Szarlotka sypana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka sypana

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
99 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

170 gramów

8 gramów

1.5 kilograma

1 szczypta

1 łyżeczka

0.5 sztuki

160 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Szarlotka sypana - Krok 1

Krok 2

Starte jabłka skrop sokiem z cytryny i dodaj cynamon oraz kurkumę. Dokładnie wymieszaj i podziel na dwie części.

Szarlotka sypana - Krok 2

Krok 3

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kaszę manną połącz w misce, dokładnie wymieszaj i podziel na trzy równe części.

Szarlotka sypana - Krok 3

Krok 4

Dno tortownicy wyłóż pergaminem, a boki wysmaruj odrobiną masła. Na dno formy wysyp jedną część suchych składników.

Szarlotka sypana - Krok 4

Krok 5

Następnie nałóż na nią jedną część jabłek. Powtórz tę czynność kończąc suchymi składnikami.

Szarlotka sypana - Krok 5

Krok 6

Zimne masło zetrzyj na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na wierzch ciasta. Piecz w piekarniku ok. 60 min w 180 st. C z grzałką góra-dół.

Szarlotka sypana - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin do wystudzenia - będzie je łatwiej pokroić.

2

Opinie o przepisie

  • kbn

    kbn , 18.07.2024

    a ile składników na prostokątną dużą blachę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wuzetka (ciasto WZ)
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka sypanaSzarlotka sypana

Czy są z nami fani słodyczy? Jeżeli tak, to koniecznie musicie spróbować naszego przepisu na szarlotkę sypaną. To przepyszny deser, który jest jednym z prostszych do przygotowania. Zastanawiacie się, czym sypana szarlotka różni się od tej tradycyjnej? Śpieszymy z odpowiedzią! Szybką szarlotkę sypaną przygotowuje się z mieszanki sypkich składników, warstwy tartego masła oraz jabłek. Taki deser idealnie sprawdzi się dla osób, które nie są mistrzami pieczenia albo chcą zaoszczędzić czas. Do przygotowania najprostszej szarlotki sypanej nie potrzebujecie specjalnych sprzętów, nawet mikser może okazać się zbędny! Wszystko odbywa się szybko, sprawnie i smacznie, czyli tak, jak lubimy najbardziej! Nasza receptura obejmuje porcje dla ośmiu osób, a czas przygotowania domowej szarlotki sypanej nie przekracza 1,5 h. Tarte masło, o którym wspominaliśmy, powinno znaleźć się na samym wierzchu sypanej szarlotki. Dlaczego? Ta czynność sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne i nie będzie zbyt suche. Jeżeli zastanawiacie się, na jaką okazję przygotować szarlotkę sypaną na dużą blachę, to przychodzimy z pomocą! To ciasto idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości, np. urodzin. Jesteśmy pewni, że Wasi goście będą zachwyceni takim specjałem. Może jeszcze nigdy nie próbowali szarlotki sypanej? Czas pokazać im, jak wiele tracili! Możecie przygotować ją również dla siebie w każdej chwili, ponieważ czas przygotowania jest naprawdę krótki. Jeśli zdecydujecie się na wykorzystanie naszej receptury na sypaną szarlotkę, to koniecznie zostawcie nam w komentarzu swoją opinię. Udanych wypieków!