Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

1

84 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

25 gramów

100 gramów

1 łyżka

10 gramów

50 mililitrów

200 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

150 mililitrów

2 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wykrusz drożdże, dodaj 2 łyżki sosu klonowego, kopiastą łyżkę mąki owsianej i 50 ml letniego mleka migdałowego. Zamieszaj, przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut aby drożdże podrosły.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 1

Krok 2

Do podrośniętego zaczynu drożdżowego dodaj 75 g śmietanki kokosowej (czyli schłodzonego tłustego mleka kokosowego), 200 g puree z dyni, mąkę migdałową, cynamon, imbir, cukier waniliowy, 50 ml syropu klonowego, szczyptę soli, skórkę z cytryny (można użyć zamiast skórkę pomarańczową) i resztę mąki owsianej. Zamieszaj.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 2

Krok 3

Jabłka umyj, wysusz, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta. Wymieszaj.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej patelnię (średni ogień), posmaruj cienko olejem i nakładaj za pomocą łyżki porcje ciasta, lekko wyrównaj z wierzchu i smaż przez ok 4 - 5 minut aż brzegi lekko się zarumienią.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 4

Krok 5

Placki odwróć na drugą stronę i smaż krótko - 1 do 2 minut. Gotowe zdejmij z patelni, ponownie posmaruj cienko olejem i nałóż kolejną porcję racuchów aż do wykończenia ciasta.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 5

Krok 6

Usmażone, jeszcze ciepłe placki polej resztą oleju klonowego, posyp pokruszonymi orzechami - możesz użyć dowolnych, włoskich, pekan, laskowych etc. Podawaj od razu. Smacznego!

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 07.11.2022

    Pyszne są racuchy z mąki owsianej. Pure z dyni dodaje fajnego koloru no i są zdrowsze.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej