Przepisy na desery wegańskie
26 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejDesery wegańskie
Dieta wegańska zakłada całkowite wykluczenie z menu produktów pochodzenia zwierzęcego. W grę wchodzi rezygnacja nie tylko z najbardziej oczywistego mięsa, ale też jajek, mleka czy miodu, a także uwzględnienie, że produkty pochodzenia zwierzęcego nie były używane na żadnym etapie w procesie produkcji. O ile przyrządzanie bez ich udziału wytrawnych posiłków nie wydaje się aż tak skomplikowane, o tyle trudniej przychodzi wyobrażenie sobie ich braku w domowych słodkościach. Bez obaw – na ratunek przychodzą desery wegańskie! Nie musisz więc rezygnować z ulubionych ciast i przekąsek. Grunt to znaleźć odpowiednie triki, dzięki którym przekonasz się, że robienie wegańskich słodkości jest bardzo satysfakcjonujące.
Dla kogo?
Przepisy na desery wegańskie zainteresują wegan i wegetarian – to więcej niż pewne! Warto jednak pamiętać, że w tego rodzaju recepturach pełno jest produktów, które urozmaicą posiłki nawet tych osób, które na co dzień nie chcą przeprowadzać w swoim jadłospisie dużej rewolucji.
Na jaką okazję?
Słodkie co nieco w przerwie od codziennych obowiązków czy efektowny tort podawany podczas ważnej uroczystości? W naszym zestawieniu znajdziesz zarówno batony, które potraktujesz jako dodatek do drugiego śniadania, jak i wegańską babkę, będącą ukoronowaniem świątecznego stołu.
Czy wiesz, że?
Bardzo dobrze w wegańskich deserach sprawdzają się warzywne dodatki, które pozytywnie wpływają na konsystencję ciasta, sprawiając, że nie jest ono zbyt suche. Do wypieków nadaje się nie tylko popularna marchew, ale także cukinia, burak, dynia i pomidory.
Dla urozmaicenia:
Popracuj na prezencją dań – desery nie zawsze muszą lądować na talerzykach czy paterach. Wśród naszych pomysłów znajdziesz m.in. szarlotkę serwowaną w słoiku. Ten patent wykorzystasz również do podania wegańskiego kremu czekoladowego lub puddingu.