Ciasta ucierane | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta ucierane

7 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (7)

kaszottokaszotto
Ciasto Bounty
ratingratingratingratingrating

1036

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Placek Bounty to domowy sposób na odtworzenie smaku popularnego łakocia. Co skrywa się pod grubą...
Ciasto metrowiec
ratingratingratingratingrating

998

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Metrowiec, czyli dwukolorowe ciasto, które dodatkowo przekładane jest apetycznym kremem. Dotychcz...
Ciasto Cappuccino
ratingratingratingratingrating

466

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Kawowy deser najczęściej kojarzymy z włoskim tiramisu, które również w Polsce zyskało ogromną gru...
Placek jogurtowy
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Do tej pory nie piekliście ciasta z jogurtem? Dzięki naszemu przepisowi placek jogurtowy wejdzie...
Babka ucierana
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
Wśród miłośników tradycyjnych babek znajdziecie co najmniej dwie grupy – tych, którzy uwielbiają...
Ciasto ucierane z jagodami
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
Ciasto ucierane z jagodami to przebój letnich jadłospisów. Obłędna kruszonka, słodkie owoce i chr...
Klasyczny placek ucierany
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wśród różnorodnych trendów kulinarnych, które przychodzą i odchodzą, znaleźć można ponadczasowe r...

Ciekawostki i porady

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta ucieraneCiasta ucierane

Ciasta ucierane są smaczne, proste i świetnie komponują się z różnego rodzaju dodatkami. To dobra propozycja na szybki wypiek, do którego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników: margaryny, mąki, jajek oraz cukru. Możesz wzbogacić ciasto dodatkiem ulubionych owoców, bakalii lub kremów. Świetnie komponuje się ze świeżymi owocami, dlatego chętnie przyrządza się je zwłaszcza latem, kiedy wokół jest ich mnóstwo. Nie musisz spędzać wiele czasu w kuchni, dodajesz jedynie do ciasta maliny, truskawki, jagody, porzeczki, agrest albo wiśnie, posypujesz całość kruszonką lub przykrywasz budyniową masą, pieczesz, i pyszny deser gotowy. Podstawowe składniki uciera się w mikserze, nie trzeba ich wyrabiać ręcznie. Ciasto ucierane dobrze komponuje się także z bakaliami – orzechami, rodzynkami, skórką z pomarańczy lub cytryny. Może stanowić również spód do różnego rodzaju deserów z kremem, galaretką, przesmażonymi lub świeżymi owocami. Zastąpi też babkę drożdżową podczas Wielkanocy, wystarczy, że wykonasz je według podstawowego przepisu i wlejesz do specjalnej stożkowatej foremki. Ciasto ucierane najlepiej smakuje, kiedy jest przestudzone. Przyrządzając je, należy pamiętać, by stopniowo łączyć składniki, tak aby się nie zważyło. Ciasto ucierane sprawdzi się nie tylko jako deser, ale też drugie śniadanie lub słodka popołudniowa przekąska. Warto je również przygotować na przyjęcie, zrobisz je bowiem wyjątkowo szybko. To także dobra propozycja na smaczny przerywnik w podróży lub na piknik. Jeśli chcesz zrobić bardziej urozmaiconą wersję ciasta ucieranego, przełóż je masą, polej galaretką lub przykryj słodką bezą. Na pewno wśród proponowanych przez nas przepisów znajdziesz swoją ulubioną wersję tego bardzo prostego, ale pysznego wypieku! Orzechowe ze śliwkami, ciasto pomarańczowo-imbirowe, karmelizowane ciasto migdałowe, ucierane z truskawkami, przekładaniec z jabłkami czy rozgrzewające ciasto korzenne? A może jeszcze coś innego? Które ciasto przygotujesz na najbliższą okazję?