Ziemniaki pieczone w ziołach - z warzywami | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki zapiekane w ziołach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
3333 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

481 osób wydrukowało

Pobierz pdf

734 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

250 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

30 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz ziemniaki, pokrój w cienkie plastry. Natłuść naczynie do zapiekania masłem, następnie ułóż w nim przygotowane ziemniaki.

Ziemniaki zapiekane w ziołach - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj Sos pieczarkowy z cebulką Knorr ze śmietaną. Posiekaj czosnek oraz zioła. Dodaj wraz ze szczyptą gałki muszkatołowej do sosu, po czym lekko przemieszaj.

Ziemniaki zapiekane w ziołach - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki ułożone w naczyniu zalej przygotowanym sosem. Na koniec posyp całość startym serem (możesz też użyć sera typu feta) i piecz przez 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Ziemniaki zapiekane w ziołach - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Patryk Padoł

    Patryk Padoł , 16.02.2021

    pyszne i proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lena Szost

    Lena Szost , 19.07.2019

    Bardzo dobre danie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki zapiekane w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki zapiekane w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki zapiekane w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki zapiekane w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki zapiekane w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki zapiekane w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki zapiekane w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki zapiekane w ziołach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki zapiekane w ziołachZiemniaki zapiekane w ziołach

Sposób na szybki i udany obiad? Ziemniaki zapiekane w ziołach – propozycja idealna dla wszystkich miłośników warzyw i aromatycznych dodatków. To danie będziesz gotować z wielką przyjemnością. Aromat gałki muszkatołowej i czosnku będzie unosił się w powietrzu, a twoi domownicy z niecierpliwością wymalowaną na twarzy od razu złapią za sztućce. Co ważne, nie musisz być mistrzem kuchni, żeby przygotować tę potrawę. Wystarczy, że obierzesz i cienko pokroisz ziemniaki, zalejesz je aksamitnym sosem, a całość posypiesz serem. Warto jednak pamiętać o paru wskazówkach, dzięki którym twoje zapiekane ziemniaki będą jeszcze lepsze. Po pierwsze, przed ułożeniem ziemniaków natłuść naczynie do zapiekania. Najlepiej, jeżeli wybierzesz masło. Po drugie, zastanów się nad serem, którym podkręcisz smak zapiekanki. Może to być dojrzały, twardy ser żółty, który z łatwością zetrzesz. Jednak ciekawym rozwiązaniem będzie użycie sera typu feta – nada on ziemniakom charakterku. Przed podaniem, udekoruj talerz świeżo posiekaną natką pietruszki.