Mięsa mieszane

201 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (201)

Gyros w picie

334

łatwe

15 min.
Gyros to popularne danie kuchni greckiej – mięso opiekane na dużym rożnie, obracane wokół pionowe...
Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem

249

łatwe

20 min.
Drobne klopsiki z mięsa mielonego to bardzo popularna w Szwecji potrawa. Klopsy po szwedzku w sos...
Pulpety w sosie koperkowym

117

łatwe

15 min.
Mięsne pulpety polane pysznym, gęstym sosem to klasyk wśród dań obiadowych. Do ich przyrządzenia...
Zupa paprykowa z pulpetami

110

łatwe

60 min.
Bez zupy nie ma obiadu – twierdzą niektórzy. A jeśli to zupa z pulpetami? Można powiedzieć, że na...
Gyros z kurczakiem

98

łatwe

30 min.
Potrawa charakterystyczna dla kuchni śródziemnomorskiej. Gyros często uważany jest za grecki odpo...
Gołąbki po meksykańsku

113

średnie

45 min.
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ic...
Ekspresowe faszerowane papryki z wędzonym serem

83

łatwe

30 min.
Poszukujesz efektownego i łatwego przepisu na obiad? Dobrze sprawdzą się ekspresowe faszerowane p...
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

84

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Czebureki nadziewane mięsem mielonym

97

łatwe

30 min.
Czebureki to chrupiące pierożki wywodzące się z kuchni Tatarów krymskich. Popularne są szczególni...
Gyros z kurczaka z sosem jogurtowym

38

łatwe

25 min.
Najlepsze danie na mieście teraz przygotujesz w domu. Zaskocz najbliższych fantastycznym kurczaki...
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO

63

łatwe

60 min.
Soczysta karkówka będzie wyjątkowo smaczna, jeśli nafaszerujesz ją mięsem mielonym z dodatkiem su...
Cukinia pieczona

57

łatwe

30 min.
Faszerowana cukinia to prawdziwie wykwintna potrawa, która pięknie prezentuje się na stole. Od dz...
Pasztet domowy

84

średnie

90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Pulpeciki w sosie curry

57

łatwe

20 min.
Mięsne kuleczki bez smażenia, w niezwykle aromatycznym, pachnącym korzennymi przyprawami sosie. J...
Zapiekanka Gyros

63

łatwe

45 min.
Kuchnia grecka od zawsze inspiruje kucharzy, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów. Jest zawsz...
Bigos - VIDEO

55

średnie

90 min.
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na smaczny obiad, przepis na bigos będzie dla Ciebie dobry...
Pierogi z mięsem i kapustą

58

średnie

90 min.
Pierogi z mięsem i kapustą to chyba najrzadziej jadana wersja tego popularnego, typowo polskiego...
Klopsy w sosie koperkowym

70

łatwe

60 min.
Klopsy to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w Polsce na obiad. Pasują do nich gęste sosy...
Sałatka gyros warstwowa - VIDEO

62

łatwe

60 min.
Wybierz się w kulinarną podróż do Grecji i wypróbuj przepis na efektowną, warstwową sałatkę gyros...
Klopsy po bałkańsku

40

łatwe

45 min.
Bałkany to region bardzo chętnie odwiedzany przez turystów. Mają piekne góry, ciepłe morze i wspa...
Pasztet z królika z ziołami i słoniną

36

łatwe

90 min.
Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno ja...
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką

61

łatwe

90 min.
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką – danie, które doskonale sprawdzi się na świątecz...
Zupa pieczarkowa z mięsnymi kulkami

36

łatwe

45 min.
Wypróbuj nasz sposób na zupę pieczarkową z mięsnymi kulkami, którą możesz podać jako danie obiado...
Pasztet domowy z indyka

43

łatwe

90 min.
Czasami warto poświęcić trochę czasu, by upiec domowy pasztet – jest dużo smaczniejszy od tego ku...
Pasztet mieszany

45

łatwe

90 min.
Do przyrządzania pasztetu przeważnie wykorzystuje się mięso mieszane, np. cielęce z boczkiem, dro...
Zupa pomidorowa z pulpetami

48

łatwe

60 min.
Czasami ciężko dogodzić naszym milusińskim, wiem to z własnego doświadczenia. Ale z tą pomidorową...
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

43

łatwe

45 min.
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to świetna odmiana, jeśli wciąż robisz najpopularniejsze pul...
Pieczeń rzymska z jajkiem

57

łatwe

90 min.
Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potrwa...
Rosół z pulpecikami drobiowymi

27

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym

47

łatwe

30 min.
Komponujesz menu na przyjęcie? Skorzystaj z naszego przepisu na szwedzkie klopsiki z sosem borówk...
Pulpety gotowane

41

łatwe

30 min.
Pomidorowy sos napoli to jedno z najprostszych i najbardziej klasycznych włoskich dodatków do dań...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsa mieszaneMięsa mieszane

Łączenie w jednym daniu różnych gatunków mięs pozwala wzbogacić jego smak. Chude mięso nie wysuszy się zbytnio, jeśli połączysz je z tłustszym. Bardzo popularne jest np. łączenie mięsa wieprzowego oraz wołowego. Używa się go do przyrządzenia kotletów mielonych lub sosu bolognese. Jakich innych gatunków można używać do przygotowania mięsnych potraw? W kuchni kaukaskiej spotkać się można z łączeniem wieprzowiny z jagnięciną lub baraniną. Delikatna pierś z indyka dobrze smakuje razem z karkówką. Delikatne filety z kurczaka podaje się z kolei w szaszłykach i zapiekankach z wyrazistym wędzonym boczkiem. Wielu gatunków mięs dobrze jest połączyć podczas przyrządzania pasztetów. Zmiel razem wątróbkę, wieprzowinę, wołowinę oraz boczek, by upiec jedną z klasycznych wersji tej potrawy. Jeśli zdecydujesz się na użycie mięsa z królika, również dodaj do niego wątróbkę oraz boczek. Do nadziewania różnego rodzaju pierogów także bardzo dobrze nadają się mięsa mieszane. Przygotuj np. gruzińskie khingali. Są to charakterystyczne pierożki w kształcie sakiewek, które nadziewa się mięsem oraz bulionem. Farsz zrób z wołowiny, wieprzowiny i łopatki jagnięcej. Podobnie nadziej tatarskie czebureki z chrupiącego ciasta. Podaj je z sosem czosnkowym lub surówką z białej kapusty. Ciekawym sposobem na wykorzystanie różnych mięs jest także nadziewanie jednego gatunku innym. Ten wariant sprawdzi się nie tylko w roladach i pieczeniach – wypróbuj np. indyczych sakiewek z mieloną wątróbką. Rozbij kawałki z filetów i zamknij w nich farsz, a następnie podsmaż i duś je w sosie. Będą pasowały zarówno jako danie główne, podane z ziemniakami lub kuskusem, jak i przystawka. Wtedy serwuj je na liściu jarmużu lub włoskiej kapusty. Wykorzystaj mieszane mięsa również do usmażenia klopsików, faszerowania warzyw oraz gołąbków. Zamiast klasycznych mielonych zrób chevapchichi, czyli bałkańskie kotleciki z grilla, podawane na wykałaczkach. Podobne do nich są też bliskowschodnie kofty. Podaj je z dodatkiem pity i ostrym sosem paprykowym. Wśród naszych przepisów znajdziesz wiele sposobów na mięsne dania. Sprawdź je i podziel się z nami swoją opinią.