Budyniowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1244

2124 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9804 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34375 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

składniki do spodów (2 szt.):

150 gramów

50 gramów

250 gramów

1 sztuka

masa budyniowa:

1 opakowanie

4 sztuki

2 opakowania

2 łyżki

1 szklanka

1 opakowanie

1 litr

dekoracja:

1 opakowanie

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce łączymy Kasię, cukier puder, mąkę i wbijamy 1 jajko. Wyrabiamy ciasto na jednolita masę i rozwałkowujemy na dwa jednakowe prostokąty. Każdy spód pieczemy pojedynczo w piekarniku w temp. 180°C przez około 10 minut. Jeden spód zostawiamy w blasze i przygotowujemy masę budyniową.

Budyniowiec - Krok 1

Krok 2

Z jednego litra mleka odlewamy szklankę, a resztę zagotowujemy z Kasią i cukrem wanilinowym i cukrem(kryształ). Do odlanego mleka dodajemy 4 żółtka, mąkę oraz budynie i miksujemy na jednolita masę.

Budyniowiec - Krok 2

Krok 3

Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozrobioną masę i intensywnie mieszamy by nie powstały grudki. Mieszamy tak długo aż będzie gęste.

Budyniowiec - Krok 3

Krok 4

Gorącą masę wlewamy na pierwszy spód w blasze i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta polewamy polewą z czekolady. Na polewę posypujemy podprażone na patelni płatki migdałowe.

Budyniowiec - Krok 4
70

Opinie o przepisie

  • Natalia Toda

    Natalia Toda, 22.06.2019

    przepis beznadziejny. masa miękka,wylewa się na boki, spody twarde... już drugi raz robię i za każdym razem stwierdzam, że to nie ja się w czymś pomylilam, tylko przepis jest niestety do kitu..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pietraszek

    Zbigniew Pietraszek, 14.03.2019

    Extra przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Honorata Kielczyk

    Honorata Kielczyk, 03.03.2018

    Pyszności :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Beksa

    Alicja Beksa, 14.02.2018

    Witam i pytam: Czy budynie maja być duże, czy małe?/jeden duży jest na 0,75 l mleka, a male na 0,5 l mleka/. Ala.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jessica Wróbel

    Jessica Wróbel, 13.10.2017

    Wszystko ok tylko mi wyszła taka miękka ta masa budyniowa...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdziarska

    Anna Zdziarska, 27.08.2017

    Mam wrażenie, że z cukrem przesadzacie!!!! Co z moda, słodycz do potęgi! Okropność!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Hnm

    Ewa Hnm, 26.06.2017

    Bardzo smaczne , cala rodzinka polubila i wszystkie kolezanki z pracy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Czajczynski

    Andrzej Czajczynski, 22.03.2017

    Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ilona kioto

    ilona kioto, 01.03.2017

    Dlaczego margaryna a nie masło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Wozniak

    Zdzisława Wozniak, 18.10.2016

    Trzeba trochę myślec. Jak ktoś lubi słodkie to może sobie dosłodzić masę budyniową. Budyniowca nie wsadzamy do piekarnika z masą. Po to sa podpiekane spody. Tak jak sernik na zimno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ślężyńska

    Marzena Ślężyńska, 16.09.2016

    Trochę dziwny ten przepis, nie rozumiem po co budynie w proszku ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Machnowska

    Barbara Machnowska, 15.09.2016

    dzięki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Samol

    Barbara Samol, 15.09.2016

    Dziekuje pieknie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 15.09.2016

    Proszę bardzo: https://www.przepisy.pl/przepis/budyniowiec-3019 :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 15.09.2016

    Proszę: https://www.przepisy.pl/przepis/budyniowiec-3019 :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirella Tyrakowska

    Mirella Tyrakowska, 15.09.2016

    A my konferujemy na glodniaka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Samol

    Barbara Samol, 15.09.2016

    Ja rowniez !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Machnowska

    Barbara Machnowska, 15.09.2016

    poproszę o bezpośredni link do budyniowca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina  wadas

    Malwina wadas, 30.08.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Makles

    Monika Makles, 27.08.2016

    Kasia, lepiej wziąć bez cukru. dodając cukier do mleka unikniesz powstania kożucha. a jeśli masz budyn z cukrem, to odsyp dwie łyżki od tej szklanki i będzie gitara:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 27.08.2016

    Może ciasto warzywne? Polecamy nasze przepisy https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/ciasta-z-warzywami Pozdrawiamy! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Petersen

    Violetta Petersen, 27.08.2016

    Serio prawie 2 kostki margaryny ??? Gratulacje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazur

    Magda Mazur, 26.08.2016

    A może tak na słono ? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 23.08.2016

    Proponujemy użycie 1 pełnej kostki KASI oraz 150 gramów kolejnej - tylko takie proporcje zagwarantują udany deser :) Życzymy smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugenia Majewska

    Eugenia Majewska, 12.08.2016

    Właśnie upiekłam wygląda przepysznie. Nie mogę się doczekać jutra aż go spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Blablee

    Kasia Blablee, 12.08.2016

    Chyba mnie nie zrozumialas. Chodzi mi o to czy trzeba dodac do masy budyniowej cukier mimo, iż budyń był z cukrem (w saszetce).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Smietana

    Anna Smietana, 12.08.2016

    A można w budyń rzucić jakieś owoce? np maliny, borówki. Czy będzie problem z zastygnięciem masy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Kordas

    Karolina Kordas, 12.08.2016

    TO DZIAŁA!!!Pocałuj się w rękę 3 razy stuknij się w czoło raz,wklej to do 10 komentarzy i wejdź na swój profil.Zdziwiony-co się stanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Bury

    Wojciech Bury, 12.08.2016

    Dla mnie taki wystarczy !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Bajewicz

    Marzena Bajewicz, 12.08.2016

    Sama tez robie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BudyniowiecBudyniowiec

Budyniowiec to doskonała propozycja na deser. Do jego przygotowania niezbędne jest upieczenie dwóch kruchych spodów. Aby wyszły złociste, należy dokładnie utrzeć kostkę do pieczenia z cukrem, mąką oraz jajkiem. Wypróbuj także wariantu z samym żółtkiem. Z kolei na bazie pozostałych białek możesz później przygotować inny wypiek, np. słodkie bezy. Sekret smaku budyniowca kryje się w gładkiej, gęstej masie. Przyrządź ją z budyniów o smakach śmietankowym lub waniliowym, oraz z mleka. Zyska odpowiednią konsystencję, jeśli dodasz do niej żółtka oraz odrobinę mąki. Zadbaj o to, aby w trakcie gotowania nie powstały nieestetyczne grudki. Gorącą masę możesz przełożyć bezpośrednio na złocisty spód. Nakryj ją drugą częścią placka. Do dekoracji wykorzystaj polewę czekoladową. Wykonasz ją z tabliczki czekolady rozpuszczonej w wodzie lub kakao utartego z cukrem pudrem. Ciasto dodatkowo ozdób pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów lub rodzynkami, które możesz wmieszać bezpośrednio w masę. Wydrukuj listę składników i przygotuj słodki wypiek.