Zupa jarzynowa z kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

1110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

375 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 litry

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej warzywa i mięso dwoma litrami zimnej wody, doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę.

Zupa jarzynowa z kukurydzą  - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostki Rosołu z kury Knorr oraz przyprawy. Gotuj całość około dwóch godzin do uzyskania intensywnego rosołu.

Zupa jarzynowa z kukurydzą  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj je w połowie gotowania.

Zupa jarzynowa z kukurydzą  - Krok 3

Krok 4

Cebulę pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek, odsącz kukurydzę, dodaj ją do cebuli i chwilę smaż. Następnie połącz podsmażoną cebulę i kukurydzę z wywarem i gotuj jeszcze około 30 minut.

Zupa jarzynowa z kukurydzą  - Krok 4

Krok 5

Na koniec zabiel zupę śmietaną, dopraw ją do smaku pieprzem i podawaj.

Zupa jarzynowa z kukurydzą  - Krok 5
93

Opinie o przepisie

  • Halina  Kucyk

    Halina Kucyk, 01.09.2016

    bardzo dobra polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katy Sparrow

    Katy Sparrow, 02.07.2016

    2 ziemniaki na 2 litry wody to trochę mało jak dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil J.

    Kamil J., 28.05.2016

    Bardzo smaczna, łagodna w smaku, zagości jeszcze nie raz na moim stole: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martha Kołodziej

    Martha Kołodziej, 11.11.2014

    A cos tam wystaje.. :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martha Kołodziej

    Martha Kołodziej, 11.11.2014

    Jarzynowa hmm nie widze marchewki brak zielonego :-/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Spendowska

    Jolanta Spendowska, 11.11.2014

    Ogórkowa :-) pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Nocny

    Mirosław Nocny, 11.11.2014

    A u mnie grochówka i to taka, że nie tylko łyżka stoi :D :D :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Agata

    Agata Agata, 11.11.2014

    kalafiorowa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Lewandowska

    Ela Lewandowska, 11.11.2014

    Barszcz ukraiński

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Wiśniewska

    Henryka Wiśniewska, 11.11.2014

    Nie, ta zupa to dla tych co chcą być chorzy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński, 11.11.2014

    a u mnie brokułowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Skupiński

    Tomasz Skupiński, 11.11.2014

    Standardowo browar, a później pewnie kurak z grilla , chyba, że dolewka pierwszego ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Warta

    Halina Warta, 11.11.2014

    U mnie też POMIDOROWA......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Szkodziński

    Marek Szkodziński, 10.11.2014

    Pomidorowa mojej najdrozszej. Poezja... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Golańska

    Regina Golańska, 10.11.2014

    dyniowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Garczynski

    Tomasz Garczynski, 10.11.2014

    A u nas nie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Litke

    Ania Litke, 10.11.2014

    Rosół

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Krawczyński

    Andrzej Krawczyński, 10.11.2014

    Tradycyjnie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Krawczyński

    Andrzej Krawczyński, 10.11.2014

    U mnie rosół...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Sobanski

    Adam Sobanski, 10.11.2014

    U nas też schabowy w jarzynach pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adela Kaczmarska

    Adela Kaczmarska, 10.11.2014

    u mnie leczo z cukini

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Organa

    Halina Organa, 10.11.2014

    Kapuśniaczek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Philipiak

    Jacek Philipiak, 10.11.2014

    z warzyw lubie krolika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Grabowski

    Piotr Grabowski, 10.11.2014

    Ta zupka to dla chorych?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysława Kumorek

    Władysława Kumorek, 10.11.2014

    U mnie jarzynowa, ale bez kukurydzy. Prawdziwa po polsku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Zięba

    Aleksandra Zięba, 10.11.2014

    A u mnie żurek ale za to jaki pyszny!!!.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Mazurek

    Zosia Mazurek, 10.11.2014

    A u mnie byla dynia i ziemniaczki z parowara z pieczonym udzcem indyczym mniam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Pyka

    Henryk Pyka, 10.11.2014

    Jarzynowa moja ulubiona zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lisak

    Marek Lisak, 10.11.2014

    Krupnik na prawdziwkach pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Konrady

    Justyna Konrady, 10.11.2014

    A u nas Pizza...hurrra

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa z kukurydzą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa jarzynowa z kukurydzą Zupa jarzynowa z kukurydzą

Zupa jarzynowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest ona na tyle treściwa, że jeden jej talerz wystarczy za cały obiad. W oryginalnej wersji, w jej skład wchodzą warzywa korzeniowe takie, jak pietruszka, seler czy marchewka lecz z powodzeniem dodać możesz do niej także pora, kukurydzę czy brokuły. Przygotować możesz ją na bazie kostki rosołowej lub wywaru mięsnego domowej roboty. Do jego przyrządzenia wykorzystać możesz łopatkę wieprzową, chudą wołowinę lub kość od schabu. Do przyprawienia zupy jarzynowej najlepiej nadawać będzie się biały pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, świeży tymianek oraz koperek. Podawać możesz ją z drobnym makaronem, kaszą jęczmienną, kaszą jaglaną, ryżem lub pieczywem. Do przybrania dobrze sprawdzą się listki kopru włoskiego lub posiekany szczypiorek.