Ciasto kruche z jagodami i kruszonką - przepis łatwy | Przepisy.pl pixel

Kruche z jagodami i kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

173 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

458 osób wydrukowało

Pobierz pdf

815 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

450 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

250 gramów

200 gramów

1 szczypta

masa:

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. Zagniatamy na ciasto. Po chwili dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Miksujemy na kruszonkę.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 1

Krok 2

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przesypujemy na spód i delikatnie ugniatamy. Podpiekamy ok. 10 min w temperaturze 180 C.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 2

Krok 3

Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz skórką z jednej cytryny.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 3

Krok 4

Przekładamy na podpieczony spód.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 4

Krok 5

Na wierzch rozsypujemy resztę kruszonki. Pieczemy ok. 35 min w temp 180 C do zarumienienia.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 17.06.2024

    Dawno temu moja babcia podobne robiła. Ciasto pyszne i zawsze mam pewność, że się uda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 07.08.2022

    Nic nie brakuje czytać uważnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara

    Barbara , 16.10.2021

    Ciasto cale to kruszonka ,wiec do niej dajemy maslo .Czesc kruszonki ubijamy na spodzie blachy .Przepis jest czytelnie napisany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 10.07.2021

    Zrobiłam z owoców ze swojego ogrodu: malina, wiśnia, agrest, porzeczka żółta i czerwona. Wyszło pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia

    Gosia , 03.07.2021

    Mysle ze ten przepis jest troszkę niedokładny : nie można zagnieść ciasta tylko z maki , proszku soli i cukru, najwyżej wymieszać . Poza tym ,czy składniki na kruszonkę są odebrane z podanej tu ilości maki i cukru , czy kruszonkę robimy zupełnie osobno. Jajko dodajemy do ciasta głównego czy do kruszonki? Chyba ze całe ciasto jest w formie kruszonki , chociaż na zdjęciu wyglada jako jednolita masa?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche z jagodami i kruszonkąKruche z jagodami i kruszonką

Warstwa słodkiej, chrupiącej kruszonki, a do tego rozpływające się w ustach, soczyste owoce – czyż ciasto kruche z jagodami nie jest jednym z najsmaczniejszych i najprostszych w przygotowaniu deserów? Nie będziesz mieć wątpliwości, gdy przygotujesz naszą recepturę, dzięki której uzyskasz najlepsze rezultaty w kuchni. Niezbędne wskazówki i krótka lista składników już na Ciebie czekają. Placek z jagodami i kruszonką jest tak smaczny, że gdy pojawia się na stole, mamy ochotę wciąż sięgać po kolejny kawałek. Nie bez powodu goście tak często pytają o dokładkę lub przepis. Podzielisz się z nimi tajną recepturą? Kruche ciasto z jagodami i kruszonką zrobi z Ciebie cukiernika z prawdziwego zdarzenia. A to wszystko bez specjalnych umiejętności i większego wysiłku w kuchni. Przygotuj blachę, zapoznaj się z naszą listą składników i do dzieła. Pieczemy ciasto kruche z jagodami i kruszonką, które oczaruje wszystkich łasuchów! 

Dla kogo?

To prosty przepis, który pokocha każdy miłośnik wypieków – nie tylko ze względu na niepowtarzalny, cierpki smak jagód, ale także dostępność składników do tego ciasta. Na liście znajdziesz podstawowe produkty, które każdy ma w swoich zapasach. Mąka, jajka, cukier do pieczenia – być może okaże się, że wizyta w sklepie będzie zbędna. Ciasto kruche z jagodami sprawdzi się w menu osób, które lubią proste przepisy. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by ten wyjątkowy i pachnący wypiek pojawił się na Twoim stole. Wśród naszych wskazówek znajdziesz 5 kroków, które opisują cały proces przygotowania kruchego ciasta. Wykonuj je po kolei, a z pewnością nie napotkasz żadnych trudności podczas pieczenia i wszystko pójdzie zgodnie z planem. Kruche ciasto z jagodami wyróżnia także bardzo krótki czas przygotowania. Wystarczy godzina na połączenie składników i upieczenie tego specjału. Chyba przyznasz, że to naprawdę niewiele. 

Na jaką okazję?

Ciasto kruche z jagodami możesz przygotować na specjalną okazję dla najbliżej osoby – w końcu kto powiedział, że na urodzinowym stole musi się pojawić tylko tort? Połóż na wierzchu wypieku świeczki lub fontannę tortową i celebruj ten wyjątkowy dzień. Ciasto z jagodami i kruszonką możesz też podać podczas spotkania z przyjacielem lub przyjaciółką. Ten smaczny wypiek jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty, więc zaserwuj je razem i ciesz się miłym wieczorem w najlepszej atmosferze. Zakład, że bliska osoba poprosi cię o przepis? Napisz nam w komentarzu, kto miał rację! Ciasto kruche z jagodami i kruszonką sprawdzi się także podczas większych uroczystości. Być może zastanawiasz się, jaki wypiek zaserwować na święta? Przetestuj naszą recepturę, a nie będziesz mieć wątpliwości, że kruche ciasto to jest to. Przygotuj dużą blaszkę tego wypieku, a później zbieraj pochwały od zadowolonych gości.  Święta z takim wypiekiem będą bardzo udane. 

Czy wiesz, że?

Podstawowym składnikiem ciasta jagodowego z kruszonką są oczywiście owoce. W tym przypadku nie musisz się martwić o to, by były świeże. Mogą być także te mrożone! Nim jednak dodasz je do ciasta, dokonaj selekcji i przyjrzyj się owocom. Sprawdź, czy nie są zepsute. Nie omijaj tej czynności, a będziesz mieć pewność, że wypiek wyjdzie idealnie. W naszym przepisie znajdziesz wskazówki, jak odpowiednio przygotować owoce. Proponujemy wymieszanie jagód z mąką ziemniaczaną oraz skórką z cytryny. Przyrządzone w ten sposób zyskają nowe oblicze i będą lekko kwaśne, co doskonale zrównoważy słodki smak ciasta. Połóż jagody na upieczonym spodzie, a później przykryj je kruszonką. Piecz przez około 35 minut w urządzeniu nagrzanym do 180 stopni Celsjusza i obserwuj, co dzieje się z ciastem w piekarniku. Jeżeli kruszonka ładnie się zarumieni, to wyjmij wypiek z urządzenia i odczekaj chwilę. Później pokrój ciasto na kawałki i serwuj na eleganckiej zastawie, aby nie tylko dobrze smakowało, ale również cieszyło oko wszystkich gości. 

Dla urozmaicenia:

Ciasto jagodowe z kruszonką możesz jeść na ciepło po wyjęciu z piekarnika. Odczekaj jednak chwilę, aby deser nie był zbyt gorący, ponieważ po spożyciu go możesz nabawić się przykrego bólu brzucha. Odrobina cierpliwości jest w tym przypadku wskazana. Jeżeli wolisz poczekać, aż ciasto całkowicie wystygnie, to wtedy możesz zaserwować je z gałką waniliowych lodów i ulubionym ciepłym napojem. Polecamy skomponowanie wypieku z aromatyczną herbatą malinową lub kawą. Lubisz bardzo słodkie desery? Placek z jagodami i kruszonką możesz podawać posypany cukrem pudrem. Dobrze sprawdzi się także odrobina lukru domowego, który przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Przygotuj go na bazie cukru pudru, wody i soku z cytryny, a uzyskasz najlepsze rezultaty. Lukier to nie tylko słodki i smaczny dodatek, ale także doskonała dekoracja deserów.  Jeśli chcesz, możesz powtórzyć pieczenie ciasta z jagodami i kruszonką i poeksperymentować z innymi owocami – wiśniami lub malinami. Później koniecznie podziel się z nami opinią na temat wypieku. Napisz w komentarzu, jak smakował Ci przepis na kruche ciasto z jagodami i kruszonką.