Kruche z jagodami i kruszonką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kruche z jagodami i kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

450 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

250 gramów

200 gramów

1 szczypta

masa:

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. Zagniatamy na ciasto. Po chwili dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Miksujemy na kruszonkę.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 1

Krok 2

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przesypujemy na spód i delikatnie ugniatamy. Podpiekamy ok. 10 min w temperaturze 180 C.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 2

Krok 3

Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz skórką z jednej cytryny.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 3

Krok 4

Przekładamy na podpieczony spód.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 4

Krok 5

Na wierzch rozsypujemy resztę kruszonki. Pieczemy ok. 35 min w temp 180 C do zarumienienia.

Kruche z jagodami i kruszonką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z jagodami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche z jagodami i kruszonkąKruche z jagodami i kruszonką

Kruche ciasto, soczyste owoce i kusząca kruszonka oprószona śnieżnobiałym cukrem pudrem – czego chcieć więcej? Żaden deser kupiony w piekarni nie może równać się za smakiem domowego wypieku. Przekonajcie się, że z pieczeniem ciasta z jagodami i kruszonką poradzą sobie nawet początkujący.

Dla kogo?

Klasyczne jagodzianki to deser, któremu nie możecie się oprzeć? Kruche ciasto z jagodami i kruszonką wywoła identyczną reakcję.

Na jaką okazję?

Spędzacie dzień w gronie najbliższych? Po wspólnym, niespiesznym obiedzie taki deser jak kruche z jagodami okaże się idealnym zwieńczeniem rodzinnego posiłku.

Czy wiesz, że?

Sezon na świeże jagody trwa zazwyczaj od czerwca do sierpnia. W pozostałych miesiącach można cieszyć się smakiem owoców w formie mrożonej lub suszonej.

Dla urozmaicenia:

Podstawowy przepis na kruszonkę wzbogacicie aromatycznymi dodatkami w postaci sproszkowanej wanilii, cynamonu oraz kakao.