Zapiekanka z brokułami

- Krok 1Brokuły pokrój w małe różyczki i sparz 4 minuty w gotującej się wodzie.
- Krok 2Mięso smaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu aż będzie zupełnie suche.
- Krok 3Do garnka wsyp makaron, dodaj Knorr Naturalnie Smaczne wymieszany z 400 ml wody i śmietaną. Następnie przypraw pieprzem i curry. Wszystko razem gotuj 3-4 minuty.
- Krok 4Makaron z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posyp startym żółtym serem i ułóż brokuły. Całość zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię, a zapiekankę dopiecz jeszcze 10 minut, tak aby ser na powierzchni zrobił się chrupiący.

Do zapiekanki możesz dodać kawałki kurczaka lub wędliny.

Zapiekanka z brokułami
Zapiekanka z brokułami to idealna propozycja na uzupełnienie swojego menu. Danie nadaje się do serwowania zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Jego głównym składnikiem są brokuły, które możesz zastąpić kalafiorem. Warzywo pokrój na małe różyczki i sparz przez kilka minut w gotującej się wodzie. Następnie przyrządź makaron al dente (wykorzystaj swój ulubiony, oprócz rekomendowanego dobrze sprawdzą się na przykład świderki), zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połącz go ze śmietaną (jeśli chcesz, wykorzystaj jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego), curry oraz dopraw je świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Przygotowane składniki gotuj ze sobą kilka minut, aż smaki się połączą. Makaron i dodatki przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem (oprócz rekomendowanego możesz użyć też parmezanu lub corregio), a na wierzchu ułóż brokuły. Włóż do piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy ser stanie się chrupki. Zapiekanka z brokułami najlepiej smakuje na ciepło, udekorowana listkami świeżej bazylii – solo lub z warzywami gotowanymi na parze. Jako zdrowy dodatek sprawdzi się smoothie z jarmużem lub inny zielony koktajl. Smacznego!