![Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/800x0/weganskie_serniczki_pomaranczowo-dyniowe_z_orzechow_nerkowca_09663881587999760000.jpg)
Składniki
spód:
150 gramów
150 gramów
80 gramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
masa serowa:
400 gramów
1 puszka
45 gramów
125 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżeczki
1 sztuka
200 gramów
wykończenie:
200 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańczę umyj, sparz we wrzątku i otrzyj ze skórki, goździki rozetrzyj w moździerzu na miazgę. Płatki przelej wrzątkiem.
![Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 1](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/weganskie_serniczki_pomaranczowo-dyniowe_z_orzechow_nerkowca_1922371587999759600.jpg)
Krok 2
Migdały, płatki, figi, skórkę z pomarańczy i przyprawy umieść w maszynie do rozdrabiania, zmiksuj, aż powstanie gęsta jednorodna masa.
![Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 2](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/weganskie_serniczki_pomaranczowo-dyniowe_z_orzechow_nerkowca_29508241587999760000.jpg)
Krok 3
Masą wyłóż dno ringów (małych okrągłych foremek do ciasta). Wszystko razem wstaw do lodówki.
![Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 3](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/weganskie_serniczki_pomaranczowo-dyniowe_z_orzechow_nerkowca_35163701587999763000.jpg)
Krok 4
Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc, pomarańczę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj, otrzyj ze skóry oraz wyciśnij sok z cytryny. Laskę wanilii przetnij na pół, wyskrob z niej pestki. Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki.
![Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 4](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/weganskie_serniczki_pomaranczowo-dyniowe_z_orzechow_nerkowca_46975411587999759000.jpg)
Krok 5
Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, tłuszcz i sok kokosowy (coconuts milk) oraz likier umieść w kielichu miksera. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
![Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 5](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/weganskie_serniczki_pomaranczowo-dyniowe_z_orzechow_nerkowca_55423771587999759000.jpg)
Krok 6
Powstałą masę wlej w ringi wypełnione masą figową (spodem ciasta). Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin do zastygnięcia.
![Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 6](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/weganskie_serniczki_pomaranczowo-dyniowe_z_orzechow_nerkowca_64626881587999759000.jpg)
Krok 7
Nasiona chia zalej gorącym mlekiem, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy serowej.
![Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 7](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/weganskie_serniczki_pomaranczowo-dyniowe_z_orzechow_nerkowca_7468231587999763400.jpg)
![Piotr Murawski](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/70x0/przepisypl-awatar49585116699835460008313551718606203000.jpg)
Dobra rada:
Dynię możesz zastąpić np. marchewką.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
![](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/100x0/sernik-na-kruchym-spodzie-gotowe22845118411593438331000.jpg)
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca
Dieta wegańska nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z ulubionych smakołyków. W pełni roślinna alternatywa sernika z dynią, ale… bez sera? Teraz to możliwe! W każdym kawałku naszego wegańskiego sernika z dynią i orzechami nerkowca znajdziecie wyborne składniki, które sprawiają, że temu deserowi niczego nie brakuje. Słodkie i wytrawne smaki układają się w tym przypadku w niebywale spójną i pyszną całość. Przekonajcie się sami!
Dla kogo?
Dla zwolenników diet roślinnych – to pewne. O dokładkę wegańskiego sernika pomarańczowo-dyniowego poproszą również osoby, które do tej pory nie wyobrażały sobie tego ciasta bez twarogu. Rozpoczynamy sezon na kulinarne niespodzianki! Przepis na wegański sernik z dynią zachęci was do dalszych eksperymentów i poznawania kolejnych nietypowych kombinacji.
Na jaką okazję?
Wegański sernik dyniowy bez pieczenia sprawdzi się idealnie w charakterze letniej przekąski. Zamiast rozgrzewać piekarnik, zróbcie dla niego miejsce w lodówce obok ulubionej lemoniady. Wyobraźnie sobie leniwe popołudnie spędzone w ogrodzie lub na tarasie z dyniowym sernikiem pod ręką… Lepiej być nie może!
Czy wiesz, że?
1 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Wegan. Datę wybrano jako sposób upamiętnienia rozpoczęcia działalności Towarzystwa Wegańskiego w 1944 roku. Jesteśmy przekonani, że sernik z dynią nadaje się również do uczczenia tej okazji.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na wegański sernik dyniowy uwzględnić możecie pestki dyni do posypania wierzchu deseru. Jeśli do wegańskiego sernika z dynią nie zużyliście całego zapasu nerkowców, przyrządźcie z nich kremowe pesto lub smarowidło do kanapek. Czas rozbudzić swoją kulinarną kreatywność!