Kurczak ze szpinakiem

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

136

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki.

Krok 2

Na patelnię nalej olej, rozłóż kawałki kurczaka, szpinak posypany pokruszoną kostką pietruszkową i czosnek pokrojony na plasterki.

Krok 3

Smaż pod przykryciem przez 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak ze szpinakiemKurczak ze szpinakiem

Pierś z kurczaka to uniwersalne mięso, które możesz przyrządzić na różne sposoby. Sprawdza się w wielu przepisach: od sosów i sałatek po dania z dodatkiem ziemniaków, ryżu i kasz. Proponujemy Ci jednak wersję ze szpinakiem. Choć potrawa jest prosta w przygotowaniu, smakuje niebanalnie. Pierś z kurczaka przyrządź według własnego pomysłu. Możesz pokroić ją w większe kawałki, kostkę lub lekko roztłuc. Jeżeli wybierzesz wariant z drobnymi kawałkami, w połączeniu ze szpinakiem przyrządzisz pyszny sos. Dobrze będzie podać go z makaronem oraz startym żółtym serem. Natomiast większe fragmenty mięsa, podsmażone na patelni, sprawdzą się w daniu z ziemniakami. W zimie możesz skorzystać z mrożonego szpinaku w brykiecie lub w kostkach. Z łatwością rozpuści się na rozgrzanej patelni, ale pamiętaj o dokładnym odparowaniu wody. Na lato polecamy, by wykorzystywać świeże liście szpinaku. Pod wpływem temperatury zmiękną i będą apetyczne. Aby nadać daniu wyrazistego smaku, dodaj do podsmażanych składników posiekany czosnek lub cebulę. Sprawdź nasz przepis!