Ciasto ucierane z jagodami
NOWY PRZEPIS
łatwe
1306 osób zapisało

Składniki
kruszonka:
80 gramów
0.5 szklanki
0.75 szklanki
ciasto:
2.5 szklanki
3 sztuki
1 łyżeczka
225 gramów
100 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie ciasta zaczynamy od kruszonki. Wszystkie składniki na ciasto i kruszonkę warto wyjąć chwilę wcześniej z lodówki. Masło, cukier, mąkę dodajemy do miski i ręką wyrabiamy do uzyskania kruszonki. Odstawiamy miskę na 1 h do lodówki.
Krok 2
Masło do przygotowania ciasta wkładamy do miski, dodajemy cukier. Miksujemy, dodajemy pozostałe składniki: jajka, w małych ilościach mąkę, proszek do pieczenia Miksujemy do momentu połączenia składników.
Krok 3
Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy na nią ciasto. Jagody myjemy i oczyszczamy. Posypujemy nimi równomiernie ciasto. Wyciągamy z lodówki kruszonkę, posypujemy nią masę.
Krok 4
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (pieczenie góra i dół) i pieczemy ok.45 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Ciasto ucierane z jagodami
Ciasto ucierane z jagodami to przebój letnich jadłospisów. Obłędna kruszonka, słodkie owoce i chrupiące ciasto - czego chcieć więcej? Ten przepis zostanie z tobą na długo. Jedynym minusem deseru jest fakt, że znika z talerzy w mgnieniu oka!
Dla kogo?
Gdy masz ochotę na coś słodkiego, nie musisz kierować się od razu do sklepu albo cukierni. Nic nie może równać się z domowym ciastem ucieranym z dodatkiem pachnących letnich owoców.
Na jaką okazję?
Masz ochotę na relaks w domowym zaciszu z filiżanką ulubionej herbaty albo szklanką lemoniady? Kawałek ciasta to idealne uzupełnienie tego zestawu. Deser przygotuj również wtedy, gdy w odwiedziny wpadają goście.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia ciasta ucieranego z jagodami możesz użyć mrożonych owoców. Patent przydatny zwłaszcza w miesiącach, kiedy trudno o świeże jagody.
Dla urozmaicenia:
Część cukru w przepisie zamień na cukier waniliowy - aromat wypieku będzie zniewalający!