Szarlotka sypana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka sypana

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

170 gramów

8 gramów

1.5 kilograma

1 szczypta

1 łyżeczka

0.5 sztuki

160 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Szarlotka sypana - Krok 1

Krok 2

Starte jabłka skrop sokiem z cytryny i dodaj cynamon oraz kurkumę. Dokładnie wymieszaj i podziel na dwie części.

Szarlotka sypana - Krok 2

Krok 3

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kaszę manną połącz w misce, dokładnie wymieszaj i podziel na trzy równe części.

Szarlotka sypana - Krok 3

Krok 4

Dno tortownicy wyłóż pergaminem, a boki wysmaruj odrobiną masła. Na dno formy wysyp jedną część suchych składników.

Szarlotka sypana - Krok 4

Krok 5

Następnie nałóż na nią jedną część jabłek. Powtórz tę czynność kończąc suchymi składnikami.

Szarlotka sypana - Krok 5

Krok 6

Zimne masło zetrzyj na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na wierzch ciasta. Piecz w piekarniku ok. 60 min w 180 st. C z grzałką góra-dół.

Szarlotka sypana - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin do wystudzenia - będzie je łatwiej pokroić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej