Ciasta parzone

67 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (67)

Karpatka

365

łatwe

15 min.
Karpatka to deser z bardzo dużą ilością kremu, który zamknięty jest w delikatnym cieście. Ciasto...
Ptysie ze śmietaną

205

łatwe

30 min.
Słodkie, puszyste, niezwykle apetyczne. Takie właśnie są ptysie ze śmietaną. Zimą podawaj je do g...
Cynamonowe churros

162

łatwe

- min.
Churros to hiszpańskie słodycze w kształcie paluszków, robione z ciasta parzonego i smażone na gł...
Ciasto parzone

67

łatwe

15 min.
Szukasz inspiracji na smaczną słodką przekąskę, która sprawdzi się podana na niemal każdą okazję...
Ptysiowe choineczki

21

średnie

40 min.
Ptysie z budyniem

25

łatwe

15 min.
Ptysie, czyli niewielkie wypieki z parzonego ciasta, to smaczne i wykwintne słodycze, doskonałe n...
Eklery

8

łatwe

15 min.
Karpatka mojej babci

7

łatwe

60 min.
Ptysie

8

łatwe

15 min.
Eklerki z budyniem

4

łatwe

15 min.
Eklerek

2

łatwe

60 min.
Łabędzie

3

trudne

60 min.
Łabędzie to deser, który przypadnie do gustu w szczególności miłośnikom karpatki. Jest to nic inn...
Karpatka

3

łatwe

- min.
Karpatka

(-)

łatwe

30 min.
Karpatka to ciasto, które występuje w wielu odmianach. Falowane warstwy, od których pochodzi nazw...
Karpatka

1

łatwe

60 min.
Idealne połączenie subtelnego kremu i ptysiowego ciasta decyduje o niepowtarzalnym smaku karpatki...
Karpatka

(-)

łatwe

15 min.
Karpatka

(-)

łatwe

15 min.
Ptysie ŁABĘDZIE

2022

średnie

60 min.
Kule śniegowe

2

łatwe

15 min.
Jama gór Karpat :)

1

łatwe

60 min.
Karpatka

2

łatwe

60 min.
Karpatka to popularne ciasto, które składa się z dwóch blatów pofalowanego, tak zwanego parzonego...
Ptysie

(-)

łatwe

30 min.
Eklerki

(-)

łatwe

30 min.
Faszerowane papryki to świetna alternatywa na zwyczajny obiad. To także dobry pomysł, gdy urządza...
Karpatka z wiśniami

338

łatwe

60 min.
Ptysie w wersji mini

1

łatwe

60 min.
Karpatka

(-)

łatwe

60 min.
Eklerki

1

łatwe

60 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta parzoneCiasta parzone

Przyrządzisz z niego eklerki, ptysie oraz karpatkę. Mowa o cieście parzonym, idealnym do nadziewania za pomocą różnego rodzaju kremów. Jego nazwa pochodzi od sposobu przyrządzenia. Gotuje się je z dodatkiem wody. Po upieczeniu prezentuje się bardzo efektownie. Niektórzy uważają, że jest trudne w przygotowaniu, jednak w rzeczywistości zrobisz je w kilku prostych krokach. Zagotuj wodę z Kasią, a następnie dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Sprawdzi się mąka tortowa, ale z powodzeniem zastąpisz ją każdą inną pszenną, np. krupczatką, poznańską czy wrocławską. Mieszaj na niewielkim ogniu do czasu, aż składniki stworzą gładką, zwartą masę i będą z łatwością odchodziły do garnka. Przestudź je i powoli wbijaj jajka, ciągle miksując. Ciasto jest gotowe. Upiecz z niego dwa blaty do karpatki. Jeśli wolisz drobne ciasteczka, za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, nadaj mi wybrany przez siebie kształt. Mogą to być okrągłe ptysie lub bardzo drobne profiterolki, czyli ich francuska odmiana. Piecz je aż wyrosną i zarumienią się. Po wystudzeniu będą w środku twarde, idealne do nadziewania. Ciasto parzone łatwo formować w dowolny sposób. Przygotuj z niego np. delikatne łabędzie. Obok kulek z ciasta, które posłużą za korpusy, upiecz kawałki ciasta w kształcie szyjek, które później wbijesz do ciasta. Klasycznym nadzieniem do tego typu wypieków jest krem waniliowy, budyniowy lub krem patissiere. Wypróbuj także innych smaków, np. karmelowego, czekoladowego lub bitej śmietany. Jeśli chcesz, żeby lepiej się trzymała, ubij ją z dodatkiem żelatyny. Gotowe wypieki polej gorzką czekoladą albo polewą kajmakową i posyp orzechami. Spróbuj ich również w wersji owocowej. Do kremu dodaj np. maliny, borówki albo kawałki truskawek, wierzch polej musem. Ciasto parzone nadaje się także do smażenia. Uformuj z niego kulki i smaż w całości na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Masz ochotę na delikatne ciasto z gęstym kremem? Zobacz nasze przepisy i sprawdź, który z nich spodoba Ci się najbardziej!