
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj duży garnek, w którym zajmiesz się gotowaniem składników do mac and cheese. Wsyp do niego 200 gramów makaronu – nie musisz go wcześniej gotować! Wlej także 200 gramów śmietany 18% oraz dwie niepełne szklanki wody. Do tego dosyp zawartość opakowania Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr i dokładnie wymieszaj składniki. Na koniec pokrój w paseczki ser i szynkę, a następnie dorzuć do garnka. Odłóż garść sera na później – przyda się do posypania dania z wierzchu.

Krok 2
Zagotuj wszystkie składniki znajdujące się w garnku. Przygotuj naczynie żaroodporne i przelej do niego zawartość garnka.

Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół. Sięgnij po odłożony ser i posyp nim danie z wierzchu. Owiń naczynie folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po upłynięciu tego czasu zabierz folię i piecz jeszcze przez 5 minut. Ser na powierzchni powinien delikatnie się zarumienić.


Dobra rada:
Zapiekankę mac and cheese możesz posypać z wierzchu świeżą bazylią lub innymi ziołami, które lubisz. Możesz też dodać przecięte na pół pomidory koktajlowe. Dodaj je dopiero na etapie przelewania dania z garnka do naczynia żaroodpornego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mac and cheese z szynką
Mac and cheese z szynką kojarzy się wam zapewne z soczystym burgerem. Nic bardziej mylnego! Mac & cheese jest przepyszną zapiekanką makaronową, którą pokochają miłośnicy szybkich i prostych dań. Mac n cheese to przepis ograniczający do niezbędnego minimum składniki, jakich potrzebujecie. Aby przygotować zapiekankę makaronową, wystarczy włoskie penne, szynka konserwowa, ser żółty, śmietana oraz pyszny sos. Nic więcej nie trzeba, aby cieszyć podniebienie tak prostym i pysznym daniem, jakim jest mac and cheese z szynką. Smacznego!
Dla kogo?
Jeśli lubicie aromatyczne dania makaronowe – wypróbujcie nasz mac and cheese. Przepis przypadnie do gustu także osobom szukającym pomysłu na potrawy proste i szybkie. Zapiekanka mac and cheese całkowicie spełnia te warunki!
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad, podczas którego główną rolę będzie grał mac and cheese. Przepis zapiekany wykorzystacie również jako pomysł na szybką kolację na ciepło.
Czy wiesz, że?
Cheddar najbardziej rozpowszechniony jest w swojej ojczyźnie, czyli w Anglii. Jest serem podpuszczkowym o ostrym smaku. Stanowi doskonały dodatek nie tylko do kanapek, ale także do burgerów i dań zapiekanych.
Dla urozmaicenia:
Mało które danie obiadowe daje tyle pola do popisu, co mac and cheese. Przepis możecie dowolnie urozmaicać o ulubione warzywa i zioła! Do dekoracji mac and cheese z szynką możecie wykorzystać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz liście świeżej bazylii.