Ciasto ucierane z jagodami - przepis na łatwy placek | Przepisy.pl pixel

Ciasto ucierane z jagodami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

heart
314 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

820 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

kruszonka:

80 gramów

0.5 szklanki

0.75 szklanki

ciasto:

2.5 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

225 gramów

100 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie ciasta zaczynamy od kruszonki. Wszystkie składniki na ciasto i kruszonkę warto wyjąć chwilę wcześniej z lodówki. Masło, cukier, mąkę dodajemy do miski i ręką wyrabiamy do uzyskania kruszonki. Odstawiamy miskę na 1 h do lodówki.

Krok 2

Masło do przygotowania ciasta wkładamy do miski, dodajemy cukier. Miksujemy, dodajemy pozostałe składniki: jajka, w małych ilościach mąkę, proszek do pieczenia Miksujemy do momentu połączenia składników.

Krok 3

Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy na nią ciasto. Jagody myjemy i oczyszczamy. Posypujemy nimi równomiernie ciasto. Wyciągamy z lodówki kruszonkę, posypujemy nią masę.

Krok 4

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (pieczenie góra i dół) i pieczemy ok.45 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ucierane z jagodamiCiasto ucierane z jagodami

Ciasto ucierane z jagodami to przebój letnich jadłospisów. Obłędna kruszonka, słodkie owoce i chrupiące ciasto - czego chcieć więcej? Ten przepis zostanie z tobą na długo. Jedynym minusem deseru jest fakt, że znika z talerzy w mgnieniu oka!

Dla kogo?

Gdy masz ochotę na coś słodkiego, nie musisz kierować się od razu do sklepu albo cukierni. Nic nie może równać się z domowym ciastem ucieranym z dodatkiem pachnących letnich owoców.

Na jaką okazję?

Masz ochotę na relaks w domowym zaciszu z filiżanką ulubionej herbaty albo szklanką lemoniady? Kawałek ciasta to idealne uzupełnienie tego zestawu. Deser przygotuj również wtedy, gdy w odwiedziny wpadają goście.

Czy wiesz, że?

Do zrobienia ciasta ucieranego z jagodami możesz użyć mrożonych owoców. Patent przydatny zwłaszcza w miesiącach, kiedy trudno o świeże jagody.

Dla urozmaicenia:

Część cukru w przepisie zamień na cukier waniliowy - aromat wypieku będzie zniewalający!