
Składniki
40 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
10 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
10 sztuk
30 dekagramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź.

Krok 2
Cebule i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju.

Krok 3
Pieczarki i kiełbasę pokrój w plastry, dodaj do cebuli połowę pieczarek i kiełbasę i podsmaż.

Krok 4
Kaszę wrzuć do miski, dodaj podsmażone składniki, dokładnie wymieszaj. Wbij trzy jajka, dosyp przyprawy i posiekane zioła oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj, włóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Krok 5
Na wierzchu poukładaj pozostawione pieczarki. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Kasza gryczana to jedna z najpopularniejszych kasz. Jednak zapiekanki na jej bazie nie są jeszcze zbyt znane. Czas to zmienić! Zapiekanka z kaszy gryczanej, z dodatkiem kiełbasy i pieczarek to pełnowartościowy posiłek, który musisz spróbować.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy zwracają uwagę na wartość odżywczą przygotowywanych potraw.
Na jaką okazję?
Każdy dzień to dobra okazja na smaczny i pożywny obiad! Zapiekanka z kaszy spełnia oba kryteria, więc do dzieła!
Czy wiesz, że?
Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Jesteś na diecie bezglutenowej? W odróżnieniu od makaronowej, zapiekanka z kaszy gryczanej może na stałe zagościć w Twoim domu.
Dla urozmaicenia
Do zapiekanki możesz dodać kilka suszonych grzybów. Namocz je w gorącej wodzie, pokrój drobno i ugotuj razem z kaszą. Nadadzą daniu piękny aromat!