Makaron z sosem ostrygowym - kurczak: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
155 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

250 gramów

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw.

Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - Krok 1

Krok 2

Kurczaka pokrój na małe kawałki, a marchewkę pokrój w plasterki. Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i podsmaż, po czym dorzuć marchewkę. Smaż przez około 5 minut ciągle mieszając.

Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - Krok 2

Krok 3

Następnie dorzuć makaron i mieszaj przez 3 minuty, aby zrobił się gorący.

Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - Krok 3

Krok 4

Jaja roztrzep z sosem ostrygowym, wodą i przyprawą Knorr.

Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn do makaronu z kurczakiem. Smaż jeszcze 3 minuty, aż jajka się zetną.

Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - Krok 5

Krok 6

Mieszaj, aby nie dopuścić do przypalenia potrawy. Podawaj na gorąco z posiekaną kolendrą.

Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowymMakaron z kurczakiem i sosem ostrygowym

Makaron zawsze warto mieć w swojej kuchni – sprawdzi się, jeśli będziesz przygotowywać prosty, szybki i smaczny obiad lub ciepłą kolację. Z dodatkiem słodkawego sosu ostrygowego nabierze nieco bardziej egzotycznego charakteru. Będzie doskonale komponował się z delikatnym mięsem drobiowym i marchewką, podkreślając ich smak. Całość połączy jajko – dzięki niemu makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym stanie się bardziej kremowy. Jego smak zaostrzysz odrobiną chili oraz imbiru. Podsmaż pokrojone w kostkę mięso, a następnie dorzuć do niego marchewkę. Dołącz do nich ugotowany makaron jajeczny, a po chwili także jajka zmieszane z sosem i przyprawami. Całość smaż do czasu, aż jajka się zetną. Danie posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Będzie też wyśmienite z prażonym sezamem. Potrawę wzbogacą dodatkowe warzywa, np. zielona lub żółta papryka oraz brokuły. Makaron będzie dobrze smakował również w wersji ze smażonym serem tofu. Zrób go na podstawie podanego przepisu, jeśli chcesz przyrządzić potrawę o orientalnym charakterze.