
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj okrągłą formę do pieczenia tarty. Jej spód oraz boki wyłóż ciastem, a następnie zapiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw.
Krok 2
Fix Knorr rozmieszaj ze 150 mililitrami wody i śmietaną. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 centymetra i ugotuj na półtwardo.
Krok 3
Kiełbasę i boczek pokrój w grubą kostkę, cebulę w piórka. Na rozgrzanej patelni w pierwszej kolejności przesmaż i wytop nieco boczek, następnie dodaj cebulę i kiełbasę.
Krok 4
Smaż wszystko razem chwilę, następnie zalej całość przygotowanym Fixem Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj małe cebulki, ugotowane ziemniaki, suszony majeranek oraz listki tymianku. Duś kilka minut.
Krok 5
Gotowy „gulasz” przełóż do formy z zapieczonym ciastem. Wierzch przykryj płatem ciasta francuskiego i ponakłuwaj widelcem. Pozostałe skrawki ciasta możesz wykorzystać do udekorowania zapiekanki.
Krok 6
Następnie wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Formę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostaw ją w nim na 20 minut. Zapiekankę podawaj gorącą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wiejska zapiekanka
Wiejska zapiekanka to smaczny sposób na codzienny obiad. Jej podstawę stanowi kiełbasa zwyczajna, którą możesz ewentualnie zastąpić inną. Wybrany rodzaj, wraz z wędzonym boczkiem, pokrój w dość grubą kostkę. Mięso podsmaż z piórkami cebuli na dobrze rozgrzanej patelni. Dodaj do niego małe cebulki odsączone z zalewy i ugotowane ziemniaki. Smak całości podkreślisz, używając do doprawienia listków świeżego tymianku i suszonego majeranku. Tak przygotowane składniki umieść na spodzie przygotowanym z upieczonego w formie do tarty ciasta francuskiego. Przykryj je płatem ciasta i zrób na nim niewielkie otwory za pomocą widelca. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem – dzięki temu zapiekanka po upieczeniu będzie miała błyszczącą i chrupką skórkę. Możesz ją dodatkowo posypać wybranymi dodatkami, np. kminkiem, sezamem czy makiem. Podawaj bezpośrednio po upieczeniu, razem z dodatkiem surówek. Świetnie sprawdzi się taka, którą przygotujesz z kiszonej kapusty. Zainspiruj się naszym przepisem i przyrządź dzięki niemu pyszną potrawę.


































