Enchiladas z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

992 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

699 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

8 sztuk

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

450 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

do przygotowania przyprawy meksykańskiej:

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.Przygotuj przyprawę do dań meksykańskich łącząc w naczyniu wszystkie suche przyprawy.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka na złoty kolor.

Krok 3

Dodaj paprykę, cebulę oraz czosnek. Całość oprósz meksykańską przyprawą, smaż wszystko razem 2-3 minuty, do momentu gdy warzywa będą miękkie, lecz nie brązowe.

Krok 4

Następnie dodaj połowę passaty i gotuj jeszcze 10-12 minut. Farsz wystudź.

Krok 5

Wystudzony farsz zawiń w placki tortilli, te natomiast ułóż w naczyniu żaroodpornym – łączeniem placka do dołu.

Krok 6

Wierzch tortilla polej pozostałą passatą. Wymieszaj majonez z crème fraiche i posmaruj jego połową wierzch enchiladas, posyp startym serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 minut lub do momentu, gdy ser się zarumieni a sos zacznie “bulgotać”.

Krok 7

Naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na 2-3 minuty a następnie posmaruj po wierzchu pozostałym majonezem Hellmann's. Podawaj z ryżem, kruchą sałatą I guacamole.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina  Erwinska

    Ewelina Erwinska

    mój mąż zachwycony

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Enchiladas z kurczakiemEnchiladas z kurczakiem

Enchiladas z kurczakiem to klasyczne danie kuchni meksykańskiej. Jego głównym składnikiem jest kurczak smażony z warzywami, zawinięty w cieście tortilli, zapiekany w sosie z serem. Jak przystało na danie meksykańskie, enchiladas musi być też solidnie przyprawiona pikantnymi przyprawami, takimi jak kumin, chili czy ostra papryka. Składniki farszu doskonale ze sobą współgrają, tworząc idealnie połączenie smaków. Czerwona i żółta papryka, smażone razem z mięsem, zachowują swoje wyraziste kolory, całości zaś dopełnia intensywnie czerwona passata. Zapieczony ser na wierzchu enchiladas tworzy delikatną, ciągnącą się warstwę. Ważnym składnikiem dania jest też creme fraiche, czyli lekko kwaśna francuska śmietana. Nadaje ona wyrazistości i przełamuje pikantny smak potrawy. Enchiladas to danie, które idealnie sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Gotowe podawaj z sałatą lodową, świeżymi warzywami i brązowym ryżem. Sprawdź listę składników i zobacz, jak przygotować to pyszne i proste danie. Smacznego!