Przepisy na Rosół | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Rosół

50 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (50)

Rosół z kury
ratingratingratingratingrating

244

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiad...
Rosół z chińskimi pierożkami
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Mięso umieść w miseczce. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, trzy łyżeczki wody, oraz pr...
Rosół królewski
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Chcesz przyrządzić iście królewskie i wykwintne danie? Mamy dla Ciebie coś specjalnego. Oto przep...
Rosół z pulpecikami drobiowymi
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Ekspresowy rosół
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup, jednak wymaga długiego przygotowywania. Każdy kucharz...
Rosół z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Nic tak nie kojarzy się rodzinnym obiadem jak pyszny rosół. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłab...
Rosół z kurczaka
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Talerz parującego bulionu z dodatkiem marchewki i makaronu może być najlepszym antidotum po ciężk...
Zupa jarzynowa z kukurydzą
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa jarzynowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które przypadnie do gustu całe...
Rosół z watróbką i boczkiem
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Umyj mięso. Zalej wodą, lekko posól i ugotuj pod przykryciem.
Wegetariański rosół z lanymi kluskami
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Lane kluski to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do zup i potraw. Przyrządzając je, pamiętaj...
Rosół z kury
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rosół to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które z powodzeniem może służyć także j...
Rosół wołowy
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Takiego rosołu jeszcze nie jadłaś. Ten esencjonalny wywar z soczystej wołowiny został wzbogacony...
Rosół z ryb
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczną zupę, rosół z ryby będzie dobrym rozwiązaniem. Jest to potraw...
Rosół z kurczaka z makaronem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Bez rosołu trudno wyobrazić sobie tradycyjny, świąteczny posiłek. Każdy zna ten wyjątkowy zapach...
Rosół grzybowy
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Klarowna, delikatna i pięknie pachnąca zupa na stole wigilijnym to wspaniałe rozpoczęcie wspólneg...
Rosół z warzywami podawany z naleśnikami z parmezanu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Mięso umyj, zalej 1,5 litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia, po czym zbierz powstałą pianę. Do...
Rosół jarski
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Rosół kojarzy się przede wszystkim z wywarem z mięsa. Jednak swój rosół mają również jarosze. Od...
Solanka z grzybami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Umyj i namocz grzyby, następnie ugotuj i pokrój w paski.
Solanka z karpia
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Solanka, zwana inaczej solianką, jest daniem kuchni rosyjskiej, popularnym także na Ukrainie i Bi...
Domowy wegański rosół
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Jak pogodzić dietę wegańską z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej, w których nie brakuje mięsa...
Rosół z żółtkiem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Rosół z   kulkami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
Rosół z pierogami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Japoński rosół z kury
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Rosół z kulkami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RosółRosół

Rosół to kulinarny klasyk nad klasykami. Nie tylko króluje w kategorii zup, lecz również jest bazą i dodatkiem dla wielu innych potraw. Najlepiej smakuje świeży, bezpośrednio po ugotowaniu, ale na jego podstawie na drugi dzień z powodzeniem wykonasz np. zupę pomidorową, krupnik czy chociażby ogórkową. Możesz go również mrozić. Wystarczy zebrać tłuszcz z wierzchu, wlać płyn do odpowiednich pojemników i wsadzić do zamrażarki. W bardzo wielu przepisach znajdziesz informację, że do ich przyrządzenia potrzebny jest bulion – wtedy wykorzystasz przechowywaną w zamrażarce zupę. Podstawę do ugotowania rosołu stanowi mięso. Najczęściej jest to mięso z kury, ale równie popularne są rosoły wołowe, cielęce, mieszane z różnych rodzajów mięsa, a nawet te z dodatkiem ryb czy z bażanta. Bardzo ważne, by mięso przed gotowaniem dokładnie umyć – dzięki temu zupa za bardzo nie zmętnieje. Równie istotne jak mięso w rosole są warzywa. Wystarczy jednak, że zaopatrzysz się w pęczek włoszczyzny i możesz przystąpić do gotowania. Potrzebne będą Ci przede wszystkim marchewka, pietruszka, seler oraz kawałek pora, niektórzy ponadto dodają ćwiartkę kapusty włoskiej. I nie zapomnij oczywiście o cebuli. To ona nada zupie wyjątkowego smaku i koloru. Najlepiej będzie, jeśli opalisz ją nad płomieniem bądź opieczesz w piekarniku. Jedną z najistotniejszych rzeczy związanych z przygotowaniem rosołu jest czas jego przyrządzenia. Chociaż same czynności dotyczące obróbki mięsa oraz warzyw nie są zbyt czasochłonne, to już proces gotowania wymaga kilku godzin. Pamiętaj, że zupa ma jedynie lekko bulgotać. Dzięki temu jej smak stanie się lepszy, a kolor bardziej klarowny. Gdy mięso będzie już miękkie, możesz zacząć myśleć o dodatkach, z którymi podasz zupę. Najpopularniejszy jest oczywiście cienki makaron, ale to nie jedyna opcja. Równie dobrze sprawdzą się lane kluski, pulpeciki mięsne, groszek ptysiowy, kasze (szczególnie pęczak) czy pokrojone pieczarki. Rosół posyp natką pietruszki, koperkiem, pokrojoną marchewką z gotowania oraz lubczykiem i podawaj, koniecznie gorący.