
Składniki
300 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 mililitrami wody. Dodaj posiekaną natkę oraz jajko i dokładnie rozmieszaj.

Krok 2
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut i wystudź. Następnie przekrój każdą z nich pionowo na pół.

Krok 3
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo – odcedź. Boczek pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę – przesmaż razem na patelni.

Krok 4
W misce wymieszaj razem makaron, brukselkę oraz boczek z cebulą. Oprósz pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, posyp startym serem, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brukselka z makaronem
Brukselka to nic innego, jak odmiana dobrze wszystkim znanej białej kapusty. Miniaturowe główki tego warzywa dają się wykorzystać w kuchni na mnóstwo sposobów. Są doskonałe do zup i solo – ugotowane a następnie polane tłuszczem z bułką tartą lub sosem serowym. Sprawdzają się też wyśmienicie w zapiekankach. Nie trzeba ich obierać ani kroić – to ich wielka zaleta. Mają tylko jeden minus – nie wszyscy je lubią. Ugotowanie brukselek powoduje, że łatwo robią się zbyt miękkie i szarzeją, nabierają też charakterystycznego zapachu, który dla niektórych może być nieprzyjemny. Można go jednak zniwelować – wystarczy gotować brukselkę w wodzie z odrobiną mleka i pilnować, by obróbce termicznej nie były poddawane zbyt długo. W naszej wersji zapiekanki makaronowej, brukselki gotują się tylko kilka minut. W towarzystwie kremowego sosu i słonego wędzonego boczku są wyśmienite.