Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

70 mililitrów

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy grecki połącz z sosem sambal oelek, olejem, miodem i odrobiną wody.

Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - Krok 1

Krok 2

Brokuł i kalafior podziel na małe różyczki i zblanszuj.

Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - Krok 2

Krok 3

Cukinię oraz paprykę oczyść i pokrój w duże kawałki.

Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - Krok 3

Krok 4

Bakłażana pokrój w półplasterki i przypraw solą, a następnie zetrzyj papierowym ręcznikiem powstały sok. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku.

Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - Krok 4

Krok 5

Warzywa połącz z przygotowaną marynatą i pozostaw na około 1 godzinę, by przeszły smakiem.

Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - Krok 5

Krok 6

Całość nakłuwaj na przemian na drewniane patyczki. Używaj dwóch patyczków do jednego szaszłyka. Grilluj kilka minut, aż warzywa zrobią się rumiane.

Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek z ogniska
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzieGrillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie

Szaszłyki to danie, które przygotujesz w łatwy i szybki sposób, używając ulubionych składników. Wypróbuj nasz przepis na kolorowe grillowane szaszłyki z warzyw w aromatycznej marynacie. Przed przygotowaniem warzyw, wymieszaj w osobnej miseczce dodatki, które stworzą marynatę. Jej bazę stanowi sos grecki z dodatkiem oleju, miodu oraz wody. Ich delikatny smak odpowiednio przełamie pochodzący z kuchni indonezyjskiej sos sambal oelek. Swoją wyrazistość zawdzięcza on przecierowi z papryczek chili, który jest jego głównym składnikiem. Cukinię i papryki pokrój w duże kawałki, a brokuły oraz kalafior podziel na niewielkie różyczki. Kolejnym dodatkiem do szaszłyków jest bakłażan. Pokrój go na grube półplastry. Tak przygotowane składniki namocz w marynacie i odstaw na chwilę, aż przenikną jej smakiem. Nabijaj na podwójne patyczki, piecz po kilka minut z każdej strony i podawaj. Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie będą dobrze smakować z dodatkiem gęstych dipów, pszennego pieczywa oraz steków z karkówki.