Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO
łatwe
512 osób zapisało
Składniki
600 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
100 gramów
1 łyżka
2 sztuki
50 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżeczka
50 mililitrów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.

Krok 2
Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chilli oraz kolendrę.

Krok 3
Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę. W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz kostkę Rosołu z kury Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.

Krok 4
Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - VIDEO
Sataje to propozycja dla miłośników prostych dań kuchni tajskiej. Nigdy wcześniej nie przyrządzałeś sataje z kurczaka we własnej kuchni? Pora wprowadzić nieco egzotyki na talerzu! Przekonaj się, jakie to proste rozwiązanie na tajski obiad i pamiętaj o tej potrawie przy najbliższej okazji. Udanego gotowania!
Dla kogo?
Tajskie szaszłyki z sosem orzechowym posmakują kucharzom, którzy szukają niebanalnych sposobów na podanie kurczaka. Lubicie, gdy w waszych poisłkach dużo się dzieje? Nie zawiedziecie się! Jeśli chcecie uzyskać słodszy smak mięsa, należy doda więcej miodu niż sugeruje przepis na sataje drobiowe. Do tego nieco pieprzu ziołowego oraz gałązek trawy cytrynowej, które nadadzą potrawie głębszego aromatu.
Na jaką okazję?
Szaszłyki z sosem orzechowym sprawdzą się jako główne danie lub przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Aby je przygotować, umyj pierś z kurczaka i pokrój ją w cienkie paski. Następnie przygotuj marynatę, łącząc takie składniki jak sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Goście będą zachwyceni bogatym smakiem kurczaka na patyku po tajsku.
Czy wiesz, że?
Przygotowanie sataje należy odpowiednio rozplanować. Najpierw zanurz kurczaka w marynacie i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotuj sos – na małym ogniu połącz napój kokosowy, krem orzechowy oraz kostkę rosołową i dopraw sokiem z cytryny. Na końcu nabij szaszłyki na długie patyczki i smaż na rozgrzanej patelni bądź grillu.
Dla urozmaicenia:
Gotowe sataje serwuj z sosem orzechowym, najlepiej posypane szczypiorkiem. Do tajskich szaszłyków z kurczaka pasować będzie surówka z białej kapusty.