
Składniki
300 gramów
125 gramów
250 gramów
100 mililitrów
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły pokrój w małe różyczki i sparz 4 minuty w gotującej się wodzie.
Krok 2
Mięso smaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu aż będzie zupełnie suche.
Krok 3
Do garnka wsyp makaron, dodaj Knorr Naturalnie Smaczne wymieszany z 400 ml wody i śmietaną. Następnie przypraw pieprzem i curry. Wszystko razem gotuj 3-4 minuty.
Krok 4
Makaron z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posyp startym żółtym serem i ułóż brokuły. Całość zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię, a zapiekankę dopiecz jeszcze 10 minut, tak aby ser na powierzchni zrobił się chrupiący.

Dobra rada:
Do zapiekanki możesz dodać kawałki kurczaka lub wędliny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z brokułami
Zapiekanka z brokułami to idealna propozycja na uzupełnienie swojego menu. Danie nadaje się do serwowania zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, więc nie musisz szukać specjalnego pretekstu, by cieszyć się tym wybornym smakiem. Jednocześnie zapiekanka z brokułem prezentuje się na tyle efektownie, że z powodzeniem może stać się gorącym poczęstunkiem podczas bardziej uroczystej okazji.
Dla kogo?
Zapiekankę z brokułami dedykujemy fanom makaronowych dań z piekarnika. Makaron połącz ze śmietaną (jeśli chcesz, wykorzystaj jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego), curry oraz dopraw je świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Przygotowane składniki na zapiekankę z brokułem gotuj ze sobą kilka minut, aż smaki się połączą. Proste i pyszne!
Na jaką okazję?
Makaron i dodatki przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem (oprócz rekomendowanego możesz użyć też parmezanu lub corregio), a na wierzchu ułóż brokuły. Zapiekankę włóż do piekarnika i trzymaj do czasu, gdy ser stanie się chrupki. Wygląda zjawiskowo, więc przepis na zapiekankę z brokułami miej pod ręką, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach.
Czy wiesz, że?
Głównym składnikiem potrawy są brokuły, które możesz zastąpić kalafiorem. Baw się gotowaniem i wybieraj swoje ulubione produkty. Mimo wszystko musimy przyznać, że zapiekanka i brokuły pasują do siebie znakomicie! Warzywo pokrój na małe różyczki i sparz przez kilka minut w gotującej się wodzie. Następnie przyrządź makaron al dente (oprócz polecanego dobrze sprawdzą się na przykład świderki), zgodnie z instrukcją na opakowaniu – stanowi on pyszną podstawę zapiekanki z brokułami.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka z brokułami najlepiej smakuje na ciepło, udekorowana listkami świeżej bazylii – solo lub z warzywami gotowanymi na parze. Smacznego!



































