Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

213 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

352 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

1 łyżka

2 sztuki

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżeczka

50 mililitrów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chilli oraz kolendrę.

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę. W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz kostkę Rosołu z kury Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEOSataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO

Sataje to propozycja dla miłośników prostych dań kuchni tajskiej. Szaszłyki z sosem orzechowym sprawdzą się jako główne danie lub przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Aby je przygotować, umyj pierś z kurczaka i pokrój ją w cienkie paski. Następnie przygotuj marynatę, łącząc takie składniki jak sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Jeśli chcesz uzyskać słodszy smak mięsa, dodaj więcej miodu niż sugeruje przepis. Użyj także nieco pieprzu ziołowego oraz gałązek trawy cytrynowej, które nadadzą potrawie głębszego aromatu. Kurczaka zanurz w marynacie i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotuj sos – na małym ogniu połącz mleko kokosowe, masło orzechowe oraz kostkę rosołową i dopraw sokiem z cytryny. Na końcu nabij szaszłyki na długie patyczki i smaż na rozgrzanej patelni bądź grillu. Gotowe sataje serwuj z sosem orzechowym, najlepiej posypane szczypiorkiem. Przekonaj się, jakie to proste rozwiązanie na tajski obiad i pamiętaj o tej potrawie przy najbliższej okazji. Udanego gotowania!