Składniki
spód:
450 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
250 gramów
200 gramów
1 szczypta
masa:
500 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. Zagniatamy na ciasto. Po chwili dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Miksujemy na kruszonkę.
Krok 2
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przesypujemy na spód i delikatnie ugniatamy. Podpiekamy ok. 10 min w temperaturze 180 C.
Krok 3
Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz skórką z jednej cytryny.
Krok 4
Przekładamy na podpieczony spód.
Krok 5
Na wierzch rozsypujemy resztę kruszonki. Pieczemy ok. 35 min w temp 180 C do zarumienienia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche z jagodami i kruszonką
Warstwa słodkiej, chrupiącej kruszonki, a do tego rozpływające się w ustach, soczyste owoce – czyż ciasto kruche z jagodami nie jest jednym z najsmaczniejszych i najprostszych w przygotowaniu deserów? Nie będziesz mieć wątpliwości, gdy przygotujesz naszą recepturę, dzięki której uzyskasz najlepsze rezultaty w kuchni. Niezbędne wskazówki i krótka lista składników już na Ciebie czekają. Placek z jagodami i kruszonką jest tak smaczny, że gdy pojawia się na stole, mamy ochotę wciąż sięgać po kolejny kawałek. Nie bez powodu goście tak często pytają o dokładkę lub przepis. Podzielisz się z nimi tajną recepturą? Kruche ciasto z jagodami i kruszonką zrobi z Ciebie cukiernika z prawdziwego zdarzenia. A to wszystko bez specjalnych umiejętności i większego wysiłku w kuchni. Przygotuj blachę, zapoznaj się z naszą listą składników i do dzieła. Pieczemy ciasto kruche z jagodami i kruszonką, które oczaruje wszystkich łasuchów!
Dla kogo?
To prosty przepis, który pokocha każdy miłośnik wypieków – nie tylko ze względu na niepowtarzalny, cierpki smak jagód, ale także dostępność składników do tego ciasta. Na liście znajdziesz podstawowe produkty, które każdy ma w swoich zapasach. Mąka, jajka, cukier do pieczenia – być może okaże się, że wizyta w sklepie będzie zbędna. Ciasto kruche z jagodami sprawdzi się w menu osób, które lubią proste przepisy. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by ten wyjątkowy i pachnący wypiek pojawił się na Twoim stole. Wśród naszych wskazówek znajdziesz 5 kroków, które opisują cały proces przygotowania kruchego ciasta. Wykonuj je po kolei, a z pewnością nie napotkasz żadnych trudności podczas pieczenia i wszystko pójdzie zgodnie z planem. Kruche ciasto z jagodami wyróżnia także bardzo krótki czas przygotowania. Wystarczy godzina na połączenie składników i upieczenie tego specjału. Chyba przyznasz, że to naprawdę niewiele.
Na jaką okazję?
Ciasto kruche z jagodami możesz przygotować na specjalną okazję dla najbliżej osoby – w końcu kto powiedział, że na urodzinowym stole musi się pojawić tylko tort? Połóż na wierzchu wypieku świeczki lub fontannę tortową i celebruj ten wyjątkowy dzień. Ciasto z jagodami i kruszonką możesz też podać podczas spotkania z przyjacielem lub przyjaciółką. Ten smaczny wypiek jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty, więc zaserwuj je razem i ciesz się miłym wieczorem w najlepszej atmosferze. Zakład, że bliska osoba poprosi cię o przepis? Napisz nam w komentarzu, kto miał rację! Ciasto kruche z jagodami i kruszonką sprawdzi się także podczas większych uroczystości. Być może zastanawiasz się, jaki wypiek zaserwować na święta? Przetestuj naszą recepturę, a nie będziesz mieć wątpliwości, że kruche ciasto to jest to. Przygotuj dużą blaszkę tego wypieku, a później zbieraj pochwały od zadowolonych gości. Święta z takim wypiekiem będą bardzo udane.
Czy wiesz, że?
Podstawowym składnikiem ciasta jagodowego z kruszonką są oczywiście owoce. W tym przypadku nie musisz się martwić o to, by były świeże. Mogą być także te mrożone! Nim jednak dodasz je do ciasta, dokonaj selekcji i przyjrzyj się owocom. Sprawdź, czy nie są zepsute. Nie omijaj tej czynności, a będziesz mieć pewność, że wypiek wyjdzie idealnie. W naszym przepisie znajdziesz wskazówki, jak odpowiednio przygotować owoce. Proponujemy wymieszanie jagód z mąką ziemniaczaną oraz skórką z cytryny. Przyrządzone w ten sposób zyskają nowe oblicze i będą lekko kwaśne, co doskonale zrównoważy słodki smak ciasta. Połóż jagody na upieczonym spodzie, a później przykryj je kruszonką. Piecz przez około 35 minut w urządzeniu nagrzanym do 180 stopni Celsjusza i obserwuj, co dzieje się z ciastem w piekarniku. Jeżeli kruszonka ładnie się zarumieni, to wyjmij wypiek z urządzenia i odczekaj chwilę. Później pokrój ciasto na kawałki i serwuj na eleganckiej zastawie, aby nie tylko dobrze smakowało, ale również cieszyło oko wszystkich gości.
Dla urozmaicenia:
Ciasto jagodowe z kruszonką możesz jeść na ciepło po wyjęciu z piekarnika. Odczekaj jednak chwilę, aby deser nie był zbyt gorący, ponieważ po spożyciu go możesz nabawić się przykrego bólu brzucha. Odrobina cierpliwości jest w tym przypadku wskazana. Jeżeli wolisz poczekać, aż ciasto całkowicie wystygnie, to wtedy możesz zaserwować je z gałką waniliowych lodów i ulubionym ciepłym napojem. Polecamy skomponowanie wypieku z aromatyczną herbatą malinową lub kawą. Lubisz bardzo słodkie desery? Placek z jagodami i kruszonką możesz podawać posypany cukrem pudrem. Dobrze sprawdzi się także odrobina lukru domowego, który przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Przygotuj go na bazie cukru pudru, wody i soku z cytryny, a uzyskasz najlepsze rezultaty. Lukier to nie tylko słodki i smaczny dodatek, ale także doskonała dekoracja deserów. Jeśli chcesz, możesz powtórzyć pieczenie ciasta z jagodami i kruszonką i poeksperymentować z innymi owocami – wiśniami lub malinami. Później koniecznie podziel się z nami opinią na temat wypieku. Napisz w komentarzu, jak smakował Ci przepis na kruche ciasto z jagodami i kruszonką.