Kruche z jagodami i kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

40 dekagramów

15 dekagramów

4 sztuki

1 łyżeczka

kruszonka:

10 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schłodzoną Kasię posiekać z mąką, proszkiem i cukrem. Dodać żółtka i dokładnie zagnieść.

Krok 2

W razie potrzeby (gdy ciasto jest za suche) można dodać kilka łyżek przegotowanej zimnej wody.

Krok 3

Ciasto zawinąć w folię i wstawić na minimum pół godziny do lodówki.

Krok 4

Przygotować kruszonkę: Kasię posiekać z mąką i cukrem. Zagnieść i również wstawić do lodówki.

Krok 5

Na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę rozwałkować ciasto, rozłożyć jagody i posypać roztartą w palcach kruszonkę.

Krok 6

Piec ok. 1 godz. w 200 st. C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche z jagodami i kruszonkąKruche z jagodami i kruszonką

Kruche ciasto to podstawa wypieków, a także tajna broń każdej gospodyni. Coś z niczego? W tym wypadku jak najbardziej! Wystarczą składniki, które masz zawsze pod ręką, ulubione owoce i do dzieła! Co powiesz na ciasto kruche z jagodami i kruszonką? Jedno jest pewne – z tym przepisem poradzą sobie nawet osoby, którym daleko do grona Masterchefa!

Dla kogo?

Dla osób stawiających na tradycyjne rozwiązania. W prostocie siła!

Na jaką okazję?

Na deser! Zrezygnuj z kupnych oraz drogich ciast, w zamian za to, sięgnij po przepis na ciasto z jagodami i kruszonką. Niezapomniane doznania smakowe gwarantowane!

Czy wiesz, że?

Sekret na idealną kruszonkę tkwi w doborze dobrej jakości składników i intensywności pracy. Zbyt wolno i długo wyrabiana zacznie się kleić. Miej to na uwadze!

Dla urozmaicenia:

Możesz sięgnąć także po inne owoce – wszystko według upodobania. Z kruchym ciastem świetnie komponują się także śliwki. A Ty, co wybierasz?