Wiejska zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

127 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj okrągłą formę do pieczenia tarty. Jej spód oraz boki wyłóż ciastem, a następnie zapiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw.

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj ze 150 mililitrami wody i śmietaną. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 centymetra i ugotuj na półtwardo.

Krok 3

Kiełbasę i boczek pokrój w grubą kostkę, cebulę w piórka. Na rozgrzanej patelni w pierwszej kolejności przesmaż i wytop nieco boczek, następnie dodaj cebulę i kiełbasę.

Krok 4

Smaż wszystko razem chwilę, następnie zalej całość przygotowanym Fixem Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj małe cebulki, ugotowane ziemniaki, suszony majeranek oraz listki tymianku. Duś kilka minut.

Krok 5

Gotowy „gulasz” przełóż do formy z zapieczonym ciastem. Wierzch przykryj płatem ciasta francuskiego i ponakłuwaj widelcem. Pozostałe skrawki ciasta możesz wykorzystać do udekorowania zapiekanki.

Krok 6

Następnie wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Formę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostaw ją w nim na 20 minut. Zapiekankę podawaj gorącą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiejska zapiekankaWiejska zapiekanka

Wiejska zapiekanka to smaczny sposób na codzienny obiad. Jej podstawę stanowi kiełbasa zwyczajna, którą możesz ewentualnie zastąpić inną. Wybrany rodzaj, wraz z wędzonym boczkiem, pokrój w dość grubą kostkę. Mięso podsmaż z piórkami cebuli na dobrze rozgrzanej patelni. Dodaj do niego małe cebulki odsączone z zalewy i ugotowane ziemniaki. Smak całości podkreślisz, używając do doprawienia listków świeżego tymianku i suszonego majeranku. Tak przygotowane składniki umieść na spodzie przygotowanym z upieczonego w formie do tarty ciasta francuskiego. Przykryj je płatem ciasta i zrób na nim niewielkie otwory za pomocą widelca. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem – dzięki temu zapiekanka po upieczeniu będzie miała błyszczącą i chrupką skórkę. Możesz ją dodatkowo posypać wybranymi dodatkami, np. kminkiem, sezamem czy makiem. Podawaj bezpośrednio po upieczeniu, razem z dodatkiem surówek. Świetnie sprawdzi się taka, którą przygotujesz z kiszonej kapusty. Zainspiruj się naszym przepisem i przyrządź dzięki niemu pyszną potrawę.