Przepisy na Rosół
50 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (50) 
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Rosół
Rosół to kulinarny klasyk nad klasykami. Nie tylko króluje w kategorii zup, lecz również jest bazą i dodatkiem dla wielu innych potraw. Najlepiej smakuje świeży, bezpośrednio po ugotowaniu, ale na jego podstawie na drugi dzień z powodzeniem wykonasz np. zupę pomidorową, krupnik czy chociażby ogórkową. Możesz go również mrozić. Wystarczy zebrać tłuszcz z wierzchu, wlać płyn do odpowiednich pojemników i wsadzić do zamrażarki. W bardzo wielu przepisach znajdziesz informację, że do ich przyrządzenia potrzebny jest bulion – wtedy wykorzystasz przechowywaną w zamrażarce zupę. Podstawę do ugotowania rosołu stanowi mięso. Najczęściej jest to mięso z kury, ale równie popularne są rosoły wołowe, cielęce, mieszane z różnych rodzajów mięsa, a nawet te z dodatkiem ryb czy z bażanta. Bardzo ważne, by mięso przed gotowaniem dokładnie umyć – dzięki temu zupa za bardzo nie zmętnieje. Równie istotne jak mięso w rosole są warzywa. Wystarczy jednak, że zaopatrzysz się w pęczek włoszczyzny i możesz przystąpić do gotowania. Potrzebne będą Ci przede wszystkim marchewka, pietruszka, seler oraz kawałek pora, niektórzy ponadto dodają ćwiartkę kapusty włoskiej. I nie zapomnij oczywiście o cebuli. To ona nada zupie wyjątkowego smaku i koloru. Najlepiej będzie, jeśli opalisz ją nad płomieniem bądź opieczesz w piekarniku. Jedną z najistotniejszych rzeczy związanych z przygotowaniem rosołu jest czas jego przyrządzenia. Chociaż same czynności dotyczące obróbki mięsa oraz warzyw nie są zbyt czasochłonne, to już proces gotowania wymaga kilku godzin. Pamiętaj, że zupa ma jedynie lekko bulgotać. Dzięki temu jej smak stanie się lepszy, a kolor bardziej klarowny. Gdy mięso będzie już miękkie, możesz zacząć myśleć o dodatkach, z którymi podasz zupę. Najpopularniejszy jest oczywiście cienki makaron, ale to nie jedyna opcja. Równie dobrze sprawdzą się lane kluski, pulpeciki mięsne, groszek ptysiowy, kasze (szczególnie pęczak) czy pokrojone pieczarki. Rosół posyp natką pietruszki, koperkiem, pokrojoną marchewką z gotowania oraz lubczykiem i podawaj, koniecznie gorący.