Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym - pulpeciki | Przepisy.pl pixel

Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
291 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

200 gramów

0.5 łyżeczki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wymieszaj z Delikatem Knorr i posiekaną natką pietruszki.

Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym  - Krok 1

Krok 2

Uformuj małe kulki, wciskając w każdą kostkę żółtego sera.

Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym  - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż kulki razem z pokrojoną w kostkę cebulą.

Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym  - Krok 3

Krok 4

Sos pieczarkowy z cebulką wymieszaj z 200 ml wody i zalej mięso. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 4 minuty. Jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki, dopraw pulpety odrobiną ostrej papryki w proszku.

Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Monikas

    Monikas , 22.01.2023

    Czemu w przepisie nie ma nic o doprawieniu mięsa przed formowaniem pulpetów? Czy jest bez soli i pieprzu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna  Basiura

    Katarzyna Basiura , 19.12.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ratatuj à la moussaka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym Drobiowe pulpeciki z sosem pieczarkowym

Mięso mielone wymieszaj z Delikatem Knorr i posiekaną natką pietruszki.