Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym
łatwe
1224 osoby zapisały
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron zalej ciepłą wodą i odstaw, aż zmięknie.
Krok 2
Mięso potnij w paski, opanieruj w mące ziemniaczanej i podsmaż na szerokiej patelni lub woku.
Krok 3
W tym czasie pokrój cebulę i paprykę w paski i dodaj w mięsa.
Krok 4
Gdy wszystko będzie rumiane, wlej sos słodko-kwaśny Knorr.
Krok 5
Teraz dodaj odcedzony makaron. Jeśli potrawa wyda ci się zbyt gęsta, dodaj bulion drobiowy.
Krok 6
Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczek. Po wierzchu posyp posiekaną kolendrą i ziarnami sezamu. Natychmiast podawaj.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym
Makaron ryżowy ma delikatny smak i biały kolor, nadaje się mu różne kształty, najczęściej cienkich nitek albo płaskich wstążek, nieco rzadziej kolanek. W daniach kuchni chińskiej używa się tych o podłużnych kształtach, więc przygotowując makaron ryżowy z kurczakiem, sięgnij po rodzaj przypominający tagliatelle. Nie trzeba go gotować – wystarczy, że zalejesz go gorącą wodą i odczekasz kilka minut. Nie musisz doprawiać makaronu, ponieważ po połączeniu z pozostałymi składnikami wchłonie ich smak. W tym czasie pokrój mięso, posyp je mąką ziemniaczaną i podsmaż, dodając do niego pokrojoną w paski paprykę i piórka cebuli. Wlej gęsty sos słodko-kwaśny, z kawałkami papryki, ananasa i marchewki, a następnie odcedzony makaron. Wymieszaj i podziel na porcje. Makaron ryżowy z kurczakiem serwuj z dodatkami typowymi dla chińskiej kuchni: kolendrą i sezamem. Dobrze będą także pasować posiekane drobno orzeszki arachidowe albo nerkowce. Jeśli uznasz, że makaron jest zbyt długi, potnij go. Spróbuj wyśmienitego chińskiego makaronu z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem!