danie. Smacznego!
Dla kogo? Składniki farszu do enchiladas doskonale ze sobą współgrają, tworząc idealne połączenie smaków. Lubisz, gdy na talerzu dzieje się dużo? Enchiladas – przepis oryginalny jest dla ciebie stworzony! Czerwona i żółta papryka, smażone razem z mięsem, zachowują swoje wyraziste kolory, całości zaś dopełnia intensywnie czerwona passata. Zapieczony ser na wierzchu enchiladas z kurczakiem tworzy delikatną, ciągnącą się warstwę. Palce lizać!
Na jaką okazję? Enchiladas to danie, które fantastycznie sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Mimo że z kuchnią meksykańską mocno kojarzona jest wołowina, enchilada – przepis z kurczakiem też smakuje wyśmienicie, stając się pysznym urozmaiceniem codziennych obiadów.
Czy wiesz, że? Ważnym składnikiem przepisu na enchiladas jest też creme fraiche, czyli lekko kwaśna francuska śmietana. Nadaje ona wyrazistości i przełamuje pikantny smak potrawy.
Dla urozmaicenia: Gotowe danie enchiladas podawaj z sałatą lodową, świeżymi warzywami i brązowym ryżem. Przepis na enchiladę z kurczakiem może zostać wzbogacony pieczarkami lub pikantnymi papryczkami jalapeno.