PRZEPISY.PL
Mięciutki karczek pieczony  - autor: Izabella Kulińska

Mięciutki karczek pieczony

  • 90
  • 6
  • Łatwe
  • 0
59
osób dodało do Mniamlisty
59
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • karkówka wieprzowa bez kości, w jednym kawałku, chuda 1500 gr
  • olej roślinny5 łyżek
  • ocet balsamiczny3 łyżki
  • cebula biała5 szt
  • Marynata do mięs Knorr1 opak
  • Krok 1

    Mięso umyj, osusz. W miseczce wymieszaj zawartość suchej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą Knorr z olejem (3 łyżki) i octem balsamicznym. Mieszanką dokładnie nasmaruj mięso, włóż je do jakiegoś naczynia, przykryj je szczelnie i odstaw do lodówki na przynajmnie 12 godzin.
  • Krok 2

    Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Na dno naczynia do pieczenia wlej pozostały olej i wrzuć cebule. Na niej położ mieso. Wlej jeszcze ok. 3/4 szkl. wody. Przykryj naczynie pokrywką a jeśli jej nie masz to dość szczelnie folią aluminiową.
  • Krok 3

    Wstaw pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz tak 3 godziny. Co godzinę przewróć delikatnie mięso. Po upieczeniu odstaw je na 15 minut, pod przykryciem, żeby odpoczęło a potem krój w grube plastry - ostrożnie bo mięso jest bardzo miękkie. Sos zlej do garnuszka i zagęść zasmażką jasną. Podawaj z pure zimniaczanym i surówką.

Więcej przepisów z tym produktem

Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr Zobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

9
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Średnie
4
osoby dodały do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
7
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
2
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe