Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym
średnie
251 osób zapisało

Składniki
450 gramów
250 gramów
100 gramów
2 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw.

Krok 2
Kurczaka pokrój na małe kawałki, a marchewkę pokrój w plasterki. Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i podsmaż, po czym dorzuć marchewkę. Smaż przez około 5 minut ciągle mieszając.

Krok 3
Następnie dorzuć makaron i mieszaj przez 3 minuty, aby zrobił się gorący.

Krok 4
Jaja roztrzep z sosem ostrygowym, wodą i przyprawą Knorr.

Krok 5
Wlej płyn do makaronu z kurczakiem. Smaż jeszcze 3 minuty, aż jajka się zetną.

Krok 6
Mieszaj, aby nie dopuścić do przypalenia potrawy. Podawaj na gorąco z posiekaną kolendrą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym
Makaron zawsze warto mieć w swojej kuchni – sprawdzi się, jeśli będziesz przygotowywać prosty, szybki i smaczny obiad lub ciepłą kolację. Z dodatkiem słodkawego sosu ostrygowego nabierze nieco bardziej egzotycznego charakteru. Będzie doskonale komponował się z delikatnym mięsem drobiowym i marchewką, podkreślając ich smak. Całość połączy jajko – dzięki niemu makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym stanie się bardziej kremowy. Jego smak zaostrzysz odrobiną chili oraz imbiru. Podsmaż pokrojone w kostkę mięso, a następnie dorzuć do niego marchewkę. Dołącz do nich ugotowany makaron jajeczny, a po chwili także jajka zmieszane z sosem i przyprawami. Całość smaż do czasu, aż jajka się zetną. Danie posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Będzie też wyśmienite z prażonym sezamem. Potrawę wzbogacą dodatkowe warzywa, np. zielona lub żółta papryka oraz brokuły. Makaron będzie dobrze smakował również w wersji ze smażonym serem tofu. Zrób go na podstawie podanego przepisu, jeśli chcesz przyrządzić potrawę o orientalnym charakterze.