Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami
łatwe
426 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
150 mililitrów
80 gramów
10 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.
Krok 2
Fix Knorr wymieszaj w miseczce ze 150 mililitrami wody oraz śmietaną.
Krok 3
Kurczaka, boczek oraz ser pokrój w kostkę 1,5x1,5 centymetra. Oliwki przekrój na połówki.
Krok 4
Na rozgrzanej patelni usmaż pokrojony boczek, następnie dodaj kurczaka i oliwki. Smaż chwilę, a następnie wlej przygotowany Fix Knorr.
Krok 5
Całość gotuj kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodaj makaron i ser. Wymieszaj i dopraw do smaku jeśli zajdzie taka potrzeba. Podawaj natychmiast.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami
Gęsty śmietanowy sos z kawałkami kurczaka oraz chrupiącym boczkiem to doskonała propozycja na prosty, a jednocześnie bardzo smaczny obiad. Do jego przygotowania będziesz także potrzebować czarnych oliwek oraz sera feta, dzięki któremu sos nabierze wyrazistego smaku. Zacznij od pokrojenia filetu z piersi kurczaka oraz wędzonego boczku w niedużą kostkę. Oliwki podziel na połówki. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, a po chwili dodaj pozostałe dwa składniki. Całość zalej błyskawicznym serowym sosem, który przyrządzisz, mieszając proszek z wodą i słodką śmietanką. Gotuj na małym ogniu, a gdy sos zgęstnieje, dodaj ser feta. Aby wzbogacić smak potrawy, wsyp szczyptę ziół prowansalskich i świeżo zmielony czarny pieprz. Następnie przełóż na patelnię ugotowany wcześniej al dente makaron – penne lub kolanka – i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, ozdobione świeżymi ziołami. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami.