
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Obierz i pokrój w plasterki marchewkę i pietruszkę.

Krok 2
Dodaj kostki rosołowe Knorr do 1 l wody. Zagotuj. Dodaj warzywa i gotuj przez 10 min.

Krok 3
Dodaj makaron i jeszcze raz zagotuj. Serwuj zupę posypaną posiekaną zieloną pietruszką.


Dobra rada:
Dodaj do zupy pokrojone kawałki pieczonego lub grillowanego kurczaka. Aromatyczny bulion łatwo stanie się kremem marchewkowym, gdy ugotujesz w nim więcej marchewek a całość zmiksujesz blenderem na gładko.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ekspresowy rosół
Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup, jednak wymaga długiego przygotowywania. Każdy kucharz wie, że mięso oraz warzywa, aby oddały w pełni swój smak, powinny być gotowane co najmniej przez kilka godzin. Smak zupy można uatrakcyjniać dzięki wielu dodatkom. Często staje się ona także bazą do innych dań. Rosół serwuje się najczęściej z makaronem. Dodaje się do niego warzywa, takie jak marchewka, seler i pietruszka. Jeśli chcesz nieco odmienić tę klasyczną zupę, a przede wszystkim zaoszczędzić nieco czasu, sprawdź nasz przepis na szybki rosół. Jak go zrobić? Wykorzystaj liście świeżego szpinaku, zielony groszek lub szparagi. Rosół na szybko będzie również świetnie się komponował z dodatkami mięsnymi. Pasować będą do niego na przykład kawałki pieczonego lub grillowanego kurczaka, a także klopsiki z mięsa mielonego. Dobrym dodatkiem będą też kasze, np. jaglana lub gryczana. Przygotuj ekspresowy rosół według naszego przepisu i podawaj go z wieloma dodatkami.
Dla kogo?
Nasz prosty przepis na rosół spodoba się entuzjastom tradycyjnych zup, wzbogaconych o ciekawe dodatki. Jest to także świetny pomysł na urozmaicenie codziennych obiadów osób, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie.
Na jaką okazję?
Przepis na szybki rosół polecamy przede wszystkim na obiad. Niezależnie, czy będzie to codzienny, czy też świąteczny lunch.
Czy wiesz, że?
Rosół, od czasów PRL stał się prawdziwą ikoną niedzielnych obiadów. Tradycyjnie serwowany jest z makaronem, a drugie danie to obowiązkowo kotlet schabowy oraz kapusta zasmażana.
Dla urozmaicenia:
Rosół na szybko nabierze wyrazistego aromatu, jeśli dodasz do niego świeże zioła – wypróbuj bazylię, kolendrę, natkę pietruszki, oregano albo lubczyk. Niektórzy lubią też tę potrawę w wersji zabielanej. Jeśli więc chcesz spróbować szybkiego rosołu z kwaśną śmietaną, podaj ją w sosjerce.