Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie
łatwe
239 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżeczka
70 mililitrów
2 łyżki
4 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy grecki połącz z sosem sambal oelek, olejem, miodem i odrobiną wody.

Krok 2
Brokuł i kalafior podziel na małe różyczki i zblanszuj.

Krok 3
Cukinię oraz paprykę oczyść i pokrój w duże kawałki.

Krok 4
Bakłażana pokrój w półplasterki i przypraw solą, a następnie zetrzyj papierowym ręcznikiem powstały sok. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku.

Krok 5
Warzywa połącz z przygotowaną marynatą i pozostaw na około 1 godzinę, by przeszły smakiem.

Krok 6
Całość nakłuwaj na przemian na drewniane patyczki. Używaj dwóch patyczków do jednego szaszłyka. Grilluj kilka minut, aż warzywa zrobią się rumiane.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie
Szaszłyki to danie, które przygotujesz w łatwy i szybki sposób, używając ulubionych składników. Wypróbuj nasz przepis na kolorowe grillowane szaszłyki z warzyw w aromatycznej marynacie. Przed przygotowaniem warzyw, wymieszaj w osobnej miseczce dodatki, które stworzą marynatę. Jej bazę stanowi sos grecki z dodatkiem oleju, miodu oraz wody. Ich delikatny smak odpowiednio przełamie pochodzący z kuchni indonezyjskiej sos sambal oelek. Swoją wyrazistość zawdzięcza on przecierowi z papryczek chili, który jest jego głównym składnikiem. Cukinię i papryki pokrój w duże kawałki, a brokuły oraz kalafior podziel na niewielkie różyczki. Kolejnym dodatkiem do szaszłyków jest bakłażan. Pokrój go na grube półplastry. Tak przygotowane składniki namocz w marynacie i odstaw na chwilę, aż przenikną jej smakiem. Nabijaj na podwójne patyczki, piecz po kilka minut z każdej strony i podawaj. Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie będą dobrze smakować z dodatkiem gęstych dipów, pszennego pieczywa oraz steków z karkówki.


































