
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 szczypta
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz warzywa. Zalej, wraz z porcją rosołową z kurczaka, jednym litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz) i ugotuj wywar. Następnie przecedź go.
Krok 2
Do wywaru dodaj jedną lub dwa Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr (w zależności od ilości bulion). Całość gotuj chwilę na ogniu. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i zabiel śmietaną.
Krok 3
Pokrój paprykę w małą kostkę, podsmaż chwilę na patelni i dodaj do zupy.
Krok 4
Wytnij z ciasta francuskiego krążki o trochę większej średnicy niż średnica bulionówki, w której będziesz serwować zupę.
Krok 5
Umieść zupę w naczyniu, dodaj parę kulek mozzarelli i całość zaklej krążkiem ciasta francuskiego.
Krok 6
Posmaruj ciasto jajkiem również z wierzchu dla uzyskania ładnego złocistego koloru. Umieść naczynia w nagrzanym do 220 stopni piekarniku i piecz około 10 minut - do momentu, gdy ciasto się zrumieni. Rada: Nie napełniaj bulionówki do pełna, gdyż pod wpływem temperatury w piekarniku zupa nieco się uniesie

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekana zupa serowa
Zapiekana zupa serowa to doskonały sposób na elegancką i oryginalną przystawkę. Warto poświęcić czas na jej przygotowanie, jeśli chcesz podać podczas przyjęcia danie zaserwowane w niebanalny sposób, a w dodatku bardzo smaczne. Zacznij od ugotowania delikatnego bulionu drobiowo-warzywnego, a kiedy nabierze już smaku i część wody odparuje, odcedź go i ugotuj na nim zupę serową. Żeby podkreślić jej smak, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej oraz zabiel ją gęstą śmietaną, pamiętając, żeby wcześniej ją zahartować. Zupę podaj na sposób francuski – zapiecz ją, tak jak Francuzi zapiekają swoją słynną zupę cebulową. Przelej ją do żaroodpornych bulionówek, nie napełniając ich po brzegi, po czym dodaj do każdej porcji kilka kulek mozzarelli i przykryj wyciętymi płatami ciasta francuskiego. Muszą być nieco większe niż obwód bulionówki, by można było je zakleić. Żeby ciasto zarumieniło się podczas pieczenia, posmaruj je jajkiem. Zapiekana zupa serowa może stać się hitem przyjęcia – przyrządź ją i przekonaj się.


































