
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj okrągłą formę do pieczenia tarty. Jej spód oraz boki wyłóż ciastem, a następnie zapiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw.
Krok 2
Fix Knorr rozmieszaj ze 150 mililitrami wody i śmietaną. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 centymetra i ugotuj na półtwardo.
Krok 3
Kiełbasę i boczek pokrój w grubą kostkę, cebulę w piórka. Na rozgrzanej patelni w pierwszej kolejności przesmaż i wytop nieco boczek, następnie dodaj cebulę i kiełbasę.
Krok 4
Smaż wszystko razem chwilę, następnie zalej całość przygotowanym Fixem Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj małe cebulki, ugotowane ziemniaki, suszony majeranek oraz listki tymianku. Duś kilka minut.
Krok 5
Gotowy „gulasz” przełóż do formy z zapieczonym ciastem. Wierzch przykryj płatem ciasta francuskiego i ponakłuwaj widelcem. Pozostałe skrawki ciasta możesz wykorzystać do udekorowania zapiekanki.
Krok 6
Następnie wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Formę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostaw ją w nim na 20 minut. Zapiekankę podawaj gorącą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wiejska zapiekanka
Wiejska zapiekanka to smaczny sposób na codzienny obiad. Jej podstawę stanowi kiełbasa zwyczajna, którą możesz ewentualnie zastąpić inną. Wybrany rodzaj, wraz z wędzonym boczkiem, pokrój w dość grubą kostkę. Mięso podsmaż z piórkami cebuli na dobrze rozgrzanej patelni. Dodaj do niego małe cebulki odsączone z zalewy i ugotowane ziemniaki. Smak całości podkreślisz, używając do doprawienia listków świeżego tymianku i suszonego majeranku. Tak przygotowane składniki umieść na spodzie przygotowanym z upieczonego w formie do tarty ciasta francuskiego. Przykryj je płatem ciasta i zrób na nim niewielkie otwory za pomocą widelca. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem – dzięki temu zapiekanka po upieczeniu będzie miała błyszczącą i chrupką skórkę. Możesz ją dodatkowo posypać wybranymi dodatkami, np. kminkiem, sezamem czy makiem. Podawaj bezpośrednio po upieczeniu, razem z dodatkiem surówek. Świetnie sprawdzi się taka, którą przygotujesz z kiszonej kapusty. Zainspiruj się naszym przepisem i przyrządź dzięki niemu pyszną potrawę.