Składniki
500 gramów
1 opakowanie
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj okrągłą formę do pieczenia tarty. Jej spód oraz boki wyłóż ciastem, a następnie zapiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw.
Krok 2
Fix Knorr rozmieszaj ze 150 mililitrami wody i śmietaną. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 centymetra i ugotuj na półtwardo.
Krok 3
Kiełbasę i boczek pokrój w grubą kostkę, cebulę w piórka. Na rozgrzanej patelni w pierwszej kolejności przesmaż i wytop nieco boczek, następnie dodaj cebulę i kiełbasę.
Krok 4
Smaż wszystko razem chwilę, następnie zalej całość przygotowanym Fixem Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj małe cebulki, ugotowane ziemniaki, suszony majeranek oraz listki tymianku. Duś kilka minut.
Krok 5
Gotowy „gulasz” przełóż do formy z zapieczonym ciastem. Wierzch przykryj płatem ciasta francuskiego i ponakłuwaj widelcem. Pozostałe skrawki ciasta możesz wykorzystać do udekorowania zapiekanki.
Krok 6
Następnie wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Formę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostaw ją w nim na 20 minut. Zapiekankę podawaj gorącą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wiejska zapiekanka
Wiejska zapiekanka to smaczny sposób na codzienny obiad. Jej podstawę stanowi kiełbasa zwyczajna, którą możesz ewentualnie zastąpić inną. Wybrany rodzaj, wraz z wędzonym boczkiem, pokrój w dość grubą kostkę. Mięso podsmaż z piórkami cebuli na dobrze rozgrzanej patelni. Dodaj do niego małe cebulki odsączone z zalewy i ugotowane ziemniaki. Smak całości podkreślisz, używając do doprawienia listków świeżego tymianku i suszonego majeranku. Tak przygotowane składniki umieść na spodzie przygotowanym z upieczonego w formie do tarty ciasta francuskiego. Przykryj je płatem ciasta i zrób na nim niewielkie otwory za pomocą widelca. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem – dzięki temu zapiekanka po upieczeniu będzie miała błyszczącą i chrupką skórkę. Możesz ją dodatkowo posypać wybranymi dodatkami, np. kminkiem, sezamem czy makiem. Podawaj bezpośrednio po upieczeniu, razem z dodatkiem surówek. Świetnie sprawdzi się taka, którą przygotujesz z kiszonej kapusty. Zainspiruj się naszym przepisem i przyrządź dzięki niemu pyszną potrawę.