Gyros z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gyros z indyka

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w niewielkie paski, posyp przyprawami i włóż do patelni parowej. Smaż 25 minut, pod przykryciem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gyros z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gyros z indykaGyros z indyka

Gyros z indyka to pyszne danie, przywołujące wakacyjne klimaty upalnej Grecji. Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, o zróżnicowanym smaku, spróbujcie naszego przepisu na gyros. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie kilkadziesiąt minut, co sprawia, że danie to, jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych i zapracowanych. Gyros, dzięki swemu uniwersalnemu zastosowaniu, możecie podawać z dowolnymi dodatkami, a finalny kształt dania dopasujecie do swoich indywidualnych gustów kulinarnych.

Dla kogo?

Gyros z indyka zachwyci miłośników aromatycznych, mięsnych dań, które nie wymagają wielogodzinnego przyrządzania.

Na jaką okazję?

Gyros to doskonała propozycja na obiad w greckim stylu lub na ciepłą kolację. Sprawdzi się także podczas domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Gyros to jedna z popularniejszych potraw, serwowanych w Grecji. Najczęściej podawany jest z sosem tzatziki, pomidorami i frytkami, zawinięty w pitę. Gyros tradycyjnie przygotowywany jest z szynki wieprzowej, spotykane są również jego odmiany drobiowe, a także baranie.

Dla urozmaicenia:

Gyros możesz połączyć z frytkami oraz tradycyjną sałatką grecką – z pomidorami, serem feta, oliwkami, cebulą i papryką.