Przepisy na Zrazy | Przepisy.pl pixel

Dania ze Zrazami

40 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (40)

Zrazy kasztelańskie
ratingratingratingratingrating

332

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Zrazy z karkówki
ratingratingratingratingrating

176

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Karkówka to mięso nadające się nie tylko do położenia na ruszcie podczas wakacyjnych przyjęć przy...
Gołąbki po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

143

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ic...
Zrazy schabowe duszone w cebulce
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zrazy to potrawa z podsmażonego mięsa, duszonego wraz z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Je...
Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zrazy z delikatnego indyczego mięsa nadziewane kaszą oraz leśnymi grzybami sprawdzą się jako dani...
Zrazy wołowe w sosie własnym
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rolady wołowe w sosie własnym to potrawa zaczerpnięta z kuchni staropolskiej, w szczególności szl...
Zrazy wołowe w sosie cebulowym
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wołowinę rozbij na bardzo cienkie płaty. Posyp z jednej strony pieprzem.
Zrazy zawijane
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zrazy zawijane to smaczna mięsna potrawa, która łączy dobrze doprawioną, nieco pikantną wołowinę...
Zawijane zrazy wołowe
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zawijane zrazy wołowe to popularne danie kuchni polskiej, które swoim smakiem zaspokoi najbardzie...
Zrazy ze schabu
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Schab pokrój na plastry i cienko rozbij.
Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zrazy wołowe, kojarzone z kuchnią śląską, gdzie podaje się je z kluskami i modrą kapustą, przygot...
Zrazy wieprzowe
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Roladki z mięsa to typowa dla kuchni polskiej metoda serwowania zarówno wieprzowiny, jak i wołowi...
Zrazy zawijane
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zrazy zawijane to jeden z najpopularniejszych sposobów na przyrządzenie wołowiny. Dzięki temu prz...
Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Karkówkę umyj, pokrój na 8 jednakowej grubości plastrów. Następnie rozbij cienko i każdy płat pos...
Zrazy podhalańskie po makowsku
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Mięso pokrój w centymetrowe grubości kotlety, ułóż pomiędzy dwoma warstwami folii i dokładnie roz...
Zrazy z chrzanem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zrazy z chrzanem to bardzo smaczna wersja klasycznych zrazów z ogórkami i boczkiem. Do ich przygo...
Zrazy wołowe z warzywami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Lubisz połączenie soczystego mięsa i delikatnych warzyw? W takim razie koniecznie wypróbuj przepi...
Bitki z majerankiem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zrazy warmińskie
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Mięso umyj, pokrój w mniejsze kawałki i rozbij na cienkie, duże plastry. Całość posyp przyprawą...
Zrazy wołowe faszerowane wątróbką
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zrazy wołowe faszerowane wątróbką to doskonała propozycja obiadowa dla wszystkich tych, którzy lu...
Zrazy wołowe z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dziś pod lupę weźmiemy danie wywodzące się z kuchni staropolskiej, a dokładniej szlacheckiej. Prz...
Zrazy ze szczupaka
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wypatrosz szczupaka, obierz z ości. Pokrój na kawałki w poprzek. Dopraw przyprawą Knorr...
Zrazy zawijane z kaszą gryczaną i serem kozim
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W rondelku przesmaż pół cebuli pokrojonej w kostkę, dodaj kaszę, dopraw do smaku i wystudź. Po ty...
Zrazy z dzika po chłopsku
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dziczyzna to wciąż mało popularne mięso w naszym kraju. Najczęściej spotykane jest w formie kiełb...
Zrazy zawijane po polsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
Wielkanocne zrazy
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zrazy ,,bite,, z cebulką
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zrazy ,,bite,, z cebulką
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - ZrazyZrazy

Zrazy są potrawą, do której z pewnością chce się wracać nie raz i nie dwa. W czym tkwi jej fenomen? Zrazy, często określane też mianem bitek albo rolad, to bardzo popularne danie wywodzące się już z czasów kuchni staropolskiej, zwłaszcza tej szlacheckiej i myśliwskiej. Dobrą tradycję warto, a nawet należy podtrzymywać. Szczególnie jeśli jest tak pyszna, jak nasze przepisy na zrazy. Wykałaczki w dłoń - rozpoczynamy smakowite zawijanie.

Dla kogo?

Sposoby i przepisy na zrazy można dwoić i troić. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie! Dziadkowie, wujostwo, rodzice czy wnuki – apetycznym zrazom wprost trudno jest się oprzeć.

Na jaką okazję?

Niech tradycji stanie się zadość! Zaserwuj zrazy na rodzinnych uroczystościach, a z pewnością wszyscy będą zachwyceni. To także znakomita propozycja na codzienny obiad. Nie owijajmy w bawełnę, ale w soczyste mięso - bitki sprawdzą się w każdej sytuacji. Niebo w gębie!

Czy wiesz, że?

Zrazy to potrawa z tradycjami. Sama nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza kawałek bądź plaster mięsa albo pieczeni odcięty od całości. Klasyczne zrazy staropolskie to tak zwane suropieki. Nie zawsze mają one jednak postać zwiniętego w rulon mięsa. Czasami zrazami określa się plastry mięsa duszonego w garnku w sosie własnym, poprzekładane fragmentami cebuli oraz grzybów.

Dla urozmaicenia:

Zrazy to nie tylko mięsne zawijasy. Oprócz nich możemy również wyróżnić zrazy bite i siekane. Nie ma przeszkód, by danie przygotowywać z różnego rodzaju mięs, jednak najczęściej do przyrządzenia potrawy wykorzystuje się polędwicę wołową. Zrazy wołowe królują na polskich stołach. Sam farsz do bitek to prawdziwe pole do popisu! Tutaj ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Wybieraj spośród wielu składników, na przykład: mielonego mięsa, jajek, słoniny, boczku, kiszonych ogórków czy cebuli.