Ciasto ucierane z jagodami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

70

201 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

755 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

200 gramów

5 sztuk

350 gramów

1.5 łyżeczki

2 łyżeczki

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ucieramy Kasię z cukrem i z cukrem waniliowym, dodając po 1 jajku.

Krok 2

Dosypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy mikserem aż ciasto nie będzie miało żadnych grudek.

Krok 3

Do natłuszczonej i podsypanej mąką tortownicy o średnicy ok. 25 cm przekładamy połowę ciasta podsypujemy połową jagód. Na to wykładamy drugą połowę ciasta i resztę jagód.

Krok 4

Wstawiamy do nagrzanego do 175°C piekarnika i pieczemy około 45 minut.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka

    Agnieszka , 23.05.2020

    Świetny przepis. Rzeczywiście wychodzi tak jak na zdjęciu - w sensie wyrasta spore, a jagody nie opadają. Popełniłam błąd, ponieważ bojąc się, że owoce opadną 100 % wyłożyłam na górę i efekt był taki, że za bardzo się spiekły, ponieważ prawie nie opadły. Powinno się wykonywać tak jak w przepisie, czyli połowę rozłożyć na środku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ciechowicz

    Katarzyna Ciechowicz , 17.06.2017

    oczywiście

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ucierane z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek z jagodami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ucierane z jagodamiCiasto ucierane z jagodami

Ciasto ucierane z jagodami… Delikatne, kruche, lekko rozpadające się… w tym tkwi jego sekret! Chcesz poznać jego tajniki? My Ci w tym pomożemy! Sięgnij po przepis na ciasto ucierane z jagodami i delektuj się jego niezapomnianym smakiem.

Dla kogo?

Dla każdego! Dla dużych i małych! Tej słodyczy nikt się nie oprze!

Na jaką okazję?

Bez okazji! Ciasto ucierane z jagodami sprawdzi się np. jako propozycja na słodką przekąskę.

Czy wiesz, że?

Ciasto ucierane, zwane inaczej ciastem piaskowym, to jeden z wypieków prostszych oraz szybszych do wykonania. Jest bardzo kruche i używa się go z reguły do przygotowania ciast z owocami, keksu czy babki.

Dla urozmaicenia:

Do udekorowania możesz użyć także truskawek lub wiśni.