
Składniki
100 gramów
25 gramów
100 gramów
1 łyżka
10 gramów
50 mililitrów
200 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
150 mililitrów
2 łyżeczki
1 szczypta
4 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wykrusz drożdże, dodaj 2 łyżki sosu klonowego, kopiastą łyżkę mąki owsianej i 50 ml letniego mleka migdałowego. Zamieszaj, przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut aby drożdże podrosły.

Krok 2
Do podrośniętego zaczynu drożdżowego dodaj 75 g śmietanki kokosowej (czyli schłodzonego tłustego mleka kokosowego), 200 g puree z dyni, mąkę migdałową, cynamon, imbir, cukier waniliowy, 50 ml syropu klonowego, szczyptę soli, skórkę z cytryny (można użyć zamiast skórkę pomarańczową) i resztę mąki owsianej. Zamieszaj.

Krok 3
Jabłka umyj, wysusz, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta. Wymieszaj.

Krok 4
Rozgrzej patelnię (średni ogień), posmaruj cienko olejem i nakładaj za pomocą łyżki porcje ciasta, lekko wyrównaj z wierzchu i smaż przez ok 4 - 5 minut aż brzegi lekko się zarumienią.

Krok 5
Placki odwróć na drugą stronę i smaż krótko - 1 do 2 minut. Gotowe zdejmij z patelni, ponownie posmaruj cienko olejem i nałóż kolejną porcję racuchów aż do wykończenia ciasta.

Krok 6
Usmażone, jeszcze ciepłe placki polej resztą oleju klonowego, posyp pokruszonymi orzechami - możesz użyć dowolnych, włoskich, pekan, laskowych etc. Podawaj od razu. Smacznego!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej