Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca
łatwe
12 osób zapisało
Składniki
spód:
150 gramów
150 gramów
80 gramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
masa serowa:
400 gramów
1 puszka
45 gramów
125 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżeczki
1 sztuka
200 gramów
wykończenie:
200 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańczę umyj, sparz we wrzątku i otrzyj ze skórki, goździki rozetrzyj w moździerzu na miazgę. Płatki przelej wrzątkiem.
Krok 2
Migdały, płatki, figi, skórkę z pomarańczy i przyprawy umieść w maszynie do rozdrabiania, zmiksuj, aż powstanie gęsta jednorodna masa.
Krok 3
Masą wyłóż dno ringów (małych okrągłych foremek do ciasta). Wszystko razem wstaw do lodówki.
Krok 4
Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc, pomarańczę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj, otrzyj ze skóry oraz wyciśnij sok z cytryny. Laskę wanilii przetnij na pół, wyskrob z niej pestki. Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki.
Krok 5
Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, tłuszcz i sok kokosowy (coconuts milk) oraz likier umieść w kielichu miksera. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Krok 6
Powstałą masę wlej w ringi wypełnione masą figową (spodem ciasta). Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin do zastygnięcia.
Krok 7
Nasiona chia zalej gorącym mlekiem, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy serowej.
Dobra rada:
Dynię możesz zastąpić np. marchewką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca
Dieta wegańska nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z ulubionych smakołyków. W pełni roślinny sernik… bez sera? Teraz to możliwe! W każdym kawałku naszego wegańskiego sernika z orzechami nerkowca znajdziecie wyborne składniki, które sprawiają, że temu deserowi niczego nie brakuje. Słodkie i wytrawne smaki układają się w tym przypadku w niebywale spójną i pyszną całość. Przekonajcie się sami!
Dla kogo?
Dla zwolenników diet roślinnych – to pewne. O dokładkę wegańskiego sernika pomarańczowo-dyniowego poproszą również osoby, które do tej pory nie wyobrażały sobie ciasta bez twarogu. Rozpoczynamy sezon na kulinarne niespodzianki!
Na jaką okazję?
Wegański sernik bez pieczenia sprawdzi się idealnie w charakterze letniej przekąski. Zamiast rozgrzewać piekarnik, zróbcie dla niego miejsce w lodówce obok ulubionej lemoniady.
Czy wiesz, że?
1 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Wegan. Datę wybrano jako sposób upamiętnienia rozpoczęcia działalności Towarzystwa Wegańskiego w 1944 roku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli do wegańskiego sernika nie zużyliście całego zapasu nerkowców, przyrządźcie z nich kremowe pesto lub smarowidło do kanapek.