Gyros z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gyros z indyka

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w niewielkie paski, posyp przyprawami i włóż do patelni parowej. Smaż 25 minut, pod przykryciem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gyros z indykaGyros z indyka

Gyros z indyka to pyszne danie, przywołujące wakacyjne klimaty upalnej Grecji. Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, o zróżnicowanym smaku, spróbujcie naszego przepisu na gyros. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie kilkadziesiąt minut, co sprawia, że danie to, jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych i zapracowanych. Gyros, dzięki swemu uniwersalnemu zastosowaniu, możecie podawać z dowolnymi dodatkami, a finalny kształt dania dopasujecie do swoich indywidualnych gustów kulinarnych.

Dla kogo?

Gyros z indyka zachwyci miłośników aromatycznych, mięsnych dań, które nie wymagają wielogodzinnego przyrządzania.

Na jaką okazję?

Gyros to doskonała propozycja na obiad w greckim stylu lub na ciepłą kolację. Sprawdzi się także podczas domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Gyros to jedna z popularniejszych potraw, serwowanych w Grecji. Najczęściej podawany jest z sosem tzatziki, pomidorami i frytkami, zawinięty w pitę. Gyros tradycyjnie przygotowywany jest z szynki wieprzowej, spotykane są również jego odmiany drobiowe, a także baranie.

Dla urozmaicenia:

Gyros możesz połączyć z frytkami oraz tradycyjną sałatką grecką – z pomidorami, serem feta, oliwkami, cebulą i papryką.