Risotto z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Risotto z brokułami

cztery sery

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

1291 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

441 osób wydrukowało

Pobierz pdf

803 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 litr

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 pęczek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż w rondlu na oliwie z oliwek.

Risotto z brokułami - Krok 1

Krok 2

Dodaj ryż i całość smaż, aż ziarna zrobią się szkliste.

Risotto z brokułami - Krok 2

Krok 3

W tym momencie dodaj 1/3 bulionu i powoli gotuj, aż ryż wchłonie prawie cały płyn, około 10 minut. Następnie wlej kolejną porcję bulionu i ponownie gotuj, aż ryż wchłonie większość płynu. Po tym czasie ziarna powinny być pół twarde.

Risotto z brokułami - Krok 3

Krok 4

Teraz wymieszaj Fix Knorr z pozostałym bulionem i śmietanką.

Risotto z brokułami - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn do ryżu, dodaj ser pleśniowy, (pokrojony w mniejsze kawałki) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszaj powoli drewnianą łyżką, aż ryż zmięknie i ser się rozpuści. Risotto podawaj natychmiast po przyrządzeniu. Powinno mieć płynną konsystencję.

Risotto z brokułami - Krok 5

Krok 6

Różyczki z brokułu obgotuj w osolonej wodzie i posyp po wierzchu potrawy. Na końcu skrop całość oliwą z oliwek.

Risotto z brokułami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 07.05.2020

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Głembska Jach Głembska Jach

    Mirosława Głembska Jach Głembska Jach , 20.11.2019

    Bardzo udane danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia  lrn

    Natalia lrn , 11.04.2017

    Naprawdę smaczne danie, proste w przygotowaniu. Dla wielbicieli brokulow - jak znalazł :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z brokułamiRisotto z brokułami

Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Kremowe, aromatyczne risotto cztery sery z brokułami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podawaj je na obiad lub kolację - zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsa. Podstawą sukcesu każdego risotto jest oczywiście odpowiednio przyrządzony ryż. Na zewnątrz powinien być miękki, a w środku – al dente, czyli sprężysty i lekko twardawy. Efekt taki uzyskasz wybierając ryż arborio lub carnaroli, o lekko zaokrąglonych, przezroczystych ziarnach. Pamiętaj, aby absolutnie nie płukać go przed gotowaniem – w ten sposób pozbawisz ziarna skrobi, która odpowiedzialna jest za kleistą konsystencję risotto. Jeśli chcesz, aby ryż miał piękny, złocisty kolor, dodaj do bulionu szczyptę kurkumy. Gotowe danie posyp startym parmezanem i od razu serwuj na stół. Odgrzewane nie smakuje już tak dobrze.