Brukselka z makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

1149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 mililitrami wody. Dodaj posiekaną natkę oraz jajko i dokładnie rozmieszaj.

Brukselka z makaronem - Krok 1

Krok 2

Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut i wystudź. Następnie przekrój każdą z nich pionowo na pół.

Brukselka z makaronem - Krok 2

Krok 3

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo – odcedź. Boczek pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę – przesmaż razem na patelni.

Brukselka z makaronem - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj razem makaron, brukselkę oraz boczek z cebulą. Oprósz pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, posyp startym serem, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.

Brukselka z makaronem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

30

Opinie o przepisie

  • Teresa polińska

    Teresa polińska , 28.12.2019

    bardzo pyszne ale robilam z kurczakiem zamiast boczku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Grzegorzyca

    Stefan Grzegorzyca , 16.09.2015

    Takie cos to umarlemu na droge

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ronka

    Krzysztof Ronka , 16.09.2015

    Uoooopppssss.... Nie lubie brukselki...:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zidi Maciejewski

    Zidi Maciejewski , 16.09.2015

    Proszę mi podesłać porcyjkę to ocenię podać adresik lub nr. telefonu? tylko bez krępacji ja nie gryzę ale zapiekankę chętnie czekam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robi Lu

    Robi Lu , 16.09.2015

    Miam Miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Fenik-Grabska

    Maria Fenik-Grabska , 16.09.2015

    Wszystko ok oprócz tego Knorra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Doliński

    Arkadiusz Doliński , 15.09.2015

    Zaproście spróbuję, ocenię...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Walczak Dziurska

    Irena Walczak Dziurska , 15.09.2015

    Jola pycha :):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Nowiczkow

    Ania Nowiczkow , 15.09.2015

    już robiłam su7per

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Augustynowicz

    Stanisław Augustynowicz , 15.09.2015

    Zjadłbym, ale jak to zrobić, potrzebna doradczyni...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Kogut

    Kazimiera Kogut , 15.09.2015

    Dziś robiłam makaron z cukinią pieczarki, cebula , papryka i dużo zielonej pietruszki, zamiast mięsa parówki pokrojone w krążki .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Kalińska

    Aleksandra Kalińska , 15.09.2015

    Nie rób smaka bo ja z kumpelą chętnie byśmy zjadły bo robimy paznokcie acto tak smakowicie wygląda niam niam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Оксана Дідик

    Оксана Дідик , 15.09.2015

    Як це робити?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Cz

    Monika Cz , 15.09.2015

    lubie takie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Zagórski

    Sławomir Zagórski , 15.09.2015

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Płaźnik

    Grażyna Płaźnik , 15.09.2015

    Nie jedz tego!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bielańska-Minerva

    Ewa Bielańska-Minerva , 15.09.2015

    Fuj ! Nienawidzę brukselki a makaronu mam powyżej uszu :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislawa Januchta

    Stanislawa Januchta , 15.09.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tobiasz

    Ewa Tobiasz , 15.09.2015

    Nie lubię brukselki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Kupczak

    Stefania Kupczak , 15.09.2015

    Napewno zrobie, bo bardzo lubie brukselke :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Jarzycka

    Magdalena Jarzycka , 15.09.2015

    Pardon,oprócz brukselki- nie lubię..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Janczak

    Ela Janczak , 15.09.2015

    Mniam Tomasz Michalewicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 15.09.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Gliksman

    Basia Gliksman , 15.09.2015

    jutro zrobie ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wysocki

    Roman Wysocki , 15.09.2015

    tak,chce sie przekonac.znasz adres,wyślij kuriera,skosztuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lusia Dymek

    Lusia Dymek , 15.09.2015

    Już to lubię. Pycha:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Cwojdzińska

    Teresa Cwojdzińska , 15.09.2015

    Wygląda wspaniale .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena S.

    Bożena S. , 15.09.2015

    proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Therese  Sadowski

    Therese Sadowski , 15.09.2015

    ok napisalam dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Therese  Sadowski

    Therese Sadowski , 15.09.2015

    bardzo Ladne ciekawe napewno smacznie dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dorsz po meksykańsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brukselka z makaronemBrukselka z makaronem

Brukselka to nic innego, jak odmiana dobrze wszystkim znanej białej kapusty. Miniaturowe główki tego warzywa dają się wykorzystać w kuchni na mnóstwo sposobów. Są doskonałe do zup i solo – ugotowane a następnie polane tłuszczem z bułką tartą lub sosem serowym. Sprawdzają się też wyśmienicie w zapiekankach. Nie trzeba ich obierać ani kroić – to ich wielka zaleta. Mają tylko jeden minus – nie wszyscy je lubią. Ugotowanie brukselek powoduje, że łatwo robią się zbyt miękkie i szarzeją, nabierają też charakterystycznego zapachu, który dla niektórych może być nieprzyjemny. Można go jednak zniwelować – wystarczy gotować brukselkę w wodzie z odrobiną mleka i pilnować, by obróbce termicznej nie były poddawane zbyt długo. W naszej wersji zapiekanki makaronowej, brukselki gotują się tylko kilka minut. W towarzystwie kremowego sosu i słonego wędzonego boczku są wyśmienite.