Ekspresowy rosół

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

329 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

699 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Obierz i pokrój w plasterki marchewkę i pietruszkę.

Ekspresowy rosół - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostki rosołowe Knorr do 1 l wody. Zagotuj. Dodaj warzywa i gotuj przez 10 min.

Ekspresowy rosół - Krok 2

Krok 3

Dodaj makaron i jeszcze raz zagotuj. Serwuj zupę posypaną posiekaną zieloną pietruszką.

Ekspresowy rosół - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do zupy pokrojone kawałki pieczonego lub grillowanego kurczaka. Aromatyczny bulion łatwo stanie się kremem marchewkowym, gdy ugotujesz w nim więcej marchewek a całość zmiksujesz blenderem na gładko.

6

Opinie o przepisie

  • Mariusz Ulman

    Mariusz Ulman

    Znam prostszy przepis. Na dobry rosół idź do kogoś, kto nie robi go z kostki Knorra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Marczak

    Karolina Marczak

    Zgadzam się z przedmówcami, jestem w szoku czytając taki przepis, a bardzo lubię waszą stronę !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Pietkiewicz

    Aleksandra Pietkiewicz

    no nie :( uwielbiam wasza stronę ale to nie jest rosół :( gdzie mięso?? kostka ok jako dodatek niewielki do dobrego mięsa (najlepiej dwa rodzaje) i dużej ilości warzyw. Gdzie por, cebula i kapusta, nawet selera nie ma :( to woda z marchewką i pietruszką na kostce :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Urszula

    Urszula Urszula

    Co to za rosół- z kostki??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Balfoort

    Teresa Balfoort

    Ja dokładnie tak samo! Co to za rosół z kostki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalka Chruszcz

    Natalka Chruszcz

    spoko ale ja gotuję rosół 5 godzin i z kury a nie z kostki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ekspresowy rosółEkspresowy rosół

Rosół jest jedną z popularniejszych zup. Smak tej potrawy można uatrakcyjniać dzięki wielu dodatkom. Często staje się ona także bazą do innych dań. Rosół serwuje się najczęściej z makaronem lub ziemniakami. Dodaje się do niego warzywa, takie jak marchewka, seler i pietruszka. Jeśli chcesz nieco odmienić tę klasyczną zupę, dorzuć do niej liście świeżego szpinaku, zielony groszek lub szparagi. Rosół będzie również świetnie komponował się z dodatkami mięsnymi. Pasować będą do niego na przykład kawałki pieczonego lub grillowanego kurczaka, a także klopsiki z mięsa mielonego. Dobrym dodatkiem będą także kasze, np. jaglana lub gryczana. Zupa nabierze wyrazistego aromatu, jeśli dodasz do niej świeże zioła – wypróbuj bazylię, kolendrę, natkę pietruszki, oregano albo lubczyk. Niektórzy lubią też tę potrawę w wersji zabielanej. Jeśli więc chcesz spróbować rosołu z kwaśną śmietaną, podaj ją obok zupy w sosjerce. Przygotuj rosół według przepisu i podawaj go z wieloma dodatkami. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Smacznego.