Macie ochotę na coś dobrego? Domowy krem orzechowy to strzał w dziesiątkę. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a zyskacie gwarancję, że będzie smakować dokładnie tak, jak lubicie najbardziej. Orzechowy smak z nutą słodyczy, a może słonym akcentem? W grę wchodzą różne warianty. Dzięki naszym wskazówkom dowiecie się, jak zrobić krem orzechowy z orzechów włoskich oraz jakie inne gatunki sprawdzą się w kuchniach równie dobrze.

Orzechowy smakołyk – z czym jeść?

Niektórzy nie potrzebują żadnych dodatków, a wyjadanie pysznego kremu prosto ze słoiczka jest ich ulubioną formą degustacji. Czasem warto się wstrzymać, ponieważ krem orzechowy wspaniale smakuje z pieczywem, zwłaszcza chlebem pełnoziarnistym. Posłuży do zrobienia koktajlu z dodatkiem bananów. Śmiało dodajcie go do owsianki, naleśników lub śniadaniowych placuszków na słodko. Do domowych wypieków pasuje jak ulał.

Domowy krem orzechowy – czego potrzebujecie?

Dla uzyskania kremowej konsystencji potrzebny będzie mocny blender lub malakser. W niektórych przypadkach z powodzeniem użyjecie moździerza. Ostatnie rozwiązanie rekomendujemy zwłaszcza dla osób, które przepadają za chrupiącymi kawałkami orzechów w kremie. Przestawiamy sprawdzone sposoby na to, jak zrobić krem orzechowy.

Orzechy włoskie na polskim stole

Przed zmiksowaniem polecamy uprażyć je w piekarniku. Pozwoli to łatwo pozbyć się fragmentów łupiny, które w kremie orzechowym są zbędne. Co dalej? Podczas blendowania orzechów, ustawcie moc urządzenia na wysokie obroty. W trakcie tej czynności zalecamy częste przerwy, by uniknąć przegrzania urządzenia. Krem orzechowy z orzechów włoskich jest już prawie gotowy. Dla urozmaicenia dodajcie odrobinę miodu, cynamonu oraz soli. Zacznijcie od małych ilości, by móc kontrolować smak kremu.

Nerkowce, czyli wegański hit dla każdego

Zwolennicy diet wegańskich i wegetariańskich pokochali te orzechy. Są kapitalnym materiałem do zrobienia past kanapkowych, pesto i efektownego sernika. Krem orzechowy z nerkowców również zasługuje na uwagę. Mogą być ucierane w moździerzu, więc nie ma potrzeby zaopatrywania się w bardziej skomplikowany w obsłudze sprzęt kuchenny. Użycie blendera mimo wszystko skróci czas przygotowania kremu. Podobnie jak w przypadku orzechów włoskich, nerkowce można uprażyć. Wyśmienicie smakują w połączeniu z solą morską lub różową solą himalajską.

Inne rodzaje orzechów

Krem orzechowy to bardzo szeroki temat. Próbujcie przysmaku z różnych gatunków.

  • Popularny jest krem z orzechów laskowych. W ich przypadku jedyną trudnością jest usunięcie cienkiej skórki. Dużo łatwiej będzie ją ściągnąć po umieszczeniu orzechów na kilka minut na rozgrzanej patelni.
  • Pistacje mają szerokie grono wielbicieli. Do zrobienia kremu kupujcie orzechy o naturalnym smaku, niesolone.
  • Orzechy ziemne – ich niewątpliwym atutem jest dostępność w większości sklepów spożywczych.
  • Orzechy brazylijskie często są określane mianem superfood. Krem orzechowy z ich udziałem też będzie ekstra!

Pyszny orzech do zgryzienia

Domowy krem orzechowy będziecie chętnie włączać do posiłków o każdej porze dnia. Owocowym koktajlom nada upragnionej gęstości. Fani słodkich śniadań powinni dodać krem orzechowy do placków owsianych – aż chce się wstawać z łóżka! Wolicie zjeść kanapkę? W takim razie posmarujcie nim kromkę chleba z naszego przepisu.

Niektórzy mogą być zaskoczeni, ale krem orzechowy współgra z owocami w ich niezmienionej formie. Skosztujcie plasterków jabłka z tym smarowidłem lub dodajcie je do owocowych grzanek z gruszką i brzoskwinią. Recepturę ciasta na słodkie naleśniki opanowaliście do perfekcji? Krem orzechowy potraktujcie jako smakowite nadzienie.

Czas na odrobinę egzotyki. Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym to sposób na ucztę pełną niezwykłych smaków. Dzięki królikowi z sosem orzechowym powrócicie do bardziej tradycyjnych specjałów, ale w odświeżonej wersji.