Makaron z fetą i oliwkami - z kurczakiem: z serem | Przepisy.pl pixel

Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

299 osób wydrukowało

Pobierz pdf

441 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

150 mililitrów

80 gramów

10 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj w miseczce ze 150 mililitrami wody oraz śmietaną.

Krok 3

Kurczaka, boczek oraz ser pokrój w kostkę 1,5x1,5 centymetra. Oliwki przekrój na połówki.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni usmaż pokrojony boczek, następnie dodaj kurczaka i oliwki. Smaż chwilę, a następnie wlej przygotowany Fix Knorr.

Krok 5

Całość gotuj kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodaj makaron i ser. Wymieszaj i dopraw do smaku jeśli zajdzie taka potrzeba. Podawaj natychmiast.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkamiSzybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami

Gęsty śmietanowy sos z kawałkami kurczaka oraz chrupiącym boczkiem to doskonała propozycja na prosty, a jednocześnie bardzo smaczny obiad. Do jego przygotowania będziesz także potrzebować czarnych oliwek oraz sera feta, dzięki któremu sos nabierze wyrazistego smaku. Zacznij od pokrojenia filetu z piersi kurczaka oraz wędzonego boczku w niedużą kostkę. Oliwki podziel na połówki. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, a po chwili dodaj pozostałe dwa składniki. Całość zalej błyskawicznym serowym sosem, który przyrządzisz, mieszając proszek z wodą i słodką śmietanką. Gotuj na małym ogniu, a gdy sos zgęstnieje, dodaj ser feta. Aby wzbogacić smak potrawy, wsyp szczyptę ziół prowansalskich i świeżo zmielony czarny pieprz. Następnie przełóż na patelnię ugotowany wcześniej al dente makaron – penne lub kolanka – i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, ozdobione świeżymi ziołami. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na szybki makaron z kurczakiem, fetą i oliwkami.