Gyros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gyros

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
639 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

641 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

marynata:

3 łyżki

3 łyżki

pozostałe składniki:

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmieszaj w niewielkiej misce Przyprawę do gyrosa Knorr z olejem słonecznikowym.

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka w cienkie paski, przełóż do marynaty na około 5 minut.

Krok 3

Pokrój paprykę oraz cebulę w cienkie paski i podsmaż na patelni wraz z kurczakiem.

Krok 4

Rozłóż powstały farsz na placku tortilla i posyp startym serem.

Krok 5

Następnie zawiń w rulony i zapiecz w piekarniku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj gyros z sałatką ze startego zielonego ogórka, jogurtu i ząbka czosnku.

1

Opinie o przepisie

  • Dagmara Gorczyńska

    Dagmara Gorczyńska , 15.11.2016

    A ja do tego jeszcze daję plastry pomidora, sałatę i majonez. Mniam. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GyrosGyros

Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników. 

Pikantne przekąski wykorzystujące meksykańską tortillę cieszą się niesłabnącą popularnością. Są lubiane ze względu na wyrazisty smak i szybkość przygotowania. Smaczne dania tego typu przyrządza się często z mięsa drobiowego. Wystarczy zamarynować je w zalewie z oleju słonecznikowego z dodatkiem przyprawy do gyrosa i usmażyć. W ten sposób kurczak nabiera intensywnego smaku, jest soczysty i apetycznie zarumieniony. Dodaje się do niego czerwoną cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Tak powstały farsz wykłada się na placek, posypuje startym żółtym serem i zawija. Potrawa jest wyśmienita także z innymi warzywami. Jeśli lubisz, kiedy jest ich dużo, dodaj czerwoną fasolę, suszone pomidory albo cukinię. Podkreślisz też smak pozostałych składników świeżymi ziołami, np. bazylią czy oregano. Danie podawaj z sałatką ze startych ogórków, jogurtu i czosnku. Będzie również doskonałe z dodatkiem świeżych warzyw – sałaty, pomidorów czy marchewki. Gyros serwuj z różnymi sosami. Przygotuj wariant z kurczakiem według podanego przepisu!