Ciasto ucierane z jagodami - przepis na łatwy placek | Przepisy.pl pixel

Ciasto ucierane z jagodami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

heart
318 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

824 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

kruszonka:

80 gramów

0.5 szklanki

0.75 szklanki

ciasto:

2.5 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

225 gramów

100 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie ciasta zaczynamy od kruszonki. Wszystkie składniki na ciasto i kruszonkę warto wyjąć chwilę wcześniej z lodówki. Masło, cukier, mąkę dodajemy do miski i ręką wyrabiamy do uzyskania kruszonki. Odstawiamy miskę na 1 h do lodówki.

Krok 2

Masło do przygotowania ciasta wkładamy do miski, dodajemy cukier. Miksujemy, dodajemy pozostałe składniki: jajka, w małych ilościach mąkę, proszek do pieczenia Miksujemy do momentu połączenia składników.

Krok 3

Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy na nią ciasto. Jagody myjemy i oczyszczamy. Posypujemy nimi równomiernie ciasto. Wyciągamy z lodówki kruszonkę, posypujemy nią masę.

Krok 4

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (pieczenie góra i dół) i pieczemy ok.45 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ucierane z jagodamiCiasto ucierane z jagodami

Ciasto ucierane z jagodami to przebój letnich jadłospisów. Obłędna kruszonka, słodkie owoce i chrupiące ciasto - czego chcieć więcej? Ten przepis zostanie z tobą na długo. Jedynym minusem deseru jest fakt, że znika z talerzy w mgnieniu oka!

Dla kogo?

Gdy masz ochotę na coś słodkiego, nie musisz kierować się od razu do sklepu albo cukierni. Nic nie może równać się z domowym ciastem ucieranym z dodatkiem pachnących letnich owoców.

Na jaką okazję?

Masz ochotę na relaks w domowym zaciszu z filiżanką ulubionej herbaty albo szklanką lemoniady? Kawałek ciasta to idealne uzupełnienie tego zestawu. Deser przygotuj również wtedy, gdy w odwiedziny wpadają goście.

Czy wiesz, że?

Do zrobienia ciasta ucieranego z jagodami możesz użyć mrożonych owoców. Patent przydatny zwłaszcza w miesiącach, kiedy trudno o świeże jagody.

Dla urozmaicenia:

Część cukru w przepisie zamień na cukier waniliowy - aromat wypieku będzie zniewalający!