Mięciutki karczek pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięciutki karczek pieczony

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

15

heart
65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

3 łyżki

5 sztuk

2 łyżki

1 opakowanie

1500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.

Krok 2

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.

Krok 3

Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięciutki karczek pieczony  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej