Brukselka z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Brukselka z makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

1150 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 mililitrami wody. Dodaj posiekaną natkę oraz jajko i dokładnie rozmieszaj.

Brukselka z makaronem - Krok 1

Krok 2

Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut i wystudź. Następnie przekrój każdą z nich pionowo na pół.

Brukselka z makaronem - Krok 2

Krok 3

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo – odcedź. Boczek pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę – przesmaż razem na patelni.

Brukselka z makaronem - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj razem makaron, brukselkę oraz boczek z cebulą. Oprósz pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, posyp startym serem, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.

Brukselka z makaronem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

30

Opinie o przepisie

  • Teresa polińska

    Teresa polińska , 28.12.2019

    bardzo pyszne ale robilam z kurczakiem zamiast boczku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Grzegorzyca

    Stefan Grzegorzyca , 16.09.2015

    Takie cos to umarlemu na droge

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ronka

    Krzysztof Ronka , 16.09.2015

    Uoooopppssss.... Nie lubie brukselki...:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zidi Maciejewski

    Zidi Maciejewski , 16.09.2015

    Proszę mi podesłać porcyjkę to ocenię podać adresik lub nr. telefonu? tylko bez krępacji ja nie gryzę ale zapiekankę chętnie czekam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robi Lu

    Robi Lu , 16.09.2015

    Miam Miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Fenik-Grabska

    Maria Fenik-Grabska , 16.09.2015

    Wszystko ok oprócz tego Knorra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Doliński

    Arkadiusz Doliński , 15.09.2015

    Zaproście spróbuję, ocenię...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Walczak Dziurska

    Irena Walczak Dziurska , 15.09.2015

    Jola pycha :):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Nowiczkow

    Ania Nowiczkow , 15.09.2015

    już robiłam su7per

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Augustynowicz

    Stanisław Augustynowicz , 15.09.2015

    Zjadłbym, ale jak to zrobić, potrzebna doradczyni...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Kogut

    Kazimiera Kogut , 15.09.2015

    Dziś robiłam makaron z cukinią pieczarki, cebula , papryka i dużo zielonej pietruszki, zamiast mięsa parówki pokrojone w krążki .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Kalińska

    Aleksandra Kalińska , 15.09.2015

    Nie rób smaka bo ja z kumpelą chętnie byśmy zjadły bo robimy paznokcie acto tak smakowicie wygląda niam niam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Оксана Дідик

    Оксана Дідик , 15.09.2015

    Як це робити?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Cz

    Monika Cz , 15.09.2015

    lubie takie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Zagórski

    Sławomir Zagórski , 15.09.2015

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Płaźnik

    Grażyna Płaźnik , 15.09.2015

    Nie jedz tego!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bielańska-Minerva

    Ewa Bielańska-Minerva , 15.09.2015

    Fuj ! Nienawidzę brukselki a makaronu mam powyżej uszu :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislawa Januchta

    Stanislawa Januchta , 15.09.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tobiasz

    Ewa Tobiasz , 15.09.2015

    Nie lubię brukselki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Kupczak

    Stefania Kupczak , 15.09.2015

    Napewno zrobie, bo bardzo lubie brukselke :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Jarzycka

    Magdalena Jarzycka , 15.09.2015

    Pardon,oprócz brukselki- nie lubię..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Janczak

    Ela Janczak , 15.09.2015

    Mniam Tomasz Michalewicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 15.09.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Gliksman

    Basia Gliksman , 15.09.2015

    jutro zrobie ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wysocki

    Roman Wysocki , 15.09.2015

    tak,chce sie przekonac.znasz adres,wyślij kuriera,skosztuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lusia Dymek

    Lusia Dymek , 15.09.2015

    Już to lubię. Pycha:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Cwojdzińska

    Teresa Cwojdzińska , 15.09.2015

    Wygląda wspaniale .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena S.

    Bożena S. , 15.09.2015

    proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Therese  Sadowski

    Therese Sadowski , 15.09.2015

    ok napisalam dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Therese  Sadowski

    Therese Sadowski , 15.09.2015

    bardzo Ladne ciekawe napewno smacznie dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brukselka z makaronemBrukselka z makaronem

Brukselka to nic innego, jak odmiana dobrze wszystkim znanej białej kapusty. Miniaturowe główki tego warzywa dają się wykorzystać w kuchni na mnóstwo sposobów. Są doskonałe do zup i solo – ugotowane a następnie polane tłuszczem z bułką tartą lub sosem serowym. Sprawdzają się też wyśmienicie w zapiekankach. Nie trzeba ich obierać ani kroić – to ich wielka zaleta. Mają tylko jeden minus – nie wszyscy je lubią. Ugotowanie brukselek powoduje, że łatwo robią się zbyt miękkie i szarzeją, nabierają też charakterystycznego zapachu, który dla niektórych może być nieprzyjemny. Można go jednak zniwelować – wystarczy gotować brukselkę w wodzie z odrobiną mleka i pilnować, by obróbce termicznej nie były poddawane zbyt długo. W naszej wersji zapiekanki makaronowej, brukselki gotują się tylko kilka minut. W towarzystwie kremowego sosu i słonego wędzonego boczku są wyśmienite.