
Składniki
300 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 mililitrami wody. Dodaj posiekaną natkę oraz jajko i dokładnie rozmieszaj.

Krok 2
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut i wystudź. Następnie przekrój każdą z nich pionowo na pół.

Krok 3
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo – odcedź. Boczek pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę – przesmaż razem na patelni.

Krok 4
W misce wymieszaj razem makaron, brukselkę oraz boczek z cebulą. Oprósz pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, posyp startym serem, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brukselka z makaronem
Brukselka to nic innego, jak odmiana dobrze wszystkim znanej białej kapusty. Miniaturowe główki tego warzywa dają się wykorzystać w kuchni na mnóstwo sposobów. Są doskonałe do zup i solo – ugotowane a następnie polane tłuszczem z bułką tartą lub sosem serowym. Sprawdzają się też wyśmienicie w zapiekankach. Nie trzeba ich obierać ani kroić – to ich wielka zaleta. Mają tylko jeden minus – nie wszyscy je lubią. Ugotowanie brukselek powoduje, że łatwo robią się zbyt miękkie i szarzeją, nabierają też charakterystycznego zapachu, który dla niektórych może być nieprzyjemny. Można go jednak zniwelować – wystarczy gotować brukselkę w wodzie z odrobiną mleka i pilnować, by obróbce termicznej nie były poddawane zbyt długo. W naszej wersji zapiekanki makaronowej, brukselki gotują się tylko kilka minut. W towarzystwie kremowego sosu i słonego wędzonego boczku są wyśmienite.