Zapiekanka z brokułami - przepis z mięsem i penne | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

270

heart
2538 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

125 gramów

250 gramów

100 mililitrów

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły pokrój w małe różyczki i sparz 4 minuty w gotującej się wodzie.

Krok 2

Mięso smaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu aż będzie zupełnie suche.

Krok 3

Do garnka wsyp makaron, dodaj Knorr Naturalnie Smaczne wymieszany z 400 ml wody i śmietaną. Następnie przypraw pieprzem i curry. Wszystko razem gotuj 3-4 minuty.

Krok 4

Makaron z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posyp startym żółtym serem i ułóż brokuły. Całość zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię, a zapiekankę dopiecz jeszcze 10 minut, tak aby ser na powierzchni zrobił się chrupiący.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zapiekanki możesz dodać kawałki kurczaka lub wędliny.

12

Opinie o przepisie

  • Makaroniarz

    Makaroniarz , 08.11.2023

    Eee a gotować makaron?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Karina

    Karina , 14.08.2021

    Pyszna zapiekanka. Smakowała całej rodzince. Dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Ptak

    Natalia Ptak , 20.01.2019

    fantastyczna prosta polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Krawczyk

    Magdalena Krawczyk , 08.01.2019

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub  Banaszczyk

    Jakub Banaszczyk , 19.02.2018

    super smaczny i prosty przepis :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marysia cude

    marysia cude , 09.03.2017

    już jak na to patrze mniam polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Tomczak

    Jadwiga Tomczak , 04.12.2016

    pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kappich

    Barbara Kappich , 03.12.2016

    Ciasto Zebra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kappich

    Barbara Kappich , 03.12.2016

    ciasto zebra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kappich

    Barbara Kappich , 02.12.2016

    pllacki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z brokułamiZapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami to idealna propozycja na uzupełnienie swojego menu. Danie nadaje się do serwowania zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, więc nie musisz szukać specjalnego pretekstu, by cieszyć się tym wybornym smakiem. Jednocześnie zapiekanka z brokułem prezentuje się na tyle efektownie, że z powodzeniem może stać się gorącym poczęstunkiem podczas bardziej uroczystej okazji.

Dla kogo?

Zapiekankę z brokułami dedykujemy fanom makaronowych dań z piekarnika. Makaron połącz ze śmietaną (jeśli chcesz, wykorzystaj jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego), curry oraz dopraw je świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Przygotowane składniki na zapiekankę z brokułem gotuj ze sobą kilka minut, aż smaki się połączą. Proste i pyszne!

Na jaką okazję?

Makaron i dodatki przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem (oprócz rekomendowanego możesz użyć też parmezanu lub corregio), a na wierzchu ułóż brokuły. Zapiekankę włóż do piekarnika i trzymaj do czasu, gdy ser stanie się chrupki. Wygląda zjawiskowo, więc przepis na zapiekankę z brokułami miej pod ręką, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach.

Czy wiesz, że?

Głównym składnikiem potrawy są brokuły, które możesz zastąpić kalafiorem. Baw się gotowaniem i wybieraj swoje ulubione produkty. Mimo wszystko musimy przyznać, że zapiekanka i brokuły pasują do siebie znakomicie! Warzywo pokrój na małe różyczki i sparz przez kilka minut w gotującej się wodzie. Następnie przyrządź makaron al dente (oprócz polecanego dobrze sprawdzą się na przykład świderki), zgodnie z instrukcją na opakowaniu – stanowi on pyszną podstawę zapiekanki z brokułami.

Dla urozmaicenia:

Zapiekanka z brokułami najlepiej smakuje na ciepło, udekorowana listkami świeżej bazylii – solo lub z warzywami gotowanymi na parze. Smacznego!