
Składniki
200 gramów
200 gramów
170 gramów
8 gramów
1.5 kilograma
1 szczypta
1 łyżeczka
0.5 sztuki
160 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Krok 2
Starte jabłka skrop sokiem z cytryny i dodaj cynamon oraz kurkumę. Dokładnie wymieszaj i podziel na dwie części.

Krok 3
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kaszę manną połącz w misce, dokładnie wymieszaj i podziel na trzy równe części.

Krok 4
Dno tortownicy wyłóż pergaminem, a boki wysmaruj odrobiną masła. Na dno formy wysyp jedną część suchych składników.

Krok 5
Następnie nałóż na nią jedną część jabłek. Powtórz tę czynność kończąc suchymi składnikami.

Krok 6
Zimne masło zetrzyj na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na wierzch ciasta. Piecz w piekarniku ok. 60 min w 180 st. C z grzałką góra-dół.


Dobra rada:
Po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin do wystudzenia - będzie je łatwiej pokroić.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szarlotka sypana
Czy są z nami fani słodyczy? Jeżeli tak, to koniecznie musicie spróbować naszego przepisu na szarlotkę sypaną. To przepyszny deser, który jest jednym z prostszych do przygotowania. Zastanawiacie się, czym sypana szarlotka różni się od tej tradycyjnej? Śpieszymy z odpowiedzią! Szybką szarlotkę sypaną przygotowuje się z mieszanki sypkich składników, warstwy tartego masła oraz jabłek. Taki deser idealnie sprawdzi się dla osób, które nie są mistrzami pieczenia albo chcą zaoszczędzić czas. Do przygotowania najprostszej szarlotki sypanej nie potrzebujecie specjalnych sprzętów, nawet mikser może okazać się zbędny! Wszystko odbywa się szybko, sprawnie i smacznie, czyli tak, jak lubimy najbardziej! Nasza receptura obejmuje porcje dla ośmiu osób, a czas przygotowania domowej szarlotki sypanej nie przekracza 1,5 h. Tarte masło, o którym wspominaliśmy, powinno znaleźć się na samym wierzchu sypanej szarlotki. Dlaczego? Ta czynność sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne i nie będzie zbyt suche. Jeżeli zastanawiacie się, na jaką okazję przygotować szarlotkę sypaną na dużą blachę, to przychodzimy z pomocą! To ciasto idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości, np. urodzin. Jesteśmy pewni, że Wasi goście będą zachwyceni takim specjałem. Może jeszcze nigdy nie próbowali szarlotki sypanej? Czas pokazać im, jak wiele tracili! Możecie przygotować ją również dla siebie w każdej chwili, ponieważ czas przygotowania jest naprawdę krótki. Jeśli zdecydujecie się na wykorzystanie naszej receptury na sypaną szarlotkę, to koniecznie zostawcie nam w komentarzu swoją opinię. Udanych wypieków!