Składniki
600 gramów
1 opakowanie
250 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
30 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz ziemniaki, pokrój w cienkie plastry. Natłuść naczynie do zapiekania masłem, następnie ułóż w nim przygotowane ziemniaki.
Krok 2
Wymieszaj Sos pieczarkowy z cebulką Knorr ze śmietaną. Posiekaj czosnek oraz zioła. Dodaj wraz ze szczyptą gałki muszkatołowej do sosu, po czym lekko przemieszaj.
Krok 3
Ziemniaki ułożone w naczyniu zalej przygotowanym sosem. Na koniec posyp całość startym serem (możesz też użyć sera typu feta) i piecz przez 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki zapiekane w ziołach
Sposób na szybki i udany obiad? Ziemniaki zapiekane w ziołach – propozycja idealna dla wszystkich miłośników warzyw i aromatycznych dodatków. To danie będziesz gotować z wielką przyjemnością. Aromat gałki muszkatołowej i czosnku będzie unosił się w powietrzu, a twoi domownicy z niecierpliwością wymalowaną na twarzy od razu złapią za sztućce. Co ważne, nie musisz być mistrzem kuchni, żeby przygotować tę potrawę. Wystarczy, że obierzesz i cienko pokroisz ziemniaki, zalejesz je aksamitnym sosem, a całość posypiesz serem. Warto jednak pamiętać o paru wskazówkach, dzięki którym twoje zapiekane ziemniaki będą jeszcze lepsze. Po pierwsze, przed ułożeniem ziemniaków natłuść naczynie do zapiekania. Najlepiej, jeżeli wybierzesz masło. Po drugie, zastanów się nad serem, którym podkręcisz smak zapiekanki. Może to być dojrzały, twardy ser żółty, który z łatwością zetrzesz. Jednak ciekawym rozwiązaniem będzie użycie sera typu feta – nada on ziemniakom charakterku. Przed podaniem, udekoruj talerz świeżo posiekaną natką pietruszki.