Brukselka z makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

1145 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

200 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

300 gramów

200 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 mililitrami wody. Dodaj posiekaną natkę oraz jajko i dokładnie rozmieszaj.

Brukselka z makaronem - Krok 1

Krok 2

Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut i wystudź. Następnie przekrój każdą z nich pionowo na pół.

Brukselka z makaronem - Krok 2

Krok 3

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo – odcedź. Boczek pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę – przesmaż razem na patelni.

Brukselka z makaronem - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj razem makaron, brukselkę oraz boczek z cebulą. Oprósz pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, posyp startym serem, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.

Brukselka z makaronem - Krok 4
30

Opinie o przepisie

  • Teresa polińska

    Teresa polińska

    bardzo pyszne ale robilam z kurczakiem zamiast boczku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Grzegorzyca

    Stefan Grzegorzyca

    Takie cos to umarlemu na droge

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ronka

    Krzysztof Ronka

    Uoooopppssss.... Nie lubie brukselki...:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zidi Maciejewski

    Zidi Maciejewski

    Proszę mi podesłać porcyjkę to ocenię podać adresik lub nr. telefonu? tylko bez krępacji ja nie gryzę ale zapiekankę chętnie czekam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robi Lu

    Robi Lu

    Miam Miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Fenik-Grabska

    Maria Fenik-Grabska

    Wszystko ok oprócz tego Knorra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Doliński

    Arkadiusz Doliński

    Zaproście spróbuję, ocenię...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Walczak Dziurska

    Irena Walczak Dziurska

    Jola pycha :):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Nowiczkow

    Ania Nowiczkow

    już robiłam su7per

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Augustynowicz

    Stanisław Augustynowicz

    Zjadłbym, ale jak to zrobić, potrzebna doradczyni...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Kogut

    Kazimiera Kogut

    Dziś robiłam makaron z cukinią pieczarki, cebula , papryka i dużo zielonej pietruszki, zamiast mięsa parówki pokrojone w krążki .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Kalińska

    Aleksandra Kalińska

    Nie rób smaka bo ja z kumpelą chętnie byśmy zjadły bo robimy paznokcie acto tak smakowicie wygląda niam niam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Оксана Дідик

    Оксана Дідик

    Як це робити?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Cz

    Monika Cz

    lubie takie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Zagórski

    Sławomir Zagórski

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Płaźnik

    Grażyna Płaźnik

    Nie jedz tego!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bielańska-Minerva

    Ewa Bielańska-Minerva

    Fuj ! Nienawidzę brukselki a makaronu mam powyżej uszu :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislawa Januchta

    Stanislawa Januchta

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tobiasz

    Ewa Tobiasz

    Nie lubię brukselki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Kupczak

    Stefania Kupczak

    Napewno zrobie, bo bardzo lubie brukselke :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Jarzycka

    Magdalena Jarzycka

    Pardon,oprócz brukselki- nie lubię..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Janczak

    Ela Janczak

    Mniam Tomasz Michalewicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Gliksman

    Basia Gliksman

    jutro zrobie ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wysocki

    Roman Wysocki

    tak,chce sie przekonac.znasz adres,wyślij kuriera,skosztuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lusia Dymek

    Lusia Dymek

    Już to lubię. Pycha:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Cwojdzińska

    Teresa Cwojdzińska

    Wygląda wspaniale .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena S.

    Bożena S.

    proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Therese  Sadowski

    Therese Sadowski

    ok napisalam dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Therese  Sadowski

    Therese Sadowski

    bardzo Ladne ciekawe napewno smacznie dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brukselka z makaronemBrukselka z makaronem

Brukselka to nic innego, jak odmiana dobrze wszystkim znanej białej kapusty. Miniaturowe główki tego warzywa dają się wykorzystać w kuchni na mnóstwo sposobów. Są doskonałe do zup i solo – ugotowane a następnie polane tłuszczem z bułką tartą lub sosem serowym. Sprawdzają się też wyśmienicie w zapiekankach. Nie trzeba ich obierać ani kroić – to ich wielka zaleta. Mają tylko jeden minus – nie wszyscy je lubią. Ugotowanie brukselek powoduje, że łatwo robią się zbyt miękkie i szarzeją, nabierają też charakterystycznego zapachu, który dla niektórych może być nieprzyjemny. Można go jednak zniwelować – wystarczy gotować brukselkę w wodzie z odrobiną mleka i pilnować, by obróbce termicznej nie były poddawane zbyt długo. W naszej wersji zapiekanki makaronowej, brukselki gotują się tylko kilka minut. W towarzystwie kremowego sosu i słonego wędzonego boczku są wyśmienite.