Przepisy na Ciasta parzone
4 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasta parzone
Przyrządzisz z niego eklerki, ptysie oraz karpatkę. Mowa o cieście parzonym, idealnym do nadziewania za pomocą różnego rodzaju kremów. Jego nazwa pochodzi od sposobu przyrządzenia. Gotuje się je z dodatkiem wody. Po upieczeniu prezentuje się bardzo efektownie. Niektórzy uważają, że jest trudne w przygotowaniu, jednak w rzeczywistości zrobisz je w kilku prostych krokach. Zagotuj wodę z Kasią, a następnie dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Sprawdzi się mąka tortowa, ale z powodzeniem zastąpisz ją każdą inną pszenną, np. krupczatką, poznańską czy wrocławską. Mieszaj na niewielkim ogniu do czasu, aż składniki stworzą gładką, zwartą masę i będą z łatwością odchodziły do garnka. Przestudź je i powoli wbijaj jajka, ciągle miksując. Ciasto jest gotowe. Upiecz z niego dwa blaty do karpatki. Jeśli wolisz drobne ciasteczka, za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, nadaj mi wybrany przez siebie kształt. Mogą to być okrągłe ptysie lub bardzo drobne profiterolki, czyli ich francuska odmiana. Piecz je aż wyrosną i zarumienią się. Po wystudzeniu będą w środku twarde, idealne do nadziewania. Ciasto parzone łatwo formować w dowolny sposób. Przygotuj z niego np. delikatne łabędzie. Obok kulek z ciasta, które posłużą za korpusy, upiecz kawałki ciasta w kształcie szyjek, które później wbijesz do ciasta. Klasycznym nadzieniem do tego typu wypieków jest krem waniliowy, budyniowy lub krem patissiere. Wypróbuj także innych smaków, np. karmelowego, czekoladowego lub bitej śmietany. Jeśli chcesz, żeby lepiej się trzymała, ubij ją z dodatkiem żelatyny. Gotowe wypieki polej gorzką czekoladą albo polewą kajmakową i posyp orzechami. Spróbuj ich również w wersji owocowej. Do kremu dodaj np. maliny, borówki albo kawałki truskawek, wierzch polej musem. Ciasto parzone nadaje się także do smażenia. Uformuj z niego kulki i smaż w całości na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Masz ochotę na delikatne ciasto z gęstym kremem? Zobacz nasze przepisy i sprawdź, który z nich spodoba Ci się najbardziej!