Dania z Pulpetami
96 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Pulpety
Okrągłe, soczyste i wprost przepyszne! O kim mowa? Oczywiście o niezastąpionych pulpetach. Danie znane jest większości z nas już od czasów dzieciństwa. Smaku mięsnych kuleczek nie da się zapomnieć, dlatego sięgamy po nie jak najczęściej. Nie ma co ukrywać – pulpety lubią kąpiele w rozmaitych sosach. I od zawsze tworzą zgrany duet. Koperkowy, curry, boloński, teriyaki – klopsiki czerpią inspirację z kuchni całego świata! Skorzystaj z całej gamy naszych przepisów na te najsmaczniejsze. Pychota na talerzu!
Dla kogo?
Obok pulpetów żaden miłośnik mięsnych specjałów nie przejdzie obojętnie! Klopsiki z mielonego mięsa kuszą nie tylko swoim wyglądem, ale i aromatem oraz niepowtarzalnym smakiem. Trudno im się oprzeć!
Na jaką okazję?
Nie masz pomysłu na obiad? Myślisz – no to klops! Spokojnie, z naszą pomocą dasz radę! Dzięki przepisom na znakomite pulpety bardzo łatwo wyczarujesz szybki oraz pożywny posiłek. Idealny zarówno na codzienny obiad, jak i podany podczas uroczystej kolacji dla całej rodziny. Pyszna uczta gwarantowana!
Czy wiesz, że?
Pulpet to z języka włoskiego polpetta od słowa polpa, które można tłumaczyć jako miazgę. Potrawa swój przydomek zawdzięcza głównemu składnikowi pulpetów, czyli mielonemu mięsu. Klasyczny klops formuje się z mięsa, podrobów lub ryb z dodatkiem jajek, przypraw (zazwyczaj soli, pieprzu, cynamonu, ziela angielskiego i czosnku) oraz tartej bułki. Różne rodzaje pulpetów można spotkać w kuchniach całego świata. Do ich grona zaliczają się na przykład tradycyjne szwedzkie köttbullar albo lihapullat - fińskie klopsiki z wieprzowiny, wołowiny lub mięsa z renifera.
Dla urozmaicenia:
Pulpety to fenomenalne danie smakujące solo, a także jako dodatek do zup. Klopsiki serwujemy wraz ze swojskim żurkiem albo w bardziej egzotycznej wersji - marokańskiej zupie z jagnięciną. Do wyboru, do koloru!