Gyros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gyros

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
639 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

361 osób wydrukowało

Pobierz pdf

644 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

marynata:

3 łyżki

3 łyżki

pozostałe składniki:

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmieszaj w niewielkiej misce Przyprawę do gyrosa Knorr z olejem słonecznikowym.

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka w cienkie paski, przełóż do marynaty na około 5 minut.

Krok 3

Pokrój paprykę oraz cebulę w cienkie paski i podsmaż na patelni wraz z kurczakiem.

Krok 4

Rozłóż powstały farsz na placku tortilla i posyp startym serem.

Krok 5

Następnie zawiń w rulony i zapiecz w piekarniku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj gyros z sałatką ze startego zielonego ogórka, jogurtu i ząbka czosnku.

1

Opinie o przepisie

  • Dagmara Gorczyńska

    Dagmara Gorczyńska , 15.11.2016

    A ja do tego jeszcze daję plastry pomidora, sałatę i majonez. Mniam. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - GyrosGyros

Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników. 

Pikantne przekąski wykorzystujące meksykańską tortillę cieszą się niesłabnącą popularnością. Są lubiane ze względu na wyrazisty smak i szybkość przygotowania. Smaczne dania tego typu przyrządza się często z mięsa drobiowego. Wystarczy zamarynować je w zalewie z oleju słonecznikowego z dodatkiem przyprawy do gyrosa i usmażyć. W ten sposób kurczak nabiera intensywnego smaku, jest soczysty i apetycznie zarumieniony. Dodaje się do niego czerwoną cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Tak powstały farsz wykłada się na placek, posypuje startym żółtym serem i zawija. Potrawa jest wyśmienita także z innymi warzywami. Jeśli lubisz, kiedy jest ich dużo, dodaj czerwoną fasolę, suszone pomidory albo cukinię. Podkreślisz też smak pozostałych składników świeżymi ziołami, np. bazylią czy oregano. Danie podawaj z sałatką ze startych ogórków, jogurtu i czosnku. Będzie również doskonałe z dodatkiem świeżych warzyw – sałaty, pomidorów czy marchewki. Gyros serwuj z różnymi sosami. Przygotuj wariant z kurczakiem według podanego przepisu!