Szarlotka sypana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka sypana

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

170 gramów

8 gramów

1.5 kilograma

1 szczypta

1 łyżeczka

0.5 sztuki

160 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Szarlotka sypana - Krok 1

Krok 2

Starte jabłka skrop sokiem z cytryny i dodaj cynamon oraz kurkumę. Dokładnie wymieszaj i podziel na dwie części.

Szarlotka sypana - Krok 2

Krok 3

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kaszę manną połącz w misce, dokładnie wymieszaj i podziel na trzy równe części.

Szarlotka sypana - Krok 3

Krok 4

Dno tortownicy wyłóż pergaminem, a boki wysmaruj odrobiną masła. Na dno formy wysyp jedną część suchych składników.

Szarlotka sypana - Krok 4

Krok 5

Następnie nałóż na nią jedną część jabłek. Powtórz tę czynność kończąc suchymi składnikami.

Szarlotka sypana - Krok 5

Krok 6

Zimne masło zetrzyj na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na wierzch ciasta. Piecz w piekarniku ok. 60 min w 180 st. C z grzałką góra-dół.

Szarlotka sypana - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin do wystudzenia - będzie je łatwiej pokroić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka sypanaSzarlotka sypana

Czy są z nami fani słodyczy? Jeżeli tak, to koniecznie musicie spróbować naszego przepisu na szarlotkę sypaną. To przepyszny deser, który jest jednym z prostszych do przygotowania. Zastanawiacie się, czym sypana szarlotka różni się od tej tradycyjnej? Śpieszymy z odpowiedzią! Szybką szarlotkę sypaną przygotowuje się z mieszanki sypkich składników, warstwy tartego masła oraz jabłek. Taki deser idealnie sprawdzi się dla osób, które nie są mistrzami pieczenia albo chcą zaoszczędzić czas. Do przygotowania najprostszej szarlotki sypanej nie potrzebujecie specjalnych sprzętów, nawet mikser może okazać się zbędny! Wszystko odbywa się szybko, sprawnie i smacznie, czyli tak, jak lubimy najbardziej! Nasza receptura obejmuje porcje dla ośmiu osób, a czas przygotowania domowej szarlotki sypanej nie przekracza 1,5 h. Tarte masło, o którym wspominaliśmy, powinno znaleźć się na samym wierzchu sypanej szarlotki. Dlaczego? Ta czynność sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne i nie będzie zbyt suche. Jeżeli zastanawiacie się, na jaką okazję przygotować szarlotkę sypaną na dużą blachę, to przychodzimy z pomocą! To ciasto idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości, np. urodzin. Jesteśmy pewni, że Wasi goście będą zachwyceni takim specjałem. Może jeszcze nigdy nie próbowali szarlotki sypanej? Czas pokazać im, jak wiele tracili! Możecie przygotować ją również dla siebie w każdej chwili, ponieważ czas przygotowania jest naprawdę krótki. Jeśli zdecydujecie się na wykorzystanie naszej receptury na sypaną szarlotkę, to koniecznie zostawcie nam w komentarzu swoją opinię. Udanych wypieków!