Ciasto kruche z jagodami i kruszonką - przepis łatwy | Przepisy.pl pixel

Kruche z jagodami i kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

143 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

315 osób wydrukowało

Pobierz pdf

516 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

450 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

250 gramów

200 gramów

1 szczypta

masa:

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. Zagniatamy na ciasto. Po chwili dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Miksujemy na kruszonkę.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 1

Krok 2

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przesypujemy na spód i delikatnie ugniatamy. Podpiekamy ok. 10 min w temperaturze 180 C.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 2

Krok 3

Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz skórką z jednej cytryny.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 3

Krok 4

Przekładamy na podpieczony spód.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 4

Krok 5

Na wierzch rozsypujemy resztę kruszonki. Pieczemy ok. 35 min w temp 180 C do zarumienienia.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Ewa

    Ewa , 07.08.2022

    Nic nie brakuje czytać uważnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara

    Barbara , 16.10.2021

    Ciasto cale to kruszonka ,wiec do niej dajemy maslo .Czesc kruszonki ubijamy na spodzie blachy .Przepis jest czytelnie napisany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 10.07.2021

    Zrobiłam z owoców ze swojego ogrodu: malina, wiśnia, agrest, porzeczka żółta i czerwona. Wyszło pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia

    Gosia , 03.07.2021

    Mysle ze ten przepis jest troszkę niedokładny : nie można zagnieść ciasta tylko z maki , proszku soli i cukru, najwyżej wymieszać . Poza tym ,czy składniki na kruszonkę są odebrane z podanej tu ilości maki i cukru , czy kruszonkę robimy zupełnie osobno. Jajko dodajemy do ciasta głównego czy do kruszonki? Chyba ze całe ciasto jest w formie kruszonki , chociaż na zdjęciu wyglada jako jednolita masa?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche z jagodami i kruszonkąKruche z jagodami i kruszonką

Warstwa słodkiej, chrupiącej kruszonki, a do tego rozpływające się w ustach, soczyste owoce – czyż ciasto kruche z jagodami nie jest jednym z najsmaczniejszych i najprostszych w przygotowaniu deserów? Placek z jagodami i kruszonką jest tak smaczny, że gdy pojawia się na stole, mamy ochotę wciąż sięgać po kolejny kawałek. Przygotuj blachę, składniki i do dzieła – pieczemy ciasto kruche z jagodami i kruszonką!

Dla kogo?

To prosty przepis, który pokocha każdy miłośnik wypieków – nie tylko ze względu na niepowtarzalny, cierpki smak jagód, ale także dostępność składników do tego ciasta.

Na jaką okazję?

Ciasto kruche z jagodami możesz przygotować na specjalną okazję dla najbliżej osoby – w końcu kto powiedział, że na urodzinowym stole musi się pojawić tylko tort? Ciasto z jagodami i kruszonką możesz też podać podczas spotkania z przyjacielem lub przyjaciółką. Zakład, że poprosi cię o przepis?

Czy wiesz, że?

Podstawowym składnikiem ciasta jagodowego z kruszonką są oczywiście owoce. W tym przypadku nie musisz się martwić o to, by były świeże. Mogą być także te mrożone!

Dla urozmaicenia:

Ciasto jagodowe z kruszonką możesz jeść na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika albo odczekać aż wystygnie, a wtedy zaserwować je z gałką waniliowych lodów i ulubionym ciepłym napojem. Placek z jagodami i kruszonką możesz podawać posypany cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz powtórzyć pieczenie ciasta z jagodami i kruszonką i poeksperymentować z innymi owocami – wiśniami lub malinami.