Zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i serem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

200 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

839 osób wydrukowało

Pobierz pdf

919 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

10 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

10 sztuk

30 dekagramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 2

Krok 3

Pieczarki i kiełbasę pokrój w plastry, dodaj do cebuli połowę pieczarek i kiełbasę i podsmaż.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 3

Krok 4

Kaszę wrzuć do miski, dodaj podsmażone składniki, dokładnie wymieszaj. Wbij trzy jajka, dosyp przyprawy i posiekane zioła oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj, włóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu poukładaj pozostawione pieczarki. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 24.02.2018

    jak dla mnie tragedia, suche takie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszy gryczanejZapiekanka z kaszy gryczanej

Kasza gryczana to jedna z najpopularniejszych kasz. Jednak zapiekanki na jej bazie nie są jeszcze zbyt znane. Czas to zmienić! Zapiekanka z kaszy gryczanej, z dodatkiem kiełbasy i pieczarek to pełnowartościowy posiłek, który musisz spróbować.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy zwracają uwagę na wartość odżywczą przygotowywanych potraw.

Na jaką okazję?

Każdy dzień to dobra okazja na smaczny i pożywny obiad! Zapiekanka z kaszy spełnia oba kryteria, więc do dzieła!

Czy wiesz, że?

Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Jesteś na diecie bezglutenowej? W odróżnieniu od makaronowej, zapiekanka z kaszy gryczanej może na stałe zagościć w Twoim domu.

Dla urozmaicenia

Do zapiekanki możesz dodać kilka suszonych grzybów. Namocz je w gorącej wodzie, pokrój drobno i ugotuj razem z kaszą. Nadadzą daniu piękny aromat!