Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym video przepis - Zobacz na przepisy.pl

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

219 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

364 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

1 łyżka

2 sztuki

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżeczka

50 mililitrów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chilli oraz kolendrę.

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę. W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz kostkę Rosołu z kury Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Tradycyjna golonka pieczona
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEOSataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO

Sataje to propozycja dla miłośników prostych dań kuchni tajskiej. Szaszłyki z sosem orzechowym sprawdzą się jako główne danie lub przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Aby je przygotować, umyj pierś z kurczaka i pokrój ją w cienkie paski. Następnie przygotuj marynatę, łącząc takie składniki jak sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Jeśli chcesz uzyskać słodszy smak mięsa, dodaj więcej miodu niż sugeruje przepis. Użyj także nieco pieprzu ziołowego oraz gałązek trawy cytrynowej, które nadadzą potrawie głębszego aromatu. Kurczaka zanurz w marynacie i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotuj sos – na małym ogniu połącz mleko kokosowe, masło orzechowe oraz kostkę rosołową i dopraw sokiem z cytryny. Na końcu nabij szaszłyki na długie patyczki i smaż na rozgrzanej patelni bądź grillu. Gotowe sataje serwuj z sosem orzechowym, najlepiej posypane szczypiorkiem. Przekonaj się, jakie to proste rozwiązanie na tajski obiad i pamiętaj o tej potrawie przy najbliższej okazji. Udanego gotowania!