
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 szczypta
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz warzywa. Zalej, wraz z porcją rosołową z kurczaka, jednym litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz) i ugotuj wywar. Następnie przecedź go.
Krok 2
Do wywaru dodaj jedną lub dwa Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr (w zależności od ilości bulion). Całość gotuj chwilę na ogniu. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i zabiel śmietaną.
Krok 3
Pokrój paprykę w małą kostkę, podsmaż chwilę na patelni i dodaj do zupy.
Krok 4
Wytnij z ciasta francuskiego krążki o trochę większej średnicy niż średnica bulionówki, w której będziesz serwować zupę.
Krok 5
Umieść zupę w naczyniu, dodaj parę kulek mozzarelli i całość zaklej krążkiem ciasta francuskiego.
Krok 6
Posmaruj ciasto jajkiem również z wierzchu dla uzyskania ładnego złocistego koloru. Umieść naczynia w nagrzanym do 220 stopni piekarniku i piecz około 10 minut - do momentu, gdy ciasto się zrumieni. Rada: Nie napełniaj bulionówki do pełna, gdyż pod wpływem temperatury w piekarniku zupa nieco się uniesie

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekana zupa serowa
Zapiekana zupa serowa to doskonały sposób na elegancką i oryginalną przystawkę. Warto poświęcić czas na jej przygotowanie, jeśli chcesz podać podczas przyjęcia danie zaserwowane w niebanalny sposób, a w dodatku bardzo smaczne. Zacznij od ugotowania delikatnego bulionu drobiowo-warzywnego, a kiedy nabierze już smaku i część wody odparuje, odcedź go i ugotuj na nim zupę serową. Żeby podkreślić jej smak, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej oraz zabiel ją gęstą śmietaną, pamiętając, żeby wcześniej ją zahartować. Zupę podaj na sposób francuski – zapiecz ją, tak jak Francuzi zapiekają swoją słynną zupę cebulową. Przelej ją do żaroodpornych bulionówek, nie napełniając ich po brzegi, po czym dodaj do każdej porcji kilka kulek mozzarelli i przykryj wyciętymi płatami ciasta francuskiego. Muszą być nieco większe niż obwód bulionówki, by można było je zakleić. Żeby ciasto zarumieniło się podczas pieczenia, posmaruj je jajkiem. Zapiekana zupa serowa może stać się hitem przyjęcia – przyrządź ją i przekonaj się.