Budyniowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl

Budyniowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1249

2147 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9815 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34457 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

150 gramów

0.75 szklanki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

masa budyniowa:

3 sztuki

1.5 litra

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i masło. Siekamy wszystkie składniki.

Budyniowiec - Krok 1

Krok 2

Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i sól. Zagniatamy kulkę ze składników. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Budyniowiec - Krok 2

Krok 3

1 litr mleka gotujemy z cukrem. 500 ml mleka mieszamy w miseczce z budyniami. Dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy aż budyń będzie gęsty. Odstawiamy.

Budyniowiec - Krok 3

Krok 4

Ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 1 część ciasta wałkujemy na wielkość blaszki. Podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do blaszki. Nakłuwamy widelcem.

Budyniowiec - Krok 4

Krok 5

Przelewamy letni budyń na spód.

Budyniowiec - Krok 5

Krok 6

Drugą część ciasta również wałkujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem. Wykładamy rozwałkowane ciasto na budyń. Pieczemy przez ok. 40 minut (do zrumienienia).

Budyniowiec - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto cytrynowe
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BudyniowiecBudyniowiec

Budyń to pomysł na prosty, szybki i smaczny deser. Macie trochę więcej czasu i ochotę na nieco bardziej złożony przysmak? Przepis na budyniowiec będzie jak znalazł! Kruche ciasto z kremową, rozpływającą się w ustach masą o waniliowym lub śmietankowym aromacie ma poważne szanse na uzyskanie tytułu ulubionego deseru całej rodziny.

Dla kogo?

Do samodzielnego przygotowania wypieków nie potrzeba specjalistycznej wiedzy. Budyniowiec na kruchym cieście warto przyrządzić nawet wtedy, gdy dopiero poznajecie tajniki domowego cukiernictwa.

Na jaką okazję?

W sam raz, gdy macie przed sobą leniwe popołudnie. Wygodny fotel, wciągająca lektura lub film, filiżanka gorącej herbaty i kawałek ciasta z budyniem to doskonały pomysł na relaks.

Czy wiesz, że?

W przeszłości budyń był deserem wyższych sfer, ponieważ cukier przez lata stanowił towar drogi i luksusowy. Do budyniu często dodawano szafran i cynamon, co czyniło z niego jeszcze bardziej wykwintną potrawę.

Dla urozmaicenia:

Do przepisu na budyniowiec pasuje kruszonka oraz sos z przetartych, kwaskowatych owoców.