Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym
średnie
245 osób zapisało

Składniki
450 gramów
250 gramów
100 gramów
2 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw.

Krok 2
Kurczaka pokrój na małe kawałki, a marchewkę pokrój w plasterki. Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i podsmaż, po czym dorzuć marchewkę. Smaż przez około 5 minut ciągle mieszając.

Krok 3
Następnie dorzuć makaron i mieszaj przez 3 minuty, aby zrobił się gorący.

Krok 4
Jaja roztrzep z sosem ostrygowym, wodą i przyprawą Knorr.

Krok 5
Wlej płyn do makaronu z kurczakiem. Smaż jeszcze 3 minuty, aż jajka się zetną.

Krok 6
Mieszaj, aby nie dopuścić do przypalenia potrawy. Podawaj na gorąco z posiekaną kolendrą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym
Makaron zawsze warto mieć w swojej kuchni – sprawdzi się, jeśli będziesz przygotowywać prosty, szybki i smaczny obiad lub ciepłą kolację. Z dodatkiem słodkawego sosu ostrygowego nabierze nieco bardziej egzotycznego charakteru. Będzie doskonale komponował się z delikatnym mięsem drobiowym i marchewką, podkreślając ich smak. Całość połączy jajko – dzięki niemu makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym stanie się bardziej kremowy. Jego smak zaostrzysz odrobiną chili oraz imbiru. Podsmaż pokrojone w kostkę mięso, a następnie dorzuć do niego marchewkę. Dołącz do nich ugotowany makaron jajeczny, a po chwili także jajka zmieszane z sosem i przyprawami. Całość smaż do czasu, aż jajka się zetną. Danie posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Będzie też wyśmienite z prażonym sezamem. Potrawę wzbogacą dodatkowe warzywa, np. zielona lub żółta papryka oraz brokuły. Makaron będzie dobrze smakował również w wersji ze smażonym serem tofu. Zrób go na podstawie podanego przepisu, jeśli chcesz przyrządzić potrawę o orientalnym charakterze.