Dania ze Zrazami
40 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Zrazy
Zrazy są potrawą, do której z pewnością chce się wracać nie raz i nie dwa. W czym tkwi jej fenomen? Zrazy, często określane też mianem bitek albo rolad, to bardzo popularne danie wywodzące się już z czasów kuchni staropolskiej, zwłaszcza tej szlacheckiej i myśliwskiej. Dobrą tradycję warto, a nawet należy podtrzymywać. Szczególnie jeśli jest tak pyszna, jak nasze przepisy na zrazy. Wykałaczki w dłoń - rozpoczynamy smakowite zawijanie.
Dla kogo?
Sposoby i przepisy na zrazy można dwoić i troić. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie! Dziadkowie, wujostwo, rodzice czy wnuki – apetycznym zrazom wprost trudno jest się oprzeć.
Na jaką okazję?
Niech tradycji stanie się zadość! Zaserwuj zrazy na rodzinnych uroczystościach, a z pewnością wszyscy będą zachwyceni. To także znakomita propozycja na codzienny obiad. Nie owijajmy w bawełnę, ale w soczyste mięso - bitki sprawdzą się w każdej sytuacji. Niebo w gębie!
Czy wiesz, że?
Zrazy to potrawa z tradycjami. Sama nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza kawałek bądź plaster mięsa albo pieczeni odcięty od całości. Klasyczne zrazy staropolskie to tak zwane suropieki. Nie zawsze mają one jednak postać zwiniętego w rulon mięsa. Czasami zrazami określa się plastry mięsa duszonego w garnku w sosie własnym, poprzekładane fragmentami cebuli oraz grzybów.
Dla urozmaicenia:
Zrazy to nie tylko mięsne zawijasy. Oprócz nich możemy również wyróżnić zrazy bite i siekane. Nie ma przeszkód, by danie przygotowywać z różnego rodzaju mięs, jednak najczęściej do przyrządzenia potrawy wykorzystuje się polędwicę wołową. Zrazy wołowe królują na polskich stołach. Sam farsz do bitek to prawdziwe pole do popisu! Tutaj ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Wybieraj spośród wielu składników, na przykład: mielonego mięsa, jajek, słoniny, boczku, kiszonych ogórków czy cebuli.