
Składniki
200 gramów
200 gramów
170 gramów
8 gramów
1.5 kilograma
1 szczypta
1 łyżeczka
0.5 sztuki
160 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Krok 2
Starte jabłka skrop sokiem z cytryny i dodaj cynamon oraz kurkumę. Dokładnie wymieszaj i podziel na dwie części.
Krok 3
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kaszę manną połącz w misce, dokładnie wymieszaj i podziel na trzy równe części.
Krok 4
Dno tortownicy wyłóż pergaminem, a boki wysmaruj odrobiną masła. Na dno formy wysyp jedną część suchych składników.
Krok 5
Następnie nałóż na nią jedną część jabłek. Powtórz tę czynność kończąc suchymi składnikami.
Krok 6
Zimne masło zetrzyj na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na wierzch ciasta. Piecz w piekarniku ok. 60 min w 180 st. C z grzałką góra-dół.
Dobra rada:
Po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin do wystudzenia - będzie je łatwiej pokroić.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej