Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

 

Rydze – prosto i smacznie

Tuż po grzybobraniu lub zakupach smakują najlepiej. Jak przyrządzić rydze? Jak najprościej! W pierwszej kolejności należy je dokładnie opłukać, odsączyć, a następnie odciąć trzonki. Następnie na dużej patelni rozpuścić masło. Rydze powinny być układane partiami – tak, aby tworzyły pojedynczą warstwę. Smażymy je kilka minut z każdej strony. Do zdjętych z ognia grzybów dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu. Znakomita przekąska gotowa!

 

Zachować smak na dłużej – mrożenie

Długotrwałe przechowywanie rydzów bez odpowiedniej obróbki jest niemożliwe. Jeśli grzybobranie okazało się nad wyraz owocne, warto zastanowić się nad tym, jak zatrzymać wyborny smak na kolejne tygodnie, a nawet miesiące. Kiepsko znoszą suszenie. Za to mrożenie grzybów pozwoli zachować ich cenne właściwości na długo. Istnieje jednak kilka warunków: - mrozić można wyłącznie grzyby świeże i bez uszkodzeń, - należy je dokładnie oczyścić, do kapeluszy dobrze jest użyć niedużego pędzelka, - jeśli planujemy zrobienie z nich zupy lub sosu, możemy od razu pokroić je na mniejsze kawałki, choć zaleca się zamrożenie rydzów w całości, - przed zamrożeniem warto je podsmażyć lub zblanszować, by pozbyć się ewentualnej goryczki. Zapasy gotowe, lecz jak przyrządzić grzyby mrożone? Gdy w środku zimy najdzie nas ochota na leśne przysmaki, nie musimy ich nawet rozmrażać. Rydze można od razu smażyć, dusić lub gotować. Będą nadawać się idealnie jako szlachetny dodatek do mięs i sosów.

 

Jak przyrządzić rydze na zimę, czyli przetwory

Gdy zamrażarka jest już pełna, znakomity smak grzybów można zamknąć także w słoikach. Przyrządzenie rydzów na maśle to kolejny łatwy, a zarazem apetyczny sposób na ich przechowywanie.

  • Ponownie wybieramy zdrowe i jędrne okazy.
  • Starannie je myjemy i osuszamy przy użyciu czystej ściereczki.
  • W dużym garnku roztapiamy masło i przez kilka minut dusimy w nim rydze. Możemy dodać niewielką ilość soli.
  • W osobnym naczyniu klarujemy masło, które posłuży jako zalewa do grzybów.
  • Gorące rydze umieszczamy w czystych, suchych słoikach i od razu zalewamy je przygotowanym masłem.
  • Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około godzinę.
  • Po grzyby sięgniemy w dowolnym momencie, by zjeść je smażone albo jako uzupełnienie dań mięsnych.

 

Rydze na każdą okazję

Nie mieliście do tej pory okazji skosztować rydzów? Najwyższy czas to zmienić! Na pierwszy ogień idzie krem z rydzów, który w formie przystawki skutecznie pobudzi apetyt na więcej leśnych smakołyków. Skoro o zupach mowa, nie można pominąć żuru z kiszonych rydzów. To świetna alternatywa dla tego tradycyjnego z białą kiełbasą. Danie główne w postaci podhalańskich udek z kurczaka z leśnymi grzybami będzie wyborną kontynuacją grzybobrania na talerzu. Rydzów nie powinno zabraknąć także w zrazach podhalańskich po makowsku. Smakują pierwszorzędnie na co dzień i od święta. Ciekawym sposobem ich podania będzie zapiekanka ziemniaczana z boczkiem – zaspokoi nawet bardzo duży głód. Jeśli zależy wam na czasie, grzybowa potrawka będzie jak znalazł. Wszyscy zainteresowani zaskakującymi połączeniami smaków powinni spróbować tagliatelle z rydzami i lubczykiem – lepiej od razu zaplanować dokładki!