Dania obiadowe z Kaszą
182 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Obiad z kaszą
Kasza - znana od bardzo dawna, przez lata jednak niedoceniania i wypierana przez potrawy z ziemniakami, makarony bądź ryż. Dzisiaj specjały z jej dodatkiem z przytupem powracają na salony oraz do naszych kuchni. Dlatego zebraliśmy dla Ciebie najlepsze przepisy na obiad z kaszą, które pomogą Ci poznać jej właściwości oraz wyjątkowy smak od podszewki. Gulasz, wytrawne placuszki, farsz do pierogów czy rozmaite kaszotta? Możliwości bez liku! Pora rozpocząć popisy z kaszą w roli głównej. Zapraszamy!
Dla kogo?
Kasza towarzyszy nam już od najmłodszych lat. Swoją przygodę rozpoczynamy od delikatnej kaszki manny, stopniowo przechodząc do coraz bardziej wyrafinowanych smaków. Jaglana, gryczana, jęczmienna, kuskus, a może bulgur? Do wyboru, do koloru! W każdym wydaniu będzie smakować wyśmienicie.
Na jaką okazję?
Posiłek z kaszą to strzał w dziesiątkę na codzienny obiad. Smacznie, pożywnie, szybko i bez zbędnego wysiłku! Z kolei na specjalne uroczystości polecają się farsze na bazie kasz. Nadziewaj nimi pierogi, gołąbki, warzywa, zrazy, a nawet kurczaka. Nikt się nie oprze się takim rarytasom. Będzie się działo!
Czy wiesz, że?
Wartościowość kaszy zależy przede wszystkim od stopnia jej przetworzenia. Gatunki poddane najmniejszej obróbce technologicznej cechują się największą wartością odżywczą. Są źródłem składników mineralnych takich jak: fosfor, miedź czy mangan oraz witamin z grupy B i błonnika pokarmowego. W zależności od grubości ziarna kasze możemy podzielić na drobnoziarniste, średnioziarniste oraz gruboziarniste. Warto wybierać te ostatnie (na przykład kaszę gryczaną), ponieważ zostały one poddane procesowi oczyszczania tylko w niewielkim stopniu.
Dla urozmaicenia:
Należy pamiętać, że kaszę dość łatwo jest przypalić. Aby do tego nie dopuścić, najlepiej gotować ją w garnku ze stali nierdzewnej albo w emaliowym rondelku z grubym dnem. Kaszę przyrządzamy na wolnym ogniu. Do dzieła!