Szybka zapiekanka ziemniaczana – prosta, wege | Przepisy.pl pixel

Szybka zapiekanka ziemniaczana

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

949 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

200 gramów

150 gramów

1 opakowanie

50 mililitrów

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie umyj i osusz wszystkie warzywa. Obrane ziemniaki ugotuj z niewielką ilością soli i pokrój w plastry zaraz po wystudzeniu. Surową marchew obierz i również pokrój w dość cienkie plasterki. Następnie ułóż ziemniaki, marchew i mrożony groszek w naczyniu do zapiekania w taki sposób, bo tworzyły warstwy.

Krok 2

Do niewielkiego rondelka wsyp zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj z 350 ml wody i słodką śmietanką. Całość zagotuj, często mieszając tak, by nie było grudek, a sos stał się gładki i kremowy.

Krok 3

Polej sosem warzywa w naczyniu. Całość posyp serem i zapiekaj przez 25 minut w 200 stopniach. Gotowe!

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zapiekanki ziemniaczanej możesz dodać również inne warzywa (np. brokuły, pieczarki lub paprykę) albo podsmażone na patelni mięso (plastry kiełbasy, boczku lub kawałki piersi kurczaka).

4

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 14.10.2023

    Wsypać mrożony groszek czy najpierw go rozmrozić?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa

    Ewa , 22.10.2022

    Czy marchew daje się surową?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Duszona wieprzowina
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka zapiekanka ziemniaczana  Szybka zapiekanka ziemniaczana

O zapiekankach ziemniaczanych można byłoby napisać wiele książek i poprowadzić niejeden program kulinarny. To temat niezwykle szeroki, dający szefom kuchni ogromne pole manewru. A cała tajemnica tkwi w unikalnej budowie bulw, pozwalającej na wchłanianiu sosów i smaków znajdujących się obok mięs lub warzyw. To właśnie dlatego nasze swojskie kartofle łączyć można z tak wieloma produktami, uzyskując za każdym razem zupełnie nowy smak. W naszej wyjątkowej propozycji na smaczny obiad znajdziesz zielony groszek, marchew oraz nasiona sezamu połączone z plastrami podgotowanych ziemniaków, gęstym sosem śmietanowym i tartym serem.

Dla kogo?

Prosta i szybka zapiekanka ziemniaczana to łatwe i mało absorbujące w wykonaniu danie, z którym poradzą sobie nawet osoby nie przepadające za samodzielnym przygotowywaniem posiłków. Cenisz zapiekanki przez to, że większość kulinarnej magii dzieje się w piekarniku bez twojego udziału? Nie da się ukryć, że należą do najwygodniejszych i najbardziej praktycznych potraw.

Na jaką okazję?

Na obiad, podwieczorek, wczesną kolację, a nawet nieplanowane spotkanie z przyjaciółmi. Szybką zapiekankę ziemniaczaną przygotuj w dużym naczyniu żaroodpornym i poczęstuj nią znajomych, którzy spontanicznie wpadli z wizytą, a spotkanie nieco się przeciągnęło. Bo przecież nikt nie powinien wracać do siebie na głodniaka!

Czy wiesz, że?

Bez wcześniejszego ugotowania ziemniaków nie udałoby się upiec wszystkich warzyw równomiernie w tym samym czasie. Nigdy więc nie pomijaj tego etapu podczas przygotowywania szybkiej zapiekanki ziemniaczanej. Ale pamiętaj by ich nie rozgotować, ponieważ w trakcie krojenia na plastry lub pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku mogą się całkowicie rozpaść.

Dla urozmaicenia:

Prosta i szybka zapiekanka ziemniaczana, ale na twoich zasadach? Jak najbardziej! Do wersji wegetariańskiej pasować będzie wiele ulubionych warzyw np. świeży szpinak, podzielony na kawałki brokuł, plastry cukinii lub kolorowa papryka. A jeśli masz ochotę na dodanie czegoś niejarskiego, użyj plastrów boczku, kiełbasy lub mielonego mięsa, które wcześniej podsmażysz na patelni. Smacznego!