Szarlotka sypana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka sypana

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
101 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

170 gramów

8 gramów

1.5 kilograma

1 szczypta

1 łyżeczka

0.5 sztuki

160 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Szarlotka sypana - Krok 1

Krok 2

Starte jabłka skrop sokiem z cytryny i dodaj cynamon oraz kurkumę. Dokładnie wymieszaj i podziel na dwie części.

Szarlotka sypana - Krok 2

Krok 3

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kaszę manną połącz w misce, dokładnie wymieszaj i podziel na trzy równe części.

Szarlotka sypana - Krok 3

Krok 4

Dno tortownicy wyłóż pergaminem, a boki wysmaruj odrobiną masła. Na dno formy wysyp jedną część suchych składników.

Szarlotka sypana - Krok 4

Krok 5

Następnie nałóż na nią jedną część jabłek. Powtórz tę czynność kończąc suchymi składnikami.

Szarlotka sypana - Krok 5

Krok 6

Zimne masło zetrzyj na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na wierzch ciasta. Piecz w piekarniku ok. 60 min w 180 st. C z grzałką góra-dół.

Szarlotka sypana - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin do wystudzenia - będzie je łatwiej pokroić.

2

Opinie o przepisie

  • kbn

    kbn , 18.07.2024

    a ile składników na prostokątną dużą blachę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka sypanaSzarlotka sypana

Czy są z nami fani słodyczy? Jeżeli tak, to koniecznie musicie spróbować naszego przepisu na szarlotkę sypaną. To przepyszny deser, który jest jednym z prostszych do przygotowania. Zastanawiacie się, czym sypana szarlotka różni się od tej tradycyjnej? Śpieszymy z odpowiedzią! Szybką szarlotkę sypaną przygotowuje się z mieszanki sypkich składników, warstwy tartego masła oraz jabłek. Taki deser idealnie sprawdzi się dla osób, które nie są mistrzami pieczenia albo chcą zaoszczędzić czas. Do przygotowania najprostszej szarlotki sypanej nie potrzebujecie specjalnych sprzętów, nawet mikser może okazać się zbędny! Wszystko odbywa się szybko, sprawnie i smacznie, czyli tak, jak lubimy najbardziej! Nasza receptura obejmuje porcje dla ośmiu osób, a czas przygotowania domowej szarlotki sypanej nie przekracza 1,5 h. Tarte masło, o którym wspominaliśmy, powinno znaleźć się na samym wierzchu sypanej szarlotki. Dlaczego? Ta czynność sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne i nie będzie zbyt suche. Jeżeli zastanawiacie się, na jaką okazję przygotować szarlotkę sypaną na dużą blachę, to przychodzimy z pomocą! To ciasto idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości, np. urodzin. Jesteśmy pewni, że Wasi goście będą zachwyceni takim specjałem. Może jeszcze nigdy nie próbowali szarlotki sypanej? Czas pokazać im, jak wiele tracili! Możecie przygotować ją również dla siebie w każdej chwili, ponieważ czas przygotowania jest naprawdę krótki. Jeśli zdecydujecie się na wykorzystanie naszej receptury na sypaną szarlotkę, to koniecznie zostawcie nam w komentarzu swoją opinię. Udanych wypieków!