
Składniki
300 gramów
125 gramów
250 gramów
100 mililitrów
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły pokrój w małe różyczki i sparz 4 minuty w gotującej się wodzie.
Krok 2
Mięso smaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu aż będzie zupełnie suche.
Krok 3
Do garnka wsyp makaron, dodaj Knorr Naturalnie Smaczne wymieszany z 400 ml wody i śmietaną. Następnie przypraw pieprzem i curry. Wszystko razem gotuj 3-4 minuty.
Krok 4
Makaron z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posyp startym żółtym serem i ułóż brokuły. Całość zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię, a zapiekankę dopiecz jeszcze 10 minut, tak aby ser na powierzchni zrobił się chrupiący.

Dobra rada:
Do zapiekanki możesz dodać kawałki kurczaka lub wędliny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z brokułami
Zapiekanka z brokułami to idealna propozycja na uzupełnienie swojego menu. Danie nadaje się do serwowania zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, więc nie musisz szukać specjalnego pretekstu, by cieszyć się tym wybornym smakiem. Jednocześnie zapiekanka z brokułem prezentuje się na tyle efektownie, że z powodzeniem może stać się gorącym poczęstunkiem podczas bardziej uroczystej okazji.
Dla kogo?
Zapiekankę z brokułami dedykujemy fanom makaronowych dań z piekarnika. Makaron połącz ze śmietaną (jeśli chcesz, wykorzystaj jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego), curry oraz dopraw je świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Przygotowane składniki na zapiekankę z brokułem gotuj ze sobą kilka minut, aż smaki się połączą. Proste i pyszne!
Na jaką okazję?
Makaron i dodatki przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem (oprócz rekomendowanego możesz użyć też parmezanu lub corregio), a na wierzchu ułóż brokuły. Zapiekankę włóż do piekarnika i trzymaj do czasu, gdy ser stanie się chrupki. Wygląda zjawiskowo, więc przepis na zapiekankę z brokułami miej pod ręką, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach.
Czy wiesz, że?
Głównym składnikiem potrawy są brokuły, które możesz zastąpić kalafiorem. Baw się gotowaniem i wybieraj swoje ulubione produkty. Mimo wszystko musimy przyznać, że zapiekanka i brokuły pasują do siebie znakomicie! Warzywo pokrój na małe różyczki i sparz przez kilka minut w gotującej się wodzie. Następnie przyrządź makaron al dente (oprócz polecanego dobrze sprawdzą się na przykład świderki), zgodnie z instrukcją na opakowaniu – stanowi on pyszną podstawę zapiekanki z brokułami.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka z brokułami najlepiej smakuje na ciepło, udekorowana listkami świeżej bazylii – solo lub z warzywami gotowanymi na parze. Smacznego!