Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym
łatwe
1989 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron zalej ciepłą wodą i odstaw, aż zmięknie.

Krok 2
Mięso potnij w paski, opanieruj w mące ziemniaczanej i podsmaż na szerokiej patelni lub woku.

Krok 3
W tym czasie pokrój cebulę i paprykę w paski i dodaj w mięsa.

Krok 4
Gdy wszystko będzie rumiane, wlej sos słodko-kwaśny Knorr.

Krok 5
Teraz dodaj odcedzony makaron. Jeśli potrawa wyda ci się zbyt gęsta, dodaj bulion drobiowy.

Krok 6
Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczek. Po wierzchu posyp posiekaną kolendrą i ziarnami sezamu. Natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym
Spróbuj wyśmienitego chińskiego makaronu z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem, a nie pożałujesz! Kuchnia azjatycka od lat zyskuje coraz większe grono wielbicieli w naszym kraju. Jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale bazuje też na naprawdę prostych recepturach takich jak makaron ryżowy w sosie słodko-kwaśnym, z którymi zmierzyć się może każdy, niezależnie od posiadanego doświadczenia w kuchni.
Dla kogo?
Proste i kolorowe danie będzie odpowiadać kucharzom, którzy chcą stworzyć efektowny posiłek bez dużego wysiłku. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z makaronem ryżowym ułatwi życie wszystkim osobom, które przyrządzają na co dzień posiłki dla całej rodziny.
Na jaką okazję?
Makaron ryżowy w sosie słodko-kwaśnym ma tę ogromną zaletę, że nie trzeba go gotować – wystarczy, że zalejesz go gorącą wodą i odczekasz kilka minut. To opcja idealna, kiedy czas cię goni! Nie musisz doprawiać makaronu, ponieważ po połączeniu z pozostałymi składnikami wchłonie ich smak. W tym czasie pokrój mięso, posyp je mąką ziemniaczaną i podsmaż, dodając do niego pokrojoną w paski paprykę i piórka cebuli. Wlej gęsty sos słodko-kwaśny z kawałkami papryki, ananasa i marchewki, a następnie dodaj odcedzony makaron ryżowy. Wymieszaj, podziel na porcje i od razu zasiadaj do stołu.
Czy wiesz, że?
Makaron ryżowy ma delikatny smak i biały kolor, nadaje się mu różne kształty, najczęściej cienkich nitek albo płaskich wstążek, nieco rzadziej kolanek. W daniach kuchni chińskiej używa się tych o podłużnych kształtach, więc przygotowując makaron ryżowy z kurczakiem, sięgnij po rodzaj przypominający tagliatelle.
Dla urozmaicenia:
Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym serwuj z dodatkami typowymi dla chińskiej kuchni: kolendrą i sezamem. Dobrze będą także pasować posiekane drobno orzeszki arachidowe albo nerkowce. Jeśli uznasz, że makaron jest zbyt długi, potnij go. Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym spróbuj zjeść pałeczkami.