Enchilada z kurczakiem – przepis oryginalny | Przepisy.pl pixel

Enchiladas z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
1352 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

873 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1717 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

450 mililitrów

8 sztuk

100 mililitrów

50 gramów

do przygotowania przyprawy meksykańskiej:

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.Przygotuj przyprawę do dań meksykańskich łącząc w naczyniu wszystkie suche przyprawy.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka na złoty kolor.

Krok 3

Dodaj paprykę, cebulę oraz czosnek. Całość oprósz meksykańską przyprawą, smaż wszystko razem 2-3 minuty, do momentu gdy warzywa będą miękkie, lecz nie brązowe.

Krok 4

Następnie dodaj połowę passaty i gotuj jeszcze 10-12 minut. Farsz wystudź.

Krok 5

Wystudzony farsz zawiń w placki tortilli, te natomiast ułóż w naczyniu żaroodpornym – łączeniem placka do dołu.

Krok 6

Wierzch tortilla polej pozostałą passatą. Wymieszaj majonez z crème fraiche i posmaruj jego połową wierzch enchiladas, posyp startym serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 minut lub do momentu, gdy ser się zarumieni a sos zacznie “bulgotać”.

Krok 7

Naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na 2-3 minuty a następnie posmaruj po wierzchu pozostałym majonezem Hellmann's. Podawaj z ryżem, kruchą sałatą I guacamole.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina  Erwinska

    Ewelina Erwinska , 25.01.2018

    mój mąż zachwycony

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Enchiladas z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Enchiladas z kurczakiemEnchiladas z kurczakiem

Enchiladas z kurczakiem to klasyczne danie kuchni meksykańskiej. Jego głównym składnikiem jest kurczak smażony z warzywami, zawinięty w cieście tortilli, zapiekany w sosie z serem. Jak przystało na danie meksykańskie, enchilada musi być też solidnie przyprawiona pikantnymi przyprawami, takimi jak kumin, chili czy ostra papryka. Dziś w kuchni nikt nie będzie się nudzić. Sprawdź listę składników w przepisie na enchiladas z kurczakiem i zobacz, jak przygotować to pyszne i proste danie. Smacznego!

Dla kogo? Składniki farszu do enchiladas doskonale ze sobą współgrają, tworząc idealne połączenie smaków. Lubisz, gdy na talerzu dzieje się dużo? Enchiladas – przepis oryginalny jest dla ciebie stworzony! Czerwona i żółta papryka, smażone razem z mięsem, zachowują swoje wyraziste kolory, całości zaś dopełnia intensywnie czerwona passata. Zapieczony ser na wierzchu enchiladas z kurczakiem tworzy delikatną, ciągnącą się warstwę. Palce lizać!

Na jaką okazję? Enchiladas to danie, które fantastycznie sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Mimo że z kuchnią meksykańską mocno kojarzona jest wołowina, enchilada – przepis z kurczakiem też smakuje wyśmienicie, stając się pysznym urozmaiceniem codziennych obiadów.

Czy wiesz, że? Ważnym składnikiem przepisu na enchiladas jest też creme fraiche, czyli lekko kwaśna francuska śmietana. Nadaje ona wyrazistości i przełamuje pikantny smak potrawy.

Dla urozmaicenia: Gotowe danie enchiladas podawaj z sałatą lodową, świeżymi warzywami i brązowym ryżem. Przepis na enchiladę z kurczakiem może zostać wzbogacony pieczarkami lub pikantnymi papryczkami jalapeno.