Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym
łatwe
1935 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron zalej ciepłą wodą i odstaw, aż zmięknie.

Krok 2
Mięso potnij w paski, opanieruj w mące ziemniaczanej i podsmaż na szerokiej patelni lub woku.

Krok 3
W tym czasie pokrój cebulę i paprykę w paski i dodaj w mięsa.

Krok 4
Gdy wszystko będzie rumiane, wlej sos słodko-kwaśny Knorr.

Krok 5
Teraz dodaj odcedzony makaron. Jeśli potrawa wyda ci się zbyt gęsta, dodaj bulion drobiowy.

Krok 6
Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczek. Po wierzchu posyp posiekaną kolendrą i ziarnami sezamu. Natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym
Spróbuj wyśmienitego chińskiego makaronu z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem, a nie pożałujesz! Kuchnia azjatycka od lat zyskuje coraz większe grono wielbicieli w naszym kraju. Jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale bazuje też na naprawdę prostych recepturach takich jak makaron ryżowy w sosie słodko-kwaśnym, z którymi zmierzyć się może każdy, niezależnie od posiadanego doświadczenia w kuchni.
Dla kogo?
Proste i kolorowe danie będzie odpowiadać kucharzom, którzy chcą stworzyć efektowny posiłek bez dużego wysiłku. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z makaronem ryżowym ułatwi życie wszystkim osobom, które przyrządzają na co dzień posiłki dla całej rodziny.
Na jaką okazję?
Makaron ryżowy w sosie słodko-kwaśnym ma tę ogromną zaletę, że nie trzeba go gotować – wystarczy, że zalejesz go gorącą wodą i odczekasz kilka minut. To opcja idealna, kiedy czas cię goni! Nie musisz doprawiać makaronu, ponieważ po połączeniu z pozostałymi składnikami wchłonie ich smak. W tym czasie pokrój mięso, posyp je mąką ziemniaczaną i podsmaż, dodając do niego pokrojoną w paski paprykę i piórka cebuli. Wlej gęsty sos słodko-kwaśny z kawałkami papryki, ananasa i marchewki, a następnie dodaj odcedzony makaron ryżowy. Wymieszaj, podziel na porcje i od razu zasiadaj do stołu.
Czy wiesz, że?
Makaron ryżowy ma delikatny smak i biały kolor, nadaje się mu różne kształty, najczęściej cienkich nitek albo płaskich wstążek, nieco rzadziej kolanek. W daniach kuchni chińskiej używa się tych o podłużnych kształtach, więc przygotowując makaron ryżowy z kurczakiem, sięgnij po rodzaj przypominający tagliatelle.
Dla urozmaicenia:
Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym serwuj z dodatkami typowymi dla chińskiej kuchni: kolendrą i sezamem. Dobrze będą także pasować posiekane drobno orzeszki arachidowe albo nerkowce. Jeśli uznasz, że makaron jest zbyt długi, potnij go. Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym spróbuj zjeść pałeczkami.