Przepisy na Ciasta parzone

67 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (67)

Karpatka
ratingratingratingratingrating

383

difficulty

łatwe

15 min.
Karpatka to deser z bardzo dużą ilością kremu, który zamknięty jest w delikatnym cieście. Ciasto...
Ptysie ze śmietaną
ratingratingratingratingrating

272

difficulty

łatwe

30 min.
Słodkie, puszyste, niezwykle apetyczne. Takie właśnie są ptysie ze śmietaną. Zimą podawaj je do g...
Cynamonowe churros
ratingratingratingratingrating

173

difficulty

łatwe

- min.
Churros to hiszpańskie słodycze w kształcie paluszków, robione z ciasta parzonego i smażone na gł...
Ciasto parzone
ratingratingratingratingrating

68

difficulty

łatwe

15 min.
Szukasz inspiracji na smaczną słodką przekąskę, która sprawdzi się podana na niemal każdą okazję...
Ptysiowe choineczki
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

średnie

40 min.
Ptysie z budyniem
ratingratingratingratingrating

27

difficulty

łatwe

15 min.
Ptysie, czyli niewielkie wypieki z parzonego ciasta, to smaczne i wykwintne słodycze, doskonałe n...
Eklery
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

15 min.
Karpatka mojej babci
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

60 min.
Ptysie
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

15 min.
Eklerki z budyniem
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

15 min.
Eklerek
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

60 min.
Łabędzie
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

trudne

60 min.
Łabędzie to deser, który przypadnie do gustu w szczególności miłośnikom karpatki. Jest to nic inn...
Karpatka
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

- min.
Karpatka
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Karpatka to ciasto, które występuje w wielu odmianach. Falowane warstwy, od których pochodzi nazw...
Karpatka
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

60 min.
Idealne połączenie subtelnego kremu i ptysiowego ciasta decyduje o niepowtarzalnym smaku karpatki...
Karpatka
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

15 min.
Karpatka
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

15 min.
Ptysie ŁABĘDZIE
ratingratingratingratingrating

2022

difficulty

średnie

60 min.
Kule śniegowe
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

15 min.
Eklerki
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Faszerowane papryki to świetna alternatywa na zwyczajny obiad. To także dobry pomysł, gdy urządza...
Jama gór Karpat :)
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

60 min.
Karpatka
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

60 min.
Karpatka to popularne ciasto, które składa się z dwóch blatów pofalowanego, tak zwanego parzonego...
Ptysie
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

30 min.
Karpatka dla Asi
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

60 min.
Małe Ptysie
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

60 min.
Ptysie w wersji mini
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

60 min.
Karpatka z wiśniami
ratingratingratingratingrating

338

difficulty

łatwe

60 min.

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta parzoneCiasta parzone

Przyrządzisz z niego eklerki, ptysie oraz karpatkę. Mowa o cieście parzonym, idealnym do nadziewania za pomocą różnego rodzaju kremów. Jego nazwa pochodzi od sposobu przyrządzenia. Gotuje się je z dodatkiem wody. Po upieczeniu prezentuje się bardzo efektownie. Niektórzy uważają, że jest trudne w przygotowaniu, jednak w rzeczywistości zrobisz je w kilku prostych krokach. Zagotuj wodę z Kasią, a następnie dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Sprawdzi się mąka tortowa, ale z powodzeniem zastąpisz ją każdą inną pszenną, np. krupczatką, poznańską czy wrocławską. Mieszaj na niewielkim ogniu do czasu, aż składniki stworzą gładką, zwartą masę i będą z łatwością odchodziły do garnka. Przestudź je i powoli wbijaj jajka, ciągle miksując. Ciasto jest gotowe. Upiecz z niego dwa blaty do karpatki. Jeśli wolisz drobne ciasteczka, za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, nadaj mi wybrany przez siebie kształt. Mogą to być okrągłe ptysie lub bardzo drobne profiterolki, czyli ich francuska odmiana. Piecz je aż wyrosną i zarumienią się. Po wystudzeniu będą w środku twarde, idealne do nadziewania. Ciasto parzone łatwo formować w dowolny sposób. Przygotuj z niego np. delikatne łabędzie. Obok kulek z ciasta, które posłużą za korpusy, upiecz kawałki ciasta w kształcie szyjek, które później wbijesz do ciasta. Klasycznym nadzieniem do tego typu wypieków jest krem waniliowy, budyniowy lub krem patissiere. Wypróbuj także innych smaków, np. karmelowego, czekoladowego lub bitej śmietany. Jeśli chcesz, żeby lepiej się trzymała, ubij ją z dodatkiem żelatyny. Gotowe wypieki polej gorzką czekoladą albo polewą kajmakową i posyp orzechami. Spróbuj ich również w wersji owocowej. Do kremu dodaj np. maliny, borówki albo kawałki truskawek, wierzch polej musem. Ciasto parzone nadaje się także do smażenia. Uformuj z niego kulki i smaż w całości na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Masz ochotę na delikatne ciasto z gęstym kremem? Zobacz nasze przepisy i sprawdź, który z nich spodoba Ci się najbardziej!