Składniki
ciasto:
3 szklanki
150 gramów
0.75 szklanki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
0.5 łyżeczki
masa budyniowa:
3 sztuki
1.5 litra
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i masło. Siekamy wszystkie składniki.
Krok 2
Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i sól. Zagniatamy kulkę ze składników. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3
1 litr mleka gotujemy z cukrem. 500 ml mleka mieszamy w miseczce z budyniami. Dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy aż budyń będzie gęsty. Odstawiamy.
Krok 4
Ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 1 część ciasta wałkujemy na wielkość blaszki. Podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do blaszki. Nakłuwamy widelcem.
Krok 5
Przelewamy letni budyń na spód.
Krok 6
Drugą część ciasta również wałkujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem. Wykładamy rozwałkowane ciasto na budyń. Pieczemy przez ok. 40 minut (do zrumienienia).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Budyniowiec
Budyń to pomysł na prosty, szybki i smaczny deser. Macie trochę więcej czasu i ochotę na nieco bardziej złożony przysmak? Przepis na budyniowiec będzie jak znalazł! Kruche ciasto z kremową, rozpływającą się w ustach masą o waniliowym lub śmietankowym aromacie ma poważne szanse na uzyskanie tytułu ulubionego deseru całej rodziny.
Dla kogo?
Do samodzielnego przygotowania wypieków nie potrzeba specjalistycznej wiedzy. Budyniowiec na kruchym cieście warto przyrządzić nawet wtedy, gdy dopiero poznajecie tajniki domowego cukiernictwa.
Na jaką okazję?
W sam raz, gdy macie przed sobą leniwe popołudnie. Wygodny fotel, wciągająca lektura lub film, filiżanka gorącej herbaty i kawałek ciasta z budyniem to doskonały pomysł na relaks.
Czy wiesz, że?
W przeszłości budyń był deserem wyższych sfer, ponieważ cukier przez lata stanowił towar drogi i luksusowy. Do budyniu często dodawano szafran i cynamon, co czyniło z niego jeszcze bardziej wykwintną potrawę.
Dla urozmaicenia:
Do przepisu na budyniowiec pasuje kruszonka oraz sos z przetartych, kwaskowatych owoców.