
Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki.
Krok 2
Na patelnię nalej olej, rozłóż kawałki kurczaka, szpinak posypany pokruszoną kostką pietruszkową i czosnek pokrojony na plasterki.
Krok 3
Smaż pod przykryciem przez 25 minut.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak ze szpinakiem
Pierś z kurczaka to uniwersalne mięso, które możesz przyrządzić na różne sposoby. Sprawdza się w wielu przepisach: od sosów i sałatek po dania z dodatkiem ziemniaków, ryżu i kasz. Proponujemy Ci jednak wersję ze szpinakiem. Choć potrawa jest prosta w przygotowaniu, smakuje niebanalnie. Pierś z kurczaka przyrządź według własnego pomysłu. Możesz pokroić ją w większe kawałki, kostkę lub lekko roztłuc. Jeżeli wybierzesz wariant z drobnymi kawałkami, w połączeniu ze szpinakiem przyrządzisz pyszny sos. Dobrze będzie podać go z makaronem oraz startym żółtym serem. Natomiast większe fragmenty mięsa, podsmażone na patelni, sprawdzą się w daniu z ziemniakami. W zimie możesz skorzystać z mrożonego szpinaku w brykiecie lub w kostkach. Z łatwością rozpuści się na rozgrzanej patelni, ale pamiętaj o dokładnym odparowaniu wody. Na lato polecamy, by wykorzystywać świeże liście szpinaku. Pod wpływem temperatury zmiękną i będą apetyczne. Aby nadać daniu wyrazistego smaku, dodaj do podsmażanych składników posiekany czosnek lub cebulę. Sprawdź nasz przepis!