
Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 litry
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
200 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej warzywa i mięso dwoma litrami zimnej wody, doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę.

Krok 2
Dodaj kostki Rosołu z kury Knorr oraz przyprawy. Gotuj całość około dwóch godzin do uzyskania intensywnego rosołu.

Krok 3
Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj je w połowie gotowania.

Krok 4
Cebulę pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek, odsącz kukurydzę, dodaj ją do cebuli i chwilę smaż. Następnie połącz podsmażoną cebulę i kukurydzę z wywarem i gotuj jeszcze około 30 minut.

Krok 5
Na koniec zabiel zupę śmietaną, dopraw ją do smaku pieprzem i podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa jarzynowa z kukurydzą
Zupa jarzynowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest ona na tyle treściwa, że jeden jej talerz wystarczy za cały obiad. W oryginalnej wersji, w jej skład wchodzą warzywa korzeniowe takie, jak pietruszka, seler czy marchewka lecz z powodzeniem dodać możesz do niej także pora, kukurydzę czy brokuły. Przygotować możesz ją na bazie kostki rosołowej lub wywaru mięsnego domowej roboty. Do jego przyrządzenia wykorzystać możesz łopatkę wieprzową, chudą wołowinę lub kość od schabu. Do przyprawienia zupy jarzynowej najlepiej nadawać będzie się biały pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, świeży tymianek oraz koperek. Podawać możesz ją z drobnym makaronem, kaszą jęczmienną, kaszą jaglaną, ryżem lub pieczywem. Do przybrania dobrze sprawdzą się listki kopru włoskiego lub posiekany szczypiorek.



































