Zapiekanka z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

189

1938 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3496 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

125 gramów

250 gramów

100 mililitrów

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły pokrój w małe różyczki i sparz 4 minuty w gotującej się wodzie.

Krok 2

Mięso smaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu aż będzie zupełnie suche.

Krok 3

Do garnka wsyp makaron, dodaj Knorr Naturalnie Smaczne wymieszany z 400 ml wody i śmietaną. Następnie przypraw pieprzem i curry. Wszystko razem gotuj 3-4 minuty.

Krok 4

Makaron z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posyp startym żółtym serem i ułóż brokuły. Całość zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię, a zapiekankę dopiecz jeszcze 10 minut, tak aby ser na powierzchni zrobił się chrupiący.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zapiekanki możesz dodać kawałki kurczaka lub wędliny.

8

Opinie o przepisie

  • Natalia Ptak

    Natalia Ptak , 20.01.2019

    fantastyczna prosta polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Krawczyk

    Magdalena Krawczyk , 08.01.2019

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub  Banaszczyk

    Jakub Banaszczyk , 19.02.2018

    super smaczny i prosty przepis :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marysia cude

    marysia cude , 09.03.2017

    już jak na to patrze mniam polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Tomczak

    Jadwiga Tomczak , 04.12.2016

    pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kappich

    Barbara Kappich , 03.12.2016

    Ciasto Zebra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kappich

    Barbara Kappich , 03.12.2016

    ciasto zebra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kappich

    Barbara Kappich , 02.12.2016

    pllacki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z brokułamiZapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami to idealna propozycja na uzupełnienie swojego menu. Danie nadaje się do serwowania zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Jego głównym składnikiem są brokuły, które możesz zastąpić kalafiorem. Warzywo pokrój na małe różyczki i sparz przez kilka minut w gotującej się wodzie. Następnie przyrządź makaron al dente (wykorzystaj swój ulubiony, oprócz rekomendowanego dobrze sprawdzą się na przykład świderki), zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połącz go ze śmietaną (jeśli chcesz, wykorzystaj jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego), curry oraz dopraw je świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Przygotowane składniki gotuj ze sobą kilka minut, aż smaki się połączą. Makaron i dodatki przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem (oprócz rekomendowanego możesz użyć też parmezanu lub corregio), a na wierzchu ułóż brokuły. Włóż do piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy ser stanie się chrupki. Zapiekanka z brokułami najlepiej smakuje na ciepło, udekorowana listkami świeżej bazylii – solo lub z warzywami gotowanymi na parze. Jako zdrowy dodatek sprawdzi się smoothie z jarmużem lub inny zielony koktajl. Smacznego!