Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami
łatwe
5298 osób zapisało

Składniki
350 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
8 sztuk
50 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Brokuły podziel na różyczki i ugotuj.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż kurczaka pokrojonego w niedużą kostkę.
Krok 3
Do podsmażonego kurczaka dodaj makaron, brokuły oraz pokrojone na połówki pomidorki. Do tego dodaj śmietankę i Bulion warzywny Knorr, przez chwilę gotuj. Całość wymieszaj dokładnie, zagotuj i wyłóż na talerze. Tip: Aby wzbogacić smak dania posyp je startym parmezanem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami
Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami to doskonały pomysł na treściwy obiad dla całej rodziny. Chrupkości i świeżości daniu nadadzą świeże, słodkie pomidorki koktajlowe oraz ugotowane różyczki brokułów. By wzbogacić smak tagliatelle z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym, gdy będzie już gotowe, posyp je odrobiną startego parmezanu. Ta potrawa smakuje wyśmienicie. Więcej trików na przygotowanie tego przysmaku znajdziesz w naszym przepisie na makaron tagliatelle z brokułami i kawałkami kurczaka.
Dla kogo?
Lubisz różnorodność na talerzu? W takim razie tagliatelle z kurczakiem i brokułami to strzał w dziesiątkę. Oprócz makaronu w potrawie znajdziesz też pyszne mięso drobiowe, delikatne warzywa i aromatyczny sos. Rewelacja!
Na jaką okazję?
Tak, dobrze widzisz: zrobienie kremowego tagliatelle z kurczakiem i brokułami zajmuje tylko pół godziny. To mniej niż czas oczekiwania na posiłek zamawiany z dowozem. W dodatku nic nie może równać się ze świeżym, domowym obiadem, który serwowany jest na gorąco od razu po przyrządzeniu.
Czy wiesz, że?
Tagliatelle jest klasycznym włoskim makaronem, który ma kształt długich, płaskich wstążek o szerokości około jednego centymetra. Doskonale sprawdza się on z dodatkiem wszelkiego rodzaju gęstych sosów, np. grzybowych, serowych czy z bazyliowym pesto – dlatego tak pysznie smakuje z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym.
Dla urozmaicenia:
Do wykonania przepisu na makaron tagliatelle z kurczakiem i brokułami polecamy Bulion warzywny Knorr, który podkreśli smak poszczególnych składników. Bulion tworzy bardzo udaną kompozycję z chrupiącym i apetycznym brokułem oraz smażonymi kawałkami mięsa drobiowego. Ale uwaga! Zamiast kurczaka do tagliatelle z brokułami wykorzystać możesz szynkę, boczek lub nawet ryby, np. łososia.