Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa

- Krok 1Obierz, posiekaj i zeszklij cebulę na połowie porcji margaryny, następnie obierz i pokrój na cienkie plastry ziemniaki.
- Krok 2Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i ułóż warstwami ziemniaki i cebulę, tak, by pierwsza i ostatnia warstwa, to były ziemniaki.
- Krok 3Piwo, śmietanę, ser i Fix Spaghetti Carbonara Knorr i przyprawy wymieszaj razem, sosem polej potrawę, układając na wierzchu wiórki z pozostałej margaryny. Zapiekankę ziemniaczano-cebulową piecz 60 minut. Podawaj gorącą z surówką.

Wyrazista, a do tego cudownie pachnie – czego chcieć więcej? Gałce muszkatołowej służy gorący klimat Wysp Indonezji. Nabiera w nim słodyczy i orzechowego posmaku, który współgra z ostrymi przyprawami. Jej szczypta jest też niezastąpiona do oryginalnego sosu beszamelowego i potraw z jajek. A może skusisz się na korzenne ciasto?

Myślisz o prostym w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smacznym obiedzie? W takim przypadku wypróbuj zapiekanki ziemniaczano-cebulowej z poniższego przepisu. Na początek zeszklij drobno posiekaną cebulę na dobrze rozgrzanej margarynie. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry. Co ważne, ich wcześniejsze podgotowanie nie jest konieczne, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu. We wcześniej wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie wspomniane składniki. Zadbaj o to, aby pierwszą i ostatnią warstwą zapiekanki były ziemniaki. Całość zalej sosem carbonara na bazie śmietany i piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku. Wierzch zapiekanki możesz dodatkowo posypać pod koniec pieczenia startym na dużych oczkach tarki żółtym serem. Gotową potrawę podawaj na gorąco z miksem surówek. Sprawdzi się np. prosta sałatka na bazie miksu sałat i świeżych warzyw lub czerwona kapusta. Udekorować je możesz gałązką świeżych ziół, najlepiej tymianku. Sprawdź nasz przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczano-cebulową.