Szybka zapiekanka ziemniaczana – prosta, wege | Przepisy.pl pixel

Szybka zapiekanka ziemniaczana

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

939 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

200 gramów

150 gramów

1 opakowanie

50 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie umyj i osusz wszystkie warzywa. Obrane ziemniaki ugotuj z niewielką ilością soli i pokrój w plastry zaraz po wystudzeniu. Surową marchew obierz i również pokrój w dość cienkie plasterki. Następnie ułóż ziemniaki, marchew i mrożony groszek w naczyniu do zapiekania w taki sposób, bo tworzyły warstwy.

Krok 2

Do niewielkiego rondelka wsyp zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj z 350 ml wody i słodką śmietanką. Całość zagotuj, często mieszając tak, by nie było grudek, a sos stał się gładki i kremowy.

Krok 3

Polej sosem warzywa w naczyniu. Całość posyp serem i zapiekaj przez 25 minut w 200 stopniach. Gotowe!

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zapiekanki ziemniaczanej możesz dodać również inne warzywa (np. brokuły, pieczarki lub paprykę) albo podsmażone na patelni mięso (plastry kiełbasy, boczku lub kawałki piersi kurczaka).

4

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 14.10.2023

    Wsypać mrożony groszek czy najpierw go rozmrozić?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa

    Ewa , 22.10.2022

    Czy marchew daje się surową?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka zapiekanka ziemniaczana  Szybka zapiekanka ziemniaczana

O zapiekankach ziemniaczanych można byłoby napisać wiele książek i poprowadzić niejeden program kulinarny. To temat niezwykle szeroki, dający szefom kuchni ogromne pole manewru. A cała tajemnica tkwi w unikalnej budowie bulw, pozwalającej na wchłanianiu sosów i smaków znajdujących się obok mięs lub warzyw. To właśnie dlatego nasze swojskie kartofle łączyć można z tak wieloma produktami, uzyskując za każdym razem zupełnie nowy smak. W naszej wyjątkowej propozycji na smaczny obiad znajdziesz zielony groszek, marchew oraz nasiona sezamu połączone z plastrami podgotowanych ziemniaków, gęstym sosem śmietanowym i tartym serem.

Dla kogo?

Prosta i szybka zapiekanka ziemniaczana to łatwe i mało absorbujące w wykonaniu danie, z którym poradzą sobie nawet osoby nie przepadające za samodzielnym przygotowywaniem posiłków. Cenisz zapiekanki przez to, że większość kulinarnej magii dzieje się w piekarniku bez twojego udziału? Nie da się ukryć, że należą do najwygodniejszych i najbardziej praktycznych potraw.

Na jaką okazję?

Na obiad, podwieczorek, wczesną kolację, a nawet nieplanowane spotkanie z przyjaciółmi. Szybką zapiekankę ziemniaczaną przygotuj w dużym naczyniu żaroodpornym i poczęstuj nią znajomych, którzy spontanicznie wpadli z wizytą, a spotkanie nieco się przeciągnęło. Bo przecież nikt nie powinien wracać do siebie na głodniaka!

Czy wiesz, że?

Bez wcześniejszego ugotowania ziemniaków nie udałoby się upiec wszystkich warzyw równomiernie w tym samym czasie. Nigdy więc nie pomijaj tego etapu podczas przygotowywania szybkiej zapiekanki ziemniaczanej. Ale pamiętaj by ich nie rozgotować, ponieważ w trakcie krojenia na plastry lub pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku mogą się całkowicie rozpaść.

Dla urozmaicenia:

Prosta i szybka zapiekanka ziemniaczana, ale na twoich zasadach? Jak najbardziej! Do wersji wegetariańskiej pasować będzie wiele ulubionych warzyw np. świeży szpinak, podzielony na kawałki brokuł, plastry cukinii lub kolorowa papryka. A jeśli masz ochotę na dodanie czegoś niejarskiego, użyj plastrów boczku, kiełbasy lub mielonego mięsa, które wcześniej podsmażysz na patelni. Smacznego!