Składniki
40 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
10 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
10 sztuk
30 dekagramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź.
Krok 2
Cebule i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju.
Krok 3
Pieczarki i kiełbasę pokrój w plastry, dodaj do cebuli połowę pieczarek i kiełbasę i podsmaż.
Krok 4
Kaszę wrzuć do miski, dodaj podsmażone składniki, dokładnie wymieszaj. Wbij trzy jajka, dosyp przyprawy i posiekane zioła oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj, włóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Na wierzchu poukładaj pozostawione pieczarki. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Kasza gryczana to jedna z najpopularniejszych kasz. Jednak zapiekanki na jej bazie nie są jeszcze zbyt znane. Czas to zmienić! Zapiekanka z kaszy gryczanej, z dodatkiem kiełbasy i pieczarek to pełnowartościowy posiłek, który musisz spróbować.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy zwracają uwagę na wartość odżywczą przygotowywanych potraw.
Na jaką okazję?
Każdy dzień to dobra okazja na smaczny i pożywny obiad! Zapiekanka z kaszy spełnia oba kryteria, więc do dzieła!
Czy wiesz, że?
Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Jesteś na diecie bezglutenowej? W odróżnieniu od makaronowej, zapiekanka z kaszy gryczanej może na stałe zagościć w Twoim domu.
Dla urozmaicenia
Do zapiekanki możesz dodać kilka suszonych grzybów. Namocz je w gorącej wodzie, pokrój drobno i ugotuj razem z kaszą. Nadadzą daniu piękny aromat!