Pierś z kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak ze szpinakiem

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki.

Krok 2

Na patelnię nalej olej, rozłóż kawałki kurczaka, szpinak posypany pokruszoną kostką pietruszkową i czosnek pokrojony na plasterki.

Krok 3

Smaż pod przykryciem przez 25 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak dwa w jednym
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak ze szpinakiemKurczak ze szpinakiem

Pierś z kurczaka to uniwersalne mięso, które możesz przyrządzić na różne sposoby. Sprawdza się w wielu przepisach: od sosów i sałatek po dania z dodatkiem ziemniaków, ryżu i kasz. Proponujemy Ci jednak wersję ze szpinakiem. Choć potrawa jest prosta w przygotowaniu, smakuje niebanalnie. Pierś z kurczaka przyrządź według własnego pomysłu. Możesz pokroić ją w większe kawałki, kostkę lub lekko roztłuc. Jeżeli wybierzesz wariant z drobnymi kawałkami, w połączeniu ze szpinakiem przyrządzisz pyszny sos. Dobrze będzie podać go z makaronem oraz startym żółtym serem. Natomiast większe fragmenty mięsa, podsmażone na patelni, sprawdzą się w daniu z ziemniakami. W zimie możesz skorzystać z mrożonego szpinaku w brykiecie lub w kostkach. Z łatwością rozpuści się na rozgrzanej patelni, ale pamiętaj o dokładnym odparowaniu wody. Na lato polecamy, by wykorzystywać świeże liście szpinaku. Pod wpływem temperatury zmiękną i będą apetyczne. Aby nadać daniu wyrazistego smaku, dodaj do podsmażanych składników posiekany czosnek lub cebulę. Sprawdź nasz przepis!