
Składniki
500 gramów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w niewielkie paski, posyp przyprawami i włóż do patelni parowej. Smaż 25 minut, pod przykryciem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gyros z indyka
Gyros z indyka to pyszne danie, przywołujące wakacyjne klimaty upalnej Grecji. Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, o zróżnicowanym smaku, spróbujcie naszego przepisu na gyros. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie kilkadziesiąt minut, co sprawia, że danie to, jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych i zapracowanych. Gyros, dzięki swemu uniwersalnemu zastosowaniu, możecie podawać z dowolnymi dodatkami, a finalny kształt dania dopasujecie do swoich indywidualnych gustów kulinarnych.
Dla kogo?
Gyros z indyka zachwyci miłośników aromatycznych, mięsnych dań, które nie wymagają wielogodzinnego przyrządzania.
Na jaką okazję?
Gyros to doskonała propozycja na obiad w greckim stylu lub na ciepłą kolację. Sprawdzi się także podczas domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Gyros to jedna z popularniejszych potraw, serwowanych w Grecji. Najczęściej podawany jest z sosem tzatziki, pomidorami i frytkami, zawinięty w pitę. Gyros tradycyjnie przygotowywany jest z szynki wieprzowej, spotykane są również jego odmiany drobiowe, a także baranie.
Dla urozmaicenia:
Gyros możesz połączyć z frytkami oraz tradycyjną sałatką grecką – z pomidorami, serem feta, oliwkami, cebulą i papryką.