Mięciutki karczek pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięciutki karczek pieczony

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

13

65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

3 łyżki

5 sztuk

2 łyżki

1 opakowanie

1500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.

Krok 2

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.

Krok 3

Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej