Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

150 gramów

150 gramów

80 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

masa serowa:

400 gramów

1 puszka

45 gramów

125 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

200 gramów

wykończenie:

200 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańczę umyj, sparz we wrzątku i otrzyj ze skórki, goździki rozetrzyj w moździerzu na miazgę. Płatki przelej wrzątkiem.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 1

Krok 2

Migdały, płatki, figi, skórkę z pomarańczy i przyprawy umieść w maszynie do rozdrabiania, zmiksuj, aż powstanie gęsta jednorodna masa.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 2

Krok 3

Masą wyłóż dno ringów (małych okrągłych foremek do ciasta). Wszystko razem wstaw do lodówki.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 3

Krok 4

Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc, pomarańczę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj, otrzyj ze skóry oraz wyciśnij sok z cytryny. Laskę wanilii przetnij na pół, wyskrob z niej pestki. Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 4

Krok 5

Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, tłuszcz i sok kokosowy (coconuts milk) oraz likier umieść w kielichu miksera. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 5

Krok 6

Powstałą masę wlej w ringi wypełnione masą figową (spodem ciasta). Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin do zastygnięcia.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 6

Krok 7

Nasiona chia zalej gorącym mlekiem, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy serowej.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dynię możesz zastąpić np. marchewką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowcaWegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca

Dieta wegańska nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z ulubionych smakołyków. W pełni roślinny sernik… bez sera? Teraz to możliwe! W każdym kawałku naszego wegańskiego sernika z orzechami nerkowca znajdziecie wyborne składniki, które sprawiają, że temu deserowi niczego nie brakuje. Słodkie i wytrawne smaki układają się w tym przypadku w niebywale spójną i pyszną całość. Przekonajcie się sami!

Dla kogo?

Dla zwolenników diet roślinnych – to pewne. O dokładkę wegańskiego sernika pomarańczowo-dyniowego poproszą również osoby, które do tej pory nie wyobrażały sobie ciasta bez twarogu. Rozpoczynamy sezon na kulinarne niespodzianki!

Na jaką okazję?

Wegański sernik bez pieczenia sprawdzi się idealnie w charakterze letniej przekąski. Zamiast rozgrzewać piekarnik, zróbcie dla niego miejsce w lodówce obok ulubionej lemoniady.

Czy wiesz, że?

1 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Wegan. Datę wybrano jako sposób upamiętnienia rozpoczęcia działalności Towarzystwa Wegańskiego w 1944 roku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli do wegańskiego sernika nie zużyliście całego zapasu nerkowców, przyrządźcie z nich kremowe pesto lub smarowidło do kanapek.