Mięciutki karczek pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięciutki karczek pieczony

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

12

63 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1500 gramów

5 łyżek

3 łyżki

5 sztuk

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.

Krok 2

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.

Krok 3

Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Męskie placki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej