Rosół

48 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (48)

Rosół z kury

185

łatwe

90 min.
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiad...
Rosół królewski

60

średnie

60 min.
Musi gotować się długo, im dużej tym lepiej. Musi być tłusty – tak, by pływały na nim tzw. oka. K...
Rosół z pulpecikami drobiowymi

27

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Ekspresowy rosół

43

łatwe

20 min.
Rosół jest jedną z popularniejszych zup. Smak tej potrawy można uatrakcyjniać dzięki wielu dodatk...
Rosół z pieczarkami

18

łatwe

60 min.
Nic tak nie kojarzy się rodzinnym obiadem jak pyszny rosół. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłab...
Rosół z kurczaka

20

łatwe

20 min.
Talerz parującego bulionu z dodatkiem marchewki i makaronu może być najlepszym antidotum po ciężk...
Zupa jarzynowa z kukurydzą

21

łatwe

90 min.
Zupa jarzynowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które przypadnie do gustu całe...
Wegetariański rosół z lanymi kluskami

16

łatwe

45 min.
Lane kluski to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do zup i potraw. Przyrządzając je, pamiętaj...
Rosół wołowy

5

łatwe

60 min.
Takiego rosołu jeszcze nie jadłaś. Ten esencjonalny wywar z soczystej wołowiny został wzbogacony...
Rosół z ryb

9

łatwe

45 min.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczną zupę, rosół z ryby będzie dobrym rozwiązaniem. Jest to potraw...
Zupa z dyni z szafranem

12

łatwe

60 min.
Kremowa, gęsta zupa, będąca doskonałym sposobem na obiad albo przystawkę. Do jej przygotowania uż...
Rosół grzybowy

17

średnie

45 min.
Klarowna, delikatna i pięknie pachnąca zupa na stole wigilijnym to wspaniałe rozpoczęcie wspólneg...
Rosół jarski

2

łatwe

30 min.
Rosół kojarzy się przede wszystkim z wywarem z mięsa. Jednak swój rosół mają również jarosze. Od...
Solanka z grzybami

7

łatwe

60 min.
Rosół z żółtkiem

2

łatwe

15 min.
Rosół z   kulkami

(-)

średnie

- min.
Rosół z kulkami

(-)

średnie

90 min.
Rosół z pierogami

(-)

łatwe

- min.
Japoński rosół z kury

(-)

łatwe

15 min.
 Rosół polski

(-)

łatwe

60 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RosółRosół

Rosół to kulinarny klasyk nad klasykami. Nie tylko króluje w kategorii zup, lecz również jest bazą i dodatkiem dla wielu innych potraw. Najlepiej smakuje świeży, bezpośrednio po ugotowaniu, ale na jego podstawie na drugi dzień z powodzeniem wykonasz np. zupę pomidorową, krupnik czy chociażby ogórkową. Możesz go również mrozić. Wystarczy zebrać tłuszcz z wierzchu, wlać płyn do odpowiednich pojemników i wsadzić do zamrażarki. W bardzo wielu przepisach znajdziesz informację, że do ich przyrządzenia potrzebny jest bulion – wtedy wykorzystasz przechowywaną w zamrażarce zupę. Podstawę do ugotowania rosołu stanowi mięso. Najczęściej jest to mięso z kury, ale równie popularne są rosoły wołowe, cielęce, mieszane z różnych rodzajów mięsa, a nawet te z dodatkiem ryb czy z bażanta. Bardzo ważne, by mięso przed gotowaniem dokładnie umyć – dzięki temu zupa za bardzo nie zmętnieje. Równie istotne jak mięso w rosole są warzywa. Wystarczy jednak, że zaopatrzysz się w pęczek włoszczyzny i możesz przystąpić do gotowania. Potrzebne będą Ci przede wszystkim marchewka, pietruszka, seler oraz kawałek pora, niektórzy ponadto dodają ćwiartkę kapusty włoskiej. I nie zapomnij oczywiście o cebuli. To ona nada zupie wyjątkowego smaku i koloru. Najlepiej będzie, jeśli opalisz ją nad płomieniem bądź opieczesz w piekarniku. Jedną z najistotniejszych rzeczy związanych z przygotowaniem rosołu jest czas jego przyrządzenia. Chociaż same czynności dotyczące obróbki mięsa oraz warzyw nie są zbyt czasochłonne, to już proces gotowania wymaga kilku godzin. Pamiętaj, że zupa ma jedynie lekko bulgotać. Dzięki temu jej smak stanie się lepszy, a kolor bardziej klarowny. Gdy mięso będzie już miękkie, możesz zacząć myśleć o dodatkach, z którymi podasz zupę. Najpopularniejszy jest oczywiście cienki makaron, ale to nie jedyna opcja. Równie dobrze sprawdzą się lane kluski, pulpeciki mięsne, groszek ptysiowy, kasze (szczególnie pęczak) czy pokrojone pieczarki. Rosół posyp natką pietruszki, koperkiem, pokrojoną marchewką z gotowania oraz lubczykiem i podawaj, koniecznie gorący.