Tagliatelle z kurczakiem i brokułami - makaron | Przepisy.pl pixel

Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

137

heart
1530 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1859 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

8 sztuk

50 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Brokuły podziel na różyczki i ugotuj.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż kurczaka pokrojonego w niedużą kostkę.

Krok 3

Do podsmażonego kurczaka dodaj makaron, brokuły oraz pokrojone na połówki pomidorki. Do tego dodaj śmietankę i Bulion warzywny Knorr, przez chwilę gotuj. Całość wymieszaj dokładnie, zagotuj i wyłóż na talerze. Tip: Aby wzbogacić smak dania posyp je startym parmezanem.

11

Opinie o przepisie

  • Marco K

    Marco K , 16.10.2023

    Dobre ale średnie danie nie jest rewelacja w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pierogi

    Pierogi , 27.05.2023

    Jest git

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Faron

    Anna Faron , 19.03.2020

    Polecam, smakowało całej rodzinie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Frąckiewicz

    Justyna Frąckiewicz , 23.07.2019

    Świetne połączenie, łatwe do zrobienia, przepyszne. Wszyscy uwielbiamy to danie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusia Misiak (Czarna .)

    Bogusia Misiak (Czarna .) , 02.04.2019

    Bardzo smaczne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadeta Komar

    Bernadeta Komar , 09.07.2018

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Michalak

    Anna Michalak , 05.09.2016

    Uwielbiam z sosem serowym :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Lubina

    Magdalena Lubina , 05.09.2016

    Jutro gotuję!!@@

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 04.09.2016

    a ja dań z dodatkiem chemii typy Knorr nie cierpię !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kuliga Winnicka

    Agnieszka Kuliga Winnicka , 04.09.2016

    Fajna fotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Fiałkowska

    Iwona Fiałkowska , 04.09.2016

    Uwielbiam takie dania :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułamiKremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami

Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami to doskonały pomysł na treściwy obiad dla całej rodziny. Chrupkości i świeżości daniu nadadzą świeże, słodkie pomidorki koktajlowe oraz ugotowane różyczki brokułów. By wzbogacić smak tagliatelle z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym, gdy będzie już gotowe, posyp je odrobiną startego parmezanu. Ta potrawa smakuje wyśmienicie. Więcej trików na przygotowanie tego przysmaku znajdziesz w naszym przepisie na makaron tagliatelle z brokułami i kawałkami kurczaka.

Dla kogo?

Lubisz różnorodność na talerzu? W takim razie tagliatelle z kurczakiem i brokułami to strzał w dziesiątkę. Oprócz makaronu w potrawie znajdziesz też pyszne mięso drobiowe, delikatne warzywa i aromatyczny sos. Rewelacja!

Na jaką okazję?

Tak, dobrze widzisz: zrobienie kremowego tagliatelle z kurczakiem i brokułami zajmuje tylko pół godziny. To mniej niż czas oczekiwania na posiłek zamawiany z dowozem. W dodatku nic nie może równać się ze świeżym, domowym obiadem, który serwowany jest na gorąco od razu po przyrządzeniu.

Czy wiesz, że?

Tagliatelle jest klasycznym włoskim makaronem, który ma kształt długich, płaskich wstążek o szerokości około jednego centymetra. Doskonale sprawdza się on z dodatkiem wszelkiego rodzaju gęstych sosów, np. grzybowych, serowych czy z bazyliowym pesto – dlatego tak pysznie smakuje z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym.

Dla urozmaicenia:

Do wykonania przepisu na makaron tagliatelle z kurczakiem i brokułami polecamy Bulion warzywny Knorr, który podkreśli smak poszczególnych składników. Bulion tworzy bardzo udaną kompozycję z chrupiącym i apetycznym brokułem oraz smażonymi kawałkami mięsa drobiowego. Ale uwaga! Zamiast kurczaka do tagliatelle z brokułami wykorzystać możesz szynkę, boczek lub nawet ryby, np. łososia.