Ekspresowy rosół

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

338 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

699 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Obierz i pokrój w plasterki marchewkę i pietruszkę.

Ekspresowy rosół - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostki rosołowe Knorr do 1 l wody. Zagotuj. Dodaj warzywa i gotuj przez 10 min.

Ekspresowy rosół - Krok 2

Krok 3

Dodaj makaron i jeszcze raz zagotuj. Serwuj zupę posypaną posiekaną zieloną pietruszką.

Ekspresowy rosół - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do zupy pokrojone kawałki pieczonego lub grillowanego kurczaka. Aromatyczny bulion łatwo stanie się kremem marchewkowym, gdy ugotujesz w nim więcej marchewek a całość zmiksujesz blenderem na gładko.

6

Opinie o przepisie

  • Mariusz Ulman

    Mariusz Ulman , 09.02.2017

    Znam prostszy przepis. Na dobry rosół idź do kogoś, kto nie robi go z kostki Knorra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Marczak

    Karolina Marczak , 25.04.2016

    Zgadzam się z przedmówcami, jestem w szoku czytając taki przepis, a bardzo lubię waszą stronę !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Pietkiewicz

    Aleksandra Pietkiewicz , 24.04.2016

    no nie :( uwielbiam wasza stronę ale to nie jest rosół :( gdzie mięso?? kostka ok jako dodatek niewielki do dobrego mięsa (najlepiej dwa rodzaje) i dużej ilości warzyw. Gdzie por, cebula i kapusta, nawet selera nie ma :( to woda z marchewką i pietruszką na kostce :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Urszula

    Urszula Urszula , 24.04.2016

    Co to za rosół- z kostki??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Balfoort

    Teresa Balfoort , 24.04.2016

    Ja dokładnie tak samo! Co to za rosół z kostki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalka Chruszcz

    Natalka Chruszcz , 19.04.2016

    spoko ale ja gotuję rosół 5 godzin i z kury a nie z kostki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekspresowy rosół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ekspresowy rosółEkspresowy rosół

Rosół jest jedną z popularniejszych zup. Smak tej potrawy można uatrakcyjniać dzięki wielu dodatkom. Często staje się ona także bazą do innych dań. Rosół serwuje się najczęściej z makaronem lub ziemniakami. Dodaje się do niego warzywa, takie jak marchewka, seler i pietruszka. Jeśli chcesz nieco odmienić tę klasyczną zupę, dorzuć do niej liście świeżego szpinaku, zielony groszek lub szparagi. Rosół będzie również świetnie komponował się z dodatkami mięsnymi. Pasować będą do niego na przykład kawałki pieczonego lub grillowanego kurczaka, a także klopsiki z mięsa mielonego. Dobrym dodatkiem będą także kasze, np. jaglana lub gryczana. Zupa nabierze wyrazistego aromatu, jeśli dodasz do niej świeże zioła – wypróbuj bazylię, kolendrę, natkę pietruszki, oregano albo lubczyk. Niektórzy lubią też tę potrawę w wersji zabielanej. Jeśli więc chcesz spróbować rosołu z kwaśną śmietaną, podaj ją obok zupy w sosjerce. Przygotuj rosół według przepisu i podawaj go z wieloma dodatkami. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Smacznego.