Pierś z kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak ze szpinakiem

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki.

Krok 2

Na patelnię nalej olej, rozłóż kawałki kurczaka, szpinak posypany pokruszoną kostką pietruszkową i czosnek pokrojony na plasterki.

Krok 3

Smaż pod przykryciem przez 25 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak ze szpinakiemKurczak ze szpinakiem

Pierś z kurczaka to uniwersalne mięso, które możesz przyrządzić na różne sposoby. Sprawdza się w wielu przepisach: od sosów i sałatek po dania z dodatkiem ziemniaków, ryżu i kasz. Proponujemy Ci jednak wersję ze szpinakiem. Choć potrawa jest prosta w przygotowaniu, smakuje niebanalnie. Pierś z kurczaka przyrządź według własnego pomysłu. Możesz pokroić ją w większe kawałki, kostkę lub lekko roztłuc. Jeżeli wybierzesz wariant z drobnymi kawałkami, w połączeniu ze szpinakiem przyrządzisz pyszny sos. Dobrze będzie podać go z makaronem oraz startym żółtym serem. Natomiast większe fragmenty mięsa, podsmażone na patelni, sprawdzą się w daniu z ziemniakami. W zimie możesz skorzystać z mrożonego szpinaku w brykiecie lub w kostkach. Z łatwością rozpuści się na rozgrzanej patelni, ale pamiętaj o dokładnym odparowaniu wody. Na lato polecamy, by wykorzystywać świeże liście szpinaku. Pod wpływem temperatury zmiękną i będą apetyczne. Aby nadać daniu wyrazistego smaku, dodaj do podsmażanych składników posiekany czosnek lub cebulę. Sprawdź nasz przepis!