Grecka sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grecka sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
503 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

5 sztuk

50 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana i cukinię pokrój w plastry, a paprykę na cząstki. Wszystkie warzywa skrop oliwą i ugrilluj, a następnie polej octem balsamicznym.

Grecka sałatka - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój w paski, a oliwki pozostaw w całości.

Grecka sałatka - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z oliwą, wodą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Grecka sałatka - Krok 3

Krok 4

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki: bakłażana, cukinię, paprykę, pomidory i oliwki oraz sos. Sałatkę przełóż na półmisek.

Grecka sałatka - Krok 4

Krok 5

Plastry sera ugrilluj, a następnie pokrój w kostkę. Posyp nim wierzch sałatki i oprósz suszonym oregano.

Grecka sałatka - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka sałatkaGrecka sałatka

Bakłażana i cukinię pokrój w plastry, a paprykę na cząstki. Wszystkie warzywa skrop oliwą i ugrilluj, a następnie polej octem balsamicznym.