Przepisy na Ciasta ucierane
7 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (7) 
średnie
średnie
trudne
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej
Ciasta ucierane
Ciasta ucierane są smaczne, proste i świetnie komponują się z różnego rodzaju dodatkami. To dobra propozycja na szybki wypiek, do którego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników: margaryny, mąki, jajek oraz cukru. Możesz wzbogacić ciasto dodatkiem ulubionych owoców, bakalii lub kremów. Świetnie komponuje się ze świeżymi owocami, dlatego chętnie przyrządza się je zwłaszcza latem, kiedy wokół jest ich mnóstwo. Nie musisz spędzać wiele czasu w kuchni, dodajesz jedynie do ciasta maliny, truskawki, jagody, porzeczki, agrest albo wiśnie, posypujesz całość kruszonką lub przykrywasz budyniową masą, pieczesz, i pyszny deser gotowy. Podstawowe składniki uciera się w mikserze, nie trzeba ich wyrabiać ręcznie. Ciasto ucierane dobrze komponuje się także z bakaliami – orzechami, rodzynkami, skórką z pomarańczy lub cytryny. Może stanowić również spód do różnego rodzaju deserów z kremem, galaretką, przesmażonymi lub świeżymi owocami. Zastąpi też babkę drożdżową podczas Wielkanocy, wystarczy, że wykonasz je według podstawowego przepisu i wlejesz do specjalnej stożkowatej foremki. Ciasto ucierane najlepiej smakuje, kiedy jest przestudzone. Przyrządzając je, należy pamiętać, by stopniowo łączyć składniki, tak aby się nie zważyło. Ciasto ucierane sprawdzi się nie tylko jako deser, ale też drugie śniadanie lub słodka popołudniowa przekąska. Warto je również przygotować na przyjęcie, zrobisz je bowiem wyjątkowo szybko. To także dobra propozycja na smaczny przerywnik w podróży lub na piknik. Jeśli chcesz zrobić bardziej urozmaiconą wersję ciasta ucieranego, przełóż je masą, polej galaretką lub przykryj słodką bezą. Na pewno wśród proponowanych przez nas przepisów znajdziesz swoją ulubioną wersję tego bardzo prostego, ale pysznego wypieku! Orzechowe ze śliwkami, ciasto pomarańczowo-imbirowe, karmelizowane ciasto migdałowe, ucierane z truskawkami, przekładaniec z jabłkami czy rozgrzewające ciasto korzenne? A może jeszcze coś innego? Które ciasto przygotujesz na najbliższą okazję?