Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

1

heart
87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

25 gramów

100 gramów

1 łyżka

10 gramów

50 mililitrów

200 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

150 mililitrów

2 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wykrusz drożdże, dodaj 2 łyżki sosu klonowego, kopiastą łyżkę mąki owsianej i 50 ml letniego mleka migdałowego. Zamieszaj, przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut aby drożdże podrosły.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 1

Krok 2

Do podrośniętego zaczynu drożdżowego dodaj 75 g śmietanki kokosowej (czyli schłodzonego tłustego mleka kokosowego), 200 g puree z dyni, mąkę migdałową, cynamon, imbir, cukier waniliowy, 50 ml syropu klonowego, szczyptę soli, skórkę z cytryny (można użyć zamiast skórkę pomarańczową) i resztę mąki owsianej. Zamieszaj.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 2

Krok 3

Jabłka umyj, wysusz, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta. Wymieszaj.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej patelnię (średni ogień), posmaruj cienko olejem i nakładaj za pomocą łyżki porcje ciasta, lekko wyrównaj z wierzchu i smaż przez ok 4 - 5 minut aż brzegi lekko się zarumienią.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 4

Krok 5

Placki odwróć na drugą stronę i smaż krótko - 1 do 2 minut. Gotowe zdejmij z patelni, ponownie posmaruj cienko olejem i nałóż kolejną porcję racuchów aż do wykończenia ciasta.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 5

Krok 6

Usmażone, jeszcze ciepłe placki polej resztą oleju klonowego, posyp pokruszonymi orzechami - możesz użyć dowolnych, włoskich, pekan, laskowych etc. Podawaj od razu. Smacznego!

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 07.11.2022

    Pyszne są racuchy z mąki owsianej. Pure z dyni dodaje fajnego koloru no i są zdrowsze.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej