Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

150 gramów

150 gramów

80 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

masa serowa:

400 gramów

1 puszka

45 gramów

125 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

200 gramów

wykończenie:

200 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańczę umyj, sparz we wrzątku i otrzyj ze skórki, goździki rozetrzyj w moździerzu na miazgę. Płatki przelej wrzątkiem.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 1

Krok 2

Migdały, płatki, figi, skórkę z pomarańczy i przyprawy umieść w maszynie do rozdrabiania, zmiksuj, aż powstanie gęsta jednorodna masa.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 2

Krok 3

Masą wyłóż dno ringów (małych okrągłych foremek do ciasta). Wszystko razem wstaw do lodówki.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 3

Krok 4

Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc, pomarańczę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj, otrzyj ze skóry oraz wyciśnij sok z cytryny. Laskę wanilii przetnij na pół, wyskrob z niej pestki. Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 4

Krok 5

Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, tłuszcz i sok kokosowy (coconuts milk) oraz likier umieść w kielichu miksera. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 5

Krok 6

Powstałą masę wlej w ringi wypełnione masą figową (spodem ciasta). Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin do zastygnięcia.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 6

Krok 7

Nasiona chia zalej gorącym mlekiem, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy serowej.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dynię możesz zastąpić np. marchewką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik nowojorski
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowcaWegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca

Dieta wegańska nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z ulubionych smakołyków. W pełni roślinny sernik… bez sera? Teraz to możliwe! W każdym kawałku naszego wegańskiego sernika z orzechami nerkowca znajdziecie wyborne składniki, które sprawiają, że temu deserowi niczego nie brakuje. Słodkie i wytrawne smaki układają się w tym przypadku w niebywale spójną i pyszną całość. Przekonajcie się sami!

Dla kogo?

Dla zwolenników diet roślinnych – to pewne. O dokładkę wegańskiego sernika pomarańczowo-dyniowego poproszą również osoby, które do tej pory nie wyobrażały sobie ciasta bez twarogu. Rozpoczynamy sezon na kulinarne niespodzianki!

Na jaką okazję?

Wegański sernik bez pieczenia sprawdzi się idealnie w charakterze letniej przekąski. Zamiast rozgrzewać piekarnik, zróbcie dla niego miejsce w lodówce obok ulubionej lemoniady.

Czy wiesz, że?

1 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Wegan. Datę wybrano jako sposób upamiętnienia rozpoczęcia działalności Towarzystwa Wegańskiego w 1944 roku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli do wegańskiego sernika nie zużyliście całego zapasu nerkowców, przyrządźcie z nich kremowe pesto lub smarowidło do kanapek.