Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

70 mililitrów

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy grecki połącz z sosem sambal oelek, olejem, miodem i odrobiną wody.

Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - Krok 1

Krok 2

Brokuł i kalafior podziel na małe różyczki i zblanszuj.

Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - Krok 2

Krok 3

Cukinię oraz paprykę oczyść i pokrój w duże kawałki.

Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - Krok 3

Krok 4

Bakłażana pokrój w półplasterki i przypraw solą, a następnie zetrzyj papierowym ręcznikiem powstały sok. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku.

Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - Krok 4

Krok 5

Warzywa połącz z przygotowaną marynatą i pozostaw na około 1 godzinę, by przeszły smakiem.

Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - Krok 5

Krok 6

Całość nakłuwaj na przemian na drewniane patyczki. Używaj dwóch patyczków do jednego szaszłyka. Grilluj kilka minut, aż warzywa zrobią się rumiane.

Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzieGrillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie

Szaszłyki to danie, które przygotujesz w łatwy i szybki sposób, używając ulubionych składników. Wypróbuj nasz przepis na kolorowe grillowane szaszłyki z warzyw w aromatycznej marynacie. Przed przygotowaniem warzyw, wymieszaj w osobnej miseczce dodatki, które stworzą marynatę. Jej bazę stanowi sos grecki z dodatkiem oleju, miodu oraz wody. Ich delikatny smak odpowiednio przełamie pochodzący z kuchni indonezyjskiej sos sambal oelek. Swoją wyrazistość zawdzięcza on przecierowi z papryczek chili, który jest jego głównym składnikiem. Cukinię i papryki pokrój w duże kawałki, a brokuły oraz kalafior podziel na niewielkie różyczki. Kolejnym dodatkiem do szaszłyków jest bakłażan. Pokrój go na grube półplastry. Tak przygotowane składniki namocz w marynacie i odstaw na chwilę, aż przenikną jej smakiem. Nabijaj na podwójne patyczki, piecz po kilka minut z każdej strony i podawaj. Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie będą dobrze smakować z dodatkiem gęstych dipów, pszennego pieczywa oraz steków z karkówki.