Makaron z fetą i oliwkami - z kurczakiem: z serem | Przepisy.pl pixel

Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

293 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

426 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

150 mililitrów

80 gramów

10 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj w miseczce ze 150 mililitrami wody oraz śmietaną.

Krok 3

Kurczaka, boczek oraz ser pokrój w kostkę 1,5x1,5 centymetra. Oliwki przekrój na połówki.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni usmaż pokrojony boczek, następnie dodaj kurczaka i oliwki. Smaż chwilę, a następnie wlej przygotowany Fix Knorr.

Krok 5

Całość gotuj kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodaj makaron i ser. Wymieszaj i dopraw do smaku jeśli zajdzie taka potrzeba. Podawaj natychmiast.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkamiSzybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami

Gęsty śmietanowy sos z kawałkami kurczaka oraz chrupiącym boczkiem to doskonała propozycja na prosty, a jednocześnie bardzo smaczny obiad. Do jego przygotowania będziesz także potrzebować czarnych oliwek oraz sera feta, dzięki któremu sos nabierze wyrazistego smaku. Zacznij od pokrojenia filetu z piersi kurczaka oraz wędzonego boczku w niedużą kostkę. Oliwki podziel na połówki. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, a po chwili dodaj pozostałe dwa składniki. Całość zalej błyskawicznym serowym sosem, który przyrządzisz, mieszając proszek z wodą i słodką śmietanką. Gotuj na małym ogniu, a gdy sos zgęstnieje, dodaj ser feta. Aby wzbogacić smak potrawy, wsyp szczyptę ziół prowansalskich i świeżo zmielony czarny pieprz. Następnie przełóż na patelnię ugotowany wcześniej al dente makaron – penne lub kolanka – i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, ozdobione świeżymi ziołami. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami.