Przepisy na Rosół | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Rosół

50 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - RosółRosół

Rosół to kulinarny klasyk nad klasykami. Nie tylko króluje w kategorii zup, lecz również jest bazą i dodatkiem dla wielu innych potraw. Najlepiej smakuje świeży, bezpośrednio po ugotowaniu, ale na jego podstawie na drugi dzień z powodzeniem wykonasz np. zupę pomidorową, krupnik czy chociażby ogórkową. Możesz go również mrozić. Wystarczy zebrać tłuszcz z wierzchu, wlać płyn do odpowiednich pojemników i wsadzić do zamrażarki. W bardzo wielu przepisach znajdziesz informację, że do ich przyrządzenia potrzebny jest bulion – wtedy wykorzystasz przechowywaną w zamrażarce zupę. Podstawę do ugotowania rosołu stanowi mięso. Najczęściej jest to mięso z kury, ale równie popularne są rosoły wołowe, cielęce, mieszane z różnych rodzajów mięsa, a nawet te z dodatkiem ryb czy z bażanta. Bardzo ważne, by mięso przed gotowaniem dokładnie umyć – dzięki temu zupa za bardzo nie zmętnieje. Równie istotne jak mięso w rosole są warzywa. Wystarczy jednak, że zaopatrzysz się w pęczek włoszczyzny i możesz przystąpić do gotowania. Potrzebne będą Ci przede wszystkim marchewka, pietruszka, seler oraz kawałek pora, niektórzy ponadto dodają ćwiartkę kapusty włoskiej. I nie zapomnij oczywiście o cebuli. To ona nada zupie wyjątkowego smaku i koloru. Najlepiej będzie, jeśli opalisz ją nad płomieniem bądź opieczesz w piekarniku. Jedną z najistotniejszych rzeczy związanych z przygotowaniem rosołu jest czas jego przyrządzenia. Chociaż same czynności dotyczące obróbki mięsa oraz warzyw nie są zbyt czasochłonne, to już proces gotowania wymaga kilku godzin. Pamiętaj, że zupa ma jedynie lekko bulgotać. Dzięki temu jej smak stanie się lepszy, a kolor bardziej klarowny. Gdy mięso będzie już miękkie, możesz zacząć myśleć o dodatkach, z którymi podasz zupę. Najpopularniejszy jest oczywiście cienki makaron, ale to nie jedyna opcja. Równie dobrze sprawdzą się lane kluski, pulpeciki mięsne, groszek ptysiowy, kasze (szczególnie pęczak) czy pokrojone pieczarki. Rosół posyp natką pietruszki, koperkiem, pokrojoną marchewką z gotowania oraz lubczykiem i podawaj, koniecznie gorący.