Kruche z jagodami i kruszonką
NOWY PRZEPIS
łatwe
166 osób zapisało
Składniki
spód:
450 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
250 gramów
200 gramów
1 szczypta
masa:
500 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. Zagniatamy na ciasto. Po chwili dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Miksujemy na kruszonkę.
Krok 2
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przesypujemy na spód i delikatnie ugniatamy. Podpiekamy ok. 10 min w temperaturze 180 C.
Krok 3
Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz skórką z jednej cytryny.
Krok 4
Przekładamy na podpieczony spód.
Krok 5
Na wierzch rozsypujemy resztę kruszonki. Pieczemy ok. 35 min w temp 180 C do zarumienienia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche z jagodami i kruszonką
Kruche ciasto, soczyste owoce i kusząca kruszonka oprószona śnieżnobiałym cukrem pudrem – czego chcieć więcej? Żaden deser kupiony w piekarni nie może równać się za smakiem domowego wypieku. Przekonajcie się, że z pieczeniem ciasta z jagodami i kruszonką poradzą sobie nawet początkujący.
Dla kogo?
Klasyczne jagodzianki to deser, któremu nie możecie się oprzeć? Kruche ciasto z jagodami i kruszonką wywoła identyczną reakcję.
Na jaką okazję?
Spędzacie dzień w gronie najbliższych? Po wspólnym, niespiesznym obiedzie taki deser jak kruche z jagodami okaże się idealnym zwieńczeniem rodzinnego posiłku.
Czy wiesz, że?
Sezon na świeże jagody trwa zazwyczaj od czerwca do sierpnia. W pozostałych miesiącach można cieszyć się smakiem owoców w formie mrożonej lub suszonej.
Dla urozmaicenia:
Podstawowy przepis na kruszonkę wzbogacicie aromatycznymi dodatkami w postaci sproszkowanej wanilii, cynamonu oraz kakao.