Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Mięsa mieszane
Łączenie w jednym daniu różnych gatunków mięs pozwala wzbogacić jego smak. Chude mięso nie wysuszy się zbytnio, jeśli połączysz je z tłustszym. Bardzo popularne jest np. łączenie mięsa wieprzowego oraz wołowego. Używa się go do przyrządzenia kotletów mielonych lub sosu bolognese. Jakich innych gatunków można używać do przygotowania mięsnych potraw? W kuchni kaukaskiej spotkać się można z łączeniem wieprzowiny z jagnięciną lub baraniną. Delikatna pierś z indyka dobrze smakuje razem z karkówką. Delikatne filety z kurczaka podaje się z kolei w szaszłykach i zapiekankach z wyrazistym wędzonym boczkiem. Wielu gatunków mięs dobrze jest połączyć podczas przyrządzania pasztetów. Zmiel razem wątróbkę, wieprzowinę, wołowinę oraz boczek, by upiec jedną z klasycznych wersji tej potrawy. Jeśli zdecydujesz się na użycie mięsa z królika, również dodaj do niego wątróbkę oraz boczek. Do nadziewania różnego rodzaju pierogów także bardzo dobrze nadają się mięsa mieszane. Przygotuj np. gruzińskie khingali. Są to charakterystyczne pierożki w kształcie sakiewek, które nadziewa się mięsem oraz bulionem. Farsz zrób z wołowiny, wieprzowiny i łopatki jagnięcej. Podobnie nadziej tatarskie czebureki z chrupiącego ciasta. Podaj je z sosem czosnkowym lub surówką z białej kapusty. Ciekawym sposobem na wykorzystanie różnych mięs jest także nadziewanie jednego gatunku innym. Ten wariant sprawdzi się nie tylko w roladach i pieczeniach – wypróbuj np. indyczych sakiewek z mieloną wątróbką. Rozbij kawałki z filetów i zamknij w nich farsz, a następnie podsmaż i duś je w sosie. Będą pasowały zarówno jako danie główne, podane z ziemniakami lub kuskusem, jak i przystawka. Wtedy serwuj je na liściu jarmużu lub włoskiej kapusty. Wykorzystaj mieszane mięsa również do usmażenia klopsików, faszerowania warzyw oraz gołąbków. Zamiast klasycznych mielonych zrób chevapchichi, czyli bałkańskie kotleciki z grilla, podawane na wykałaczkach. Podobne do nich są też bliskowschodnie kofty. Podaj je z dodatkiem pity i ostrym sosem paprykowym. Wśród naszych przepisów znajdziesz wiele sposobów na mięsne dania. Sprawdź je i podziel się z nami swoją opinią.