Zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i serem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
206 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

879 osób wydrukowało

Pobierz pdf

956 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

10 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

10 sztuk

30 dekagramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 2

Krok 3

Pieczarki i kiełbasę pokrój w plastry, dodaj do cebuli połowę pieczarek i kiełbasę i podsmaż.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 3

Krok 4

Kaszę wrzuć do miski, dodaj podsmażone składniki, dokładnie wymieszaj. Wbij trzy jajka, dosyp przyprawy i posiekane zioła oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj, włóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu poukładaj pozostawione pieczarki. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 24.02.2018

    jak dla mnie tragedia, suche takie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszy gryczanejZapiekanka z kaszy gryczanej

Kasza gryczana to jedna z najpopularniejszych kasz. Jednak zapiekanki na jej bazie nie są jeszcze zbyt znane. Czas to zmienić! Zapiekanka z kaszy gryczanej, z dodatkiem kiełbasy i pieczarek to pełnowartościowy posiłek, który musisz spróbować.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy zwracają uwagę na wartość odżywczą przygotowywanych potraw.

Na jaką okazję?

Każdy dzień to dobra okazja na smaczny i pożywny obiad! Zapiekanka z kaszy spełnia oba kryteria, więc do dzieła!

Czy wiesz, że?

Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Jesteś na diecie bezglutenowej? W odróżnieniu od makaronowej, zapiekanka z kaszy gryczanej może na stałe zagościć w Twoim domu.

Dla urozmaicenia

Do zapiekanki możesz dodać kilka suszonych grzybów. Namocz je w gorącej wodzie, pokrój drobno i ugotuj razem z kaszą. Nadadzą daniu piękny aromat!