Sataje z kurczaka - kurczak na patyku po tajsku | Przepisy.pl pixel

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
302 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

324 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

530 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

1 łyżka

2 sztuki

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżeczka

50 mililitrów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chilli oraz kolendrę.

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę. W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz kostkę Rosołu z kury Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEOSataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO

Sataje to propozycja dla miłośników prostych dań kuchni tajskiej. Nigdy wcześniej nie przyrządzałeś sataje z kurczaka we własnej kuchni? Pora wprowadzić nieco egzotyki na talerzu! Przekonaj się, jakie to proste rozwiązanie na tajski obiad i pamiętaj o tej potrawie przy najbliższej okazji. Udanego gotowania!

Dla kogo?

Tajskie szaszłyki z sosem orzechowym posmakują kucharzom, którzy szukają niebanalnych sposobów na podanie kurczaka. Lubicie, gdy w waszych poisłkach dużo się dzieje? Nie zawiedziecie się! Jeśli chcecie uzyskać słodszy smak mięsa, należy doda więcej miodu niż sugeruje przepis na sataje drobiowe. Do tego nieco pieprzu ziołowego oraz gałązek trawy cytrynowej, które nadadzą potrawie głębszego aromatu.

Na jaką okazję?

Szaszłyki z sosem orzechowym sprawdzą się jako główne danie lub przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Aby je przygotować, umyj pierś z kurczaka i pokrój ją w cienkie paski. Następnie przygotuj marynatę, łącząc takie składniki jak sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Goście będą zachwyceni bogatym smakiem kurczaka na patyku po tajsku.

Czy wiesz, że?

Przygotowanie sataje należy odpowiednio rozplanować. Najpierw zanurz kurczaka w marynacie i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotuj sos – na małym ogniu połącz napój kokosowy, krem orzechowy oraz kostkę rosołową i dopraw sokiem z cytryny. Na końcu nabij szaszłyki na długie patyczki i smaż na rozgrzanej patelni bądź grillu.

Dla urozmaicenia:

Gotowe sataje serwuj z sosem orzechowym, najlepiej posypane szczypiorkiem. Do tajskich szaszłyków z kurczaka pasować będzie surówka z białej kapusty.